Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що дав Кремлю черговий ракетний обстріл України - чи є ще способи зупинити це божевілля
commentss НОВИНИ Всі новини

Що дав Кремлю черговий ракетний обстріл України - чи є ще способи зупинити це божевілля

Ні санкції проти РФ, ні допомога нам озброєнням із боку Заходу не можуть поки що змусити Кремль припинити війну

9 березня 2023, 12:47 comments6251
Поділіться публікацією:

У ніч на 9 березня росіяни завдали чергового масованого ракетного удару по Україні. По різних містах було випущено 81 ракету, причому вперше це була така різноманітність, включаючи шість ракет "Кинжал". Про що говорить це ракетне божевілля? Чи випадково це сталося невдовзі після від'їзду з Києва генсека ООН? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що дав Кремлю черговий ракетний обстріл України - чи є ще способи зупинити це божевілля

Ракетні удари. Фото: з відкритих джерел

Росіяни нагромадили необхідну, на їхню думку, кількість ракет і вдарили

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Зрозуміло, що росіяни мають якийсь план, "графік" такого роду ударів. Давно не було, зібрали все, що можна, – вдарили. Певна пауза, можливо, була пов'язана з тим, що Кремль сподівався додавити Київ піти на "мирні пропозиції", які періодично спливають, причому не завжди безпосередньо з РФ. Згадати хоча б той самий недавній "мирний план" від Китаю. Але вже зрозуміло, що ніхто на мирні переговори (читай капітуляцію України) не пішов. Ось росіяни й бабахнули. Не думаю, що тут якась підв'язка під від'їзд генсека ООН чи День народження Шевченка. Швидше, наголошую, просто накопичили необхідну, на їхню думку, кількість ракет, зосередили в потрібному місці кораблі, і наземні пускові установки, підняли авіацію – і…".

За словами експерта, вже давно зрозуміло, що з військового погляду це агресорові нічого не дає. Але російським військовим чинам, пояснює він, важливо показати і Путіну, і своєму населенню, що все йде за планом, знищення України триває і так далі.

"Зрозуміло, що це б'є по нам і економічно, і психологічно. Продовжують гинути люди, страждати енергосистема. Але тих завдань, які Кремль ставив від початку (добитися того, щоб Україна пішла на капітуляцію під виглядом "мирних угод", визнавши втрату частини своїх територій), такі удари не вирішують. І не вирішити йому їх уже ніколи, – упевнений Олексій Голобуцький. – Щодо допомоги нам із боку Заходу, судячи з даних, які нещодавно були опубліковані, нам значно посилили привіз техніки, озброєння, боєприпасів та всього іншого. Наскільки цього достатньо для того, щоб ми завдали серйозної поразки росіянам на полі бою, стане ясно, гадаю, наприкінці квітня-початку травня".

Єдиною можливістю зупинки божевілля, що відбувається, є проведення проти РФ операції, подібної до тієї, що була проти Іраку

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко поділився такою думкою:

"Хіба можна прорахувати божевільні вчинки тих, хто не має моральних принципів, розуму, інтелекту – та інших, властивих цивілізованим людям ознак? Очевидно, що – не можна. І сьогоднішня російська ракетна атака на Україну вкотре це підтвердила".

Росія, нагадує експерт, спромоглася якось обійти санкції, відновити певні запаси ракетного озброєння. Ми бачимо тісні спроби співпраці з деякими країнами, які можуть надати технології, комплектуючі та навіть зброю для продовження ударів по території України.

"Але також ми бачимо, – наголошує Сергій Войченко, – єднання демократичного світу, цивілізованого світу для підтримки України у протистоянні російській агресії. На жаль, ні санкції проти РФ, ні допомога нам озброєнням із боку Заходу не можуть поки що змусити Кремль припинити війну. На мою думку, єдиною можливістю зупинення божевілля є проведення проти РФ операції, подібної до тієї, що свого часу західна коаліція провела проти Іраку під час його агресії в Кувейті. Потрібні спільні операції об'єднаних сил, із широким застосуванням авіації, максимальне завдання ударів по об'єктах виробництва зброї, по власне військових об'єктах. Як це робити – чудово демонструє Ізраїль, знищуючи відповідні іранські об'єкти і в Сирії, і в самому Ірані".

Враховуючи, що РФ поповнює запаси зброї та боєприпасів, все більше завантажує свій ВПК, а ми просто відбиваємось – так може тривати довго, наголошує експерт. Зрозуміло, що це нас не влаштовує.

"А авторитарні режими, бачачи, що творить Росія, починають небезпечні зрушення у бік нових агресій. Цивілізованому світу час зрозуміти, нарешті, що єдина мова, яку розуміє варварська РФ — це мова сили. І діяти треба відповідним чином", – резюмує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на промову Володимира Зеленського під час зустрічі з генсеком ООН російські окупанти відповіли ракетними ударами.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини