Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ знову б'є дронами по Україні: як розуміти нову тактику – чим можемо відповісти
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ знову б'є дронами по Україні: як розуміти нову тактику – чим можемо відповісти

Найефективніший спосіб - знищувати ворожі дрони безпосередньо на місці пуску, але поки що у нас немає можливості туди дотягнутися

20 квітня 2023, 11:48 comments4291
Поділіться публікацією:

Російські загарбницькі війська протягом доби вдарили по Україні 26 дронами-камікадзе типу "Шахед-136". Генштаб ЗСУ повідомив, що 21 із них збито силами української ППО. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що збільшенням атак за допомогою "Шахедів" росіяни намагаються компенсувати нестачу точних ракет. Чи є панацея від атак дронів та взагалі дистанційних ударів з боку окупантів? Як змінилася тактика росіян у цьому сенсі? Що можемо протиставити цьому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РФ знову б'є дронами по Україні: як розуміти нову тактику – чим можемо відповісти

Іранські безпілотники. Фото: з відкритих джерел

Поки йде накопичення ракет, агресор робить ставку на дрони

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак пояснює:

"Поки що у нас є можливість збивати "Шахеди" на підльоті. Вони летять досить повільно і низько, що дозволяє знищувати їх із великокаліберних кулеметів. Вночі це робити важче, тому задіяні потужні ліхтарі тощо. Десь спрацьовує система ППО, у хід ідуть ракети. Десь – "Гепарди" (зенітна самохідна установка). Але якісь дрони все ж таки прориваються. Малий відсоток, але проривається".

Як варіант, продовжує експерт, їх можна знищувати безпосередньо на місці запуску. Там, де "касета" із п'ятьма безпілотниками вилітає з того самого авто. Це було б краще, але зробити так дуже складно. Запуски проводяться, зазвичай, з глибини РФ. Поки що у нас немає можливості туди дотягнутися, зазначає Іван Ступак.

"Щодо зміни російської тактики. Відмова від масованих ударів ракетами пов'язана з тим, що запаси у противника вичерпалися, а виробництво – не таке масштабне. А доки йде накопичення, агресор робить ставку на дрони. Їх значно більше, ніж ракет, до того ж, вони набагато дешевші. З Ірану через Каспій вони і потрапляють до Архангельська. За деякими даними, у відповідь Росія передала Ірану літаки Су-35. Якби вдалося перебити ці логістичні ланцюжки, нам було б набагато легше, – наголошує експерт. – Але поки що цього не вдається – і два диктаторські режими продовжують накачувати один одного необхідними видами озброєнь".

Найбільш ефективним засобом проти безпілотників є створення дронів-винищувачів

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков попереджає – доки війну не закінчено, атаки з повітря триватимуть. При цьому, наголошує він, немає і не може бути системи ППО, яка дає стовідсоткову гарантію збиття всіх ворожих безпілотників.

"Це неможливо навіть теоретично: при застосуванні від 20 безпілотників існує велика ймовірність, що хоч один просочиться через оборону, – пояснює експерт. – Найбільш ефективним засобом проти безпілотників є створення дронів-винищувачів. Але поки що це завдання не вирішено. Тому залишається використання комп'ютеризованої зенітної артилерії, на кшталт систем Скайнекс, Гепард або подібних систем, які встановлюються на пікапах і здатні швидко переміщатися.

Однак, продовжує Олександр Кочетков, Україна велика, і в нас поки що явно недостатньо зенітних систем, щоб перекрити усі потенційні напрямки безпілотних атак.

"Щодо ракетних атак, то агресор переконався взимку, що він не в змозі зруйнувати нашу інфраструктуру. Тому накопичує крилаті та інші ракети для протидії нашому наступу, – зазначає аналітик. — Тобто, не тільки зенітні, типу С300, а й крилаті та балістичні ракети у ворога не скінчилися — він їх потихеньку виготовляє. Йдеться лише про зміну тактики застосування".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у ГУР назвали причину – чому окупанти змінили тактику ракетних ударів по Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини