Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ веде війну вже не лише проти України – чому Путін продовжує удари по українських портах
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ веде війну вже не лише проти України – чому Путін продовжує удари по українських портах

Експорт українського зерна – важливе питання не лише для України, а й для всього світу

17 серпня 2023, 11:17 comments5223
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 16 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що чергова масована атака РФ по українських портах стала вже сьомою. І наголосив, що кожен удар агресора по портах "Рені", "Ізмаїл", "Південний", "Одеса", "Чорноморськ", по Миколаєву – це удар по світових продовольчих цінах, по соціальній та політичній стабільності в Африці, Азії. Він наголосив, що жоден інший терорист, окрім Росії, ще ніколи так відверто і спеціально не бив по безпеці одразу стількох народів. І закликав усіх – реагувати. Тим часом німецький контейнеровоз Joseph Schulte став першим торговим судном, яке вийшло з Одеси тимчасовим коридором, відкритим Україною після виходу Росії з так званої зернової угоди. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" російські ігри навколо морського зернового коридору та загалом продовольчої безпеки.

РФ веде війну вже не лише проти України – чому Путін продовжує удари по українських портах

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

На жаль, на Заході, схоже, переважає ілюзія, що на якійсь стадії з РФ можна буде про щось домовитись

Голова Підкомітету Верховної Ради України (IX скликання) з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера нагадує, що в історії є чимало прикладів неадекватної політики умиротворення тиранів.

"Перед Другою світовою війною так намагалися умилостивити Гітлера, сподіваючись, що він не почне агресію. Але він почав. Що призвело до мільйонів жертв. На жаль, політика цинічна. Нею керують економічні інтереси. А вони у кожної країни – свої. І сьогодні ми знову бачимо стадію спроб утихомирити агресора. Тепер уже – російського. Це й раніше лише розпалювало апетит путінського режиму. І зараз, швидше за все, ні до хорошого не приведе", – прогнозує нардеп.

Він вважає, що Росія продовжуватиме терор, поки їй дозволятимуть це робити.

"На жаль, на Заході, схоже, переважає ілюзія, що на якійсь стадії з РФ можна буде про щось домовитися. Тоді як реальність свідчить про необхідність максимальної військової допомоги Україні для руйнування агресора. Але зброю нам дають повільно, причому далеко не все, що необхідно. Як наслідок – Україна щодня зазнає втрат. І людських, і економічних. Все вказує на те, що більшість світових лідерів мають намір змусити Київ сісти за стіл капітуляційних переговорів. І нещодавні заяви чиновників НАТО щодо можливості втрати Україною частини територій говорять саме про це", – констатує Сергій Магера.

РФ намагається використати питання продовольства для шантажу, вона раніше так само діяла з енергетикою

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Очевидно, що експорт українського зерна є важливим питанням для всього світу. І наголошуючи на необхідності вирішення проблеми продовольчої безпеки, можна схилити на свій бік навіть тих, хто нещодавно дотримувався відносного нейтралітету. Тих самих африканських лідерів".

Росія зараз дуже активна в Африці, зазначає експерт. Той самий переворот у Нігері, робота групи "Вагнер" в інших країнах.

"Те, що РФ намагається використати питання продовольства для шантажу – також зрозуміло. Вона раніше так само діяла з енергетикою", – нагадує Катерина Одарченко.

При цьому та ж Туреччина, за її словами, не однозначний союзник РФ (як подає пропаганда країни-агресора), оскільки є членом НАТО. А НАТО, за заявами тієї самої російської пропаганди – ледь не головний ворог РФ.

"Так, Ердоган допомагає РФ із торгівлею та частковим обходом санкцій. Але ж він допомагає й Україні – і з зерновою угодою, і з обміном полоненими", – наголошує експерт.

Для українських аграріїв, наголошує вона, важливо мати різні способи експорту. Адже чим легшим буде вивезення, тим меншими будуть їх витрати, тим стабільнішою стане ситуація на світовому ринку продовольства.

Міжнародна спільнота має розглядати те, що відбувається в Україні, як війну проти тероризму, за продовольчу безпеку всього світу

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев наголошує, що на сьогоднішній день українські порти є місцем, де певною мірою формується світова продовольча безпека.

"А тому захист, у тому числі силами НАТО, повітряного простору у цих районах, це не війна між Україною та Росією чи НАТО та РФ. Це – війна проти тероризму, за продовольчу безпеку всього світу", – пояснює експерт.

На його думку, міжнародне співтовариство має розглядати те, що відбувається саме в такому контексті. І однозначно бути тут за Україну, незалежно від того, як ті чи інші країни ставляться до самого факту російської агресії проти України.

"Наразі це вже агресія проти всього світу. І самі лідери низки африканських держав це, схоже, зрозуміли. Тепер важливо, щоб зрозуміли, якнайшвидше, всі", – зазначає Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому світ лише спостерігає за ударами РФ по портах України – що може приборкати Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини