Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що готує агресор до річниці вторгнення – які удари можуть бути по Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що готує агресор до річниці вторгнення – які удари можуть бути по Україні

Найбільше прогнозів, що варто очікувати на нові ракетні обстріли і, можливо, активізацію бойових дій на Донбасі

17 лютого 2023, 14:58 comments3944
Поділіться публікацією:

За тиждень до роковин російського повномасштабного вторгнення в Україну продовжують лунати всілякі прогнози щодо того, що влаштує агресор до 24 лютого. Масований напад а-ля 24 лютого 2022-2 виглядає малоймовірним, але лякалки будуть, у тому числі під час звернення Путіна до Федеральних зборів, намічених на 21 лютого. Чого, швидше за все, чекати від РФ протягом тижня і безпосередньо в дату початку відкритої, хоч і неоголошеної війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що готує агресор до річниці вторгнення – які удари можуть бути по Україні

Танк. Фото з відкритих джерел

Росіяни вже не мають тих сил і засобів, які були рік тому

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Я сьогодні і минулого тижня записувала інтерв'ю з командиром бригади, яка захищала Київ, з офіцером Нацгвардії, а також із начальником одного із пунктів поліції Київської області. Усіх їх питала про те, чого нам варто очікувати від 24 лютого, чи не може бути знову повномасштабне вторгнення? Ніхто з них не бачить такої можливості".

Пов'язано це з тим, пояснює експерт, що росіяни вже не мають тих сил і засобів, які були рік тому. А також з тим, що вони усвідомили, нарешті, що їх квітами в Україні ніхто зустрічати не збирається.

"Відповідно (і всі мої співрозмовники дотримуються такої самої думки) – максимум, на що варто очікувати, це нових ракетних обстрілів і, можливо, активізації бойових дій на Донбасі. Немає сумнівів, що загарбники спробують упродовж тижня захопити Бахмут. У нашому Генштабі це теж розуміють – і ухвалять те рішення, яке буде найвигідніше для ЗСУ в даній ситуації. За рік наше військове керівництво довело, що ухвалює вірні рішення", – констатує Тетяна Попова.

Варто чекати чергових масованих ракетних ударів по Україні з метою продемонструвати росіянам, як "сильна і могутня" їхня країна

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук акцентує, що, коли ми говоримо про можливі дії керівництва Росії напередодні та безпосередньо у річницю вторгнення в Україну, слід враховувати серйозні дипломатичні успіхи нашої держави та провали країни-агресора.

"З останніх яскравих зовнішньополітичних перемог України – успішний грудневий візит нашого президента до США (тріумфальний виступ перед Конгресом, плідні переговори з главою Білого дому), не менш успішний лютневий європейський тур Володимира Зеленського – Лондон, Париж, Брюссель, безліч найважливіших переговорів. І наслідок всього це – прорив у поставках нам сучасних видів озброєння (включаючи системи ППО, бронетехніку, танки), рішення демократичної коаліції, що сформувалася, підтримувати Україну в протистоянні з Росією до перемоги нашої країни", – наголошує політолог.

За його словами, у такій ситуації країні-агресорові дуже важко говорити про якісь свої успіхи. У дипломатичному плані вона має повний провал. В економічному – те саме. І у військовому якихось досягнень не проглядається.

"Відповідно, очікується від РФ продовження "вирішення" цих проблем суто терористичними методами. А саме – черговими масованими ракетними ударами по Україні з метою продемонструвати росіянам, яка "сильна і могутня" їхня країна, що "все йде за планом". У політичному плані Кремль намагатиметься імітувати щось важливе. Можливо, із залученням самопроголошеного президента Білорусі – Лукашенка. Презентувати якісь нові інтеграційні проекти. Аби створити у росіян ілюзію, що все гаразд, що "мудрість Путіна" продовжує рухати РФ у потрібному напрямку", – прогнозує Петро Олещук.

Звичайно, продовжує він, все це буде тотальна ілюзія, яка не має нічого спільного із реальністю. Але для путінської Росії це норма.

"Надзвичайні очікування, що протягом тижня Путін може здійснити щось масштабне у ракурсі цієї війни – не відповідають дійсності, – упевнений експерт. — Немає у РФ ресурсу для цього. Усім уже зрозуміло, що так звана "спеціальна військова операція", яка триває рік – це ніяка не "СВО", а повноцінна війна, яка до того ж йде для РФ неуспішно".

Ворог зосередить усі сили та засоби на Донбасі, намагаючись захопити той самий Бахмут

Політолог Дмитро Воронков вважає, що Росія до роковин повномасштабного вторгнення в Україну, швидше за все, розглядає програму мінімум та програму максимум.

"Програма мінімум – масовані обстріли, можливо, з рекордною кількістю ракет і "Шахедів", порівняно з попередніми атаками. Про це попереджають багато, зокрема аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Програма максимум – спроба відкрити нову лінію фронту, спроба прориву на якомусь із напрямків, можливо, спроба нового вторгнення з території РФ чи Білорусі", – зазначає Дмитро Воронков.

Водночас, уточнює він, багато військових експертів сходяться на думці, що росіяни не мають достатнього наступального потенціалу для масованих атак. Отже, робить висновок експерт, ворог зосередить усі сили та засоби на Донбасі, намагаючись захопити той же Бахмут. Ну, а сценарій масованого ракетного обстрілу за підтримки атаки дронів виглядає поки що найбільш імовірним, підсумовує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини