Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ посилює наступ: які прогнози, чи є причини для серйозного занепокоєння
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ посилює наступ: які прогнози, чи є причини для серйозного занепокоєння

Росіяни формують резерви щодо нових операцій

13 травня 2024, 13:30 comments5688
Поділіться публікацією:

Росіяни продовжують просуватися вперед на Харківському напрямку, окупуючи нові села та наближаючись до міста Вовчанськ. На Заході військові експерти, деякі політики та аналітики все частіше стали визнавати, що припустилися величезної помилки, затягуючи з наданням допомоги Україні через побоювання, що це викличе нову ескалацію з боку Росії. Путін і так постійно "ескалює", у тому числі змітаючи ракетами та дронами українські міста та інфраструктуру. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що зараз відбувається, на 810-й день широкомасштабної агресії, на фронтах російсько-української війни.

РФ посилює наступ: які прогнози, чи є причини для серйозного занепокоєння

Наступ Росії. Фото з відкритих джерел

РФ має ресурс для продовження стратегічної наступальної операції

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що противник має ресурс для продовження стратегічної наступальної операції, яку він розпочав з кінця минулого року.

"Ми несвоєчасно зайнялися переходом до стратегічної оборонної операції. Ще з середини минулого року, коли стало зрозуміло, що наш контрнаступ не вдався, слід було будувати відповідні оборонні рубежі. Ми ж цим зайнялися лише на початку 2024-го. Було втрачено дорогоцінний час. І ми явно не встигаємо", – констатує експерт.

Він зазначає, що, як давали інформацію і наша розвідка, і розвідки союзників, росіяни мають плани ведення бойових дій на Харківському та Сумському напрямах. І дещо вже почали втілювати у життя.

"При цьому, росіяни мають достатньо сил та засобів, щоб продовжувати бойові дії на східному та південному фронтах. Плюс – формують резерви щодо нових операцій. Відомо, що в РФ призивається 150 тисяч сроковиків. Триває прихована мобілізація. Є плани щодо збільшення особового складу на 300-400 тисяч. За даними розвідки, в глибині Росії зараз формується 14 нових дивізій, 16 бригад, тобто дві загальновійськові армії. Щодо озброєнь, то тут використовують і стару бронетехніку, і нову (ВПК розганяється). Нерідко із трьох-чотирьох одиниць ліплять одну, наскільки можуть модернізувати – після чого постачають на фронт і навіть складують", – розповів генерал.

Ось складування – це якраз, можливо, для резервів, що формуються, які, як говорить наш президент, противник планує використовувати в другому етапі свого наступу. За термінами це кінець травня – початок червня, нагадує Ігор Романенко.

"Не чекаючи формування цих угруповань, росіяни вже проводять розвідку боєм (щоб виявити слабкі місця супротивника, а потім, за потребою, вводити додаткові резерви). Саме це ми бачимо на Харківському напрямку, де з боку окупантів діє до п'яти батальйонів (три-чотири тисячі військовослужбовців) за підтримки бронетехніки. Низка сіл захоплено на північ від Харкова, а другий напрямок – Вовчанськ, на околицях якого вже йдуть бої і який прасують системами залпового вогню, КАБами", – зазначає експерт.

На його думку, нинішній наступ окупантів на Харківщині можна також розглядати як бої за формування буферної (Путін називає це "санітарної") зони. Але поки що для цього сил у росіян сконцентровано біля наших кордонів у районі Харківської області недостатньо (близько 55 тисяч, тоді як потрібно приблизно вдвічі більше). Проте, якщо зібрати деякі резерви, противник може спробувати сформувати таку зону, попереджає генерал.

Не випадково, продовжує він, за 75 км від кордону росіяни закінчують будівництво нового аеродрому. Так можна оперативно доставляти озброєння та техніку, особовий склад. Але поки що з першого варіанта (розвідка боєм) все не переросло у другий (умовна "санітарна смуга").

"Третій варіант – спроба захоплення Харкова. Але для цього угруповання противника має бути від 150 тисяч і більше. Можливо, тут можуть частково використовувати резерви, що формуються зараз у глибині РФ. Наразі не можна сказати, що резерви кинуть саме на Харківський напрямок, – вважає Ігор Романенко. – Але, якщо тут у росіян будуть успіхи – цілком імовірно, що перекинуть підкріплення, щоби розвинути позитивні для себе тенденції – і продовжувати просуватися. Або їх використають на іншому напрямку – Сумському, Донецькому тощо".

Дії росіян більше схожі на навчання, ніж грамотні бойові дії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"На мій погляд, на Харківщині йдуть бої місцевого значення. Воюють, умовно кажучи, за сторожку лісника, за якісь дрібні селища. Жодного стратегічного значення це не має. Схоже, все почалося зараз, бо певна частина російської армії довго тупцювала біля наших кордонів без діла. А, коли таке відбувається, армія розкладається. Солдати спиваються, починають бігати по бабах, гризтися між собою і таке інше. І доводиться штовхати її на якісь бойові дії".

Зараз росіяни наступають на Вовчанськ, зазначає експерт. Місто знаходиться за лічені кілометри від кордону з РФ, осторонь Харкова.

"Навіщо це робити? Більше схоже на навчання, аніж на грамотні бойові дії", – вважає Віктор Савінов.

Щодо решти ділянок фронту, там, за його словами, особливих змін немає.

"У найближчому майбутньому можна очікувати будь-чого – від припинення бойових дій до ядерного бомбардування. У поточній ситуації відбуваються дрібні тактичні бойові зіткнення. Кількість військ, які беруть з боку агресора участь у наступальних діях на тій же Харківщині, недостатньо, щоб захопити щось серйозне", – упевнений аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — наступ на Харківщину: РФ нанесла новий тактичний знак (ФОТО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини