Головна Новини Суспільство Війна з Росією Прогноз у війні на найближчий місяць: коли і де готуються наступати росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз у війні на найближчий місяць: коли і де готуються наступати росіяни

Є всі підстави говорити, що наступ росіяни планують провести до кінця лютого – до 24-ї річниці вторгнення

17 січня 2023, 12:40 comments2802
Поділіться публікацією:

Західні союзники продовжують зміцнювати оборонну та наступальну міць України. Так, Великобританія в рамках пакету нової військової допомоги передасть Силам оборони України, серед іншого, ескадрон сучасних танків Challenger 2. Тим часом, як запевняє представник прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Андрій Юсов, перед новим командувачем угрупуванням російських військ в Україні Валерієм Герасимовим стоїть завдання захоплення Донбасу та формування певної зони безпеки до березня. Про що говорять останні рухи у рамках російсько-української війни? Які варіанти розвитку ситуації далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Прогноз у війні на найближчий місяць: коли і де готуються наступати росіяни

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Основними напрямками ударів противника можуть стати Харківська, Запорізька та Донецька області

Офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Призначення глави російського Генштабу генерала Герасимова керувати окупаційними силами – саме по собі є ознаками підготовки РФ до наступальної операції. Схоже, що наступ росіяни планують провести до кінця лютого. А саме – до 24-ї, річниці вторгнення. У Кремлі засіли фетишисти, вони дуже люблять все влаштовувати під дати".

На думку експерта, наступальних операцій буде декілька. У тому числі – відволікаючі.

"Основний удар може завдаватися по Луганській області та у напрямку Куп'янська на Харківщині. Окупанти хочуть знову захопити цю важливу залізничну станцію, повернути під свій контроль Ізюм. Другий ракурс, який і так більш ніж означений – атаки на Бахмут. Спроби захопити його й надалі просуватися на Донеччині. Третя історія – Запорізький напрямок (зі спробами взяти Запоріжжя). Четверта – Херсонська область (намагання повернути Херсон), п'ята – нова атака на Київ", – перераховує Тарас Березовець.

Всі ці наступи, на його думку, росіяни атакуватимуть одночасно. Якісь будуть відволікаючими (таким може бути наступ на Київ чи активне роблення виду, що такий наступ готується з боку тієї ж Білорусі). Основними напрямками ударів, припускає експерт, стануть Харківська, Запорізька та Донецька області.

"Тому наші союзники мають поспішити з наданням ЗСУ необхідного озброєння, включаючи важку техніку. Часу дуже мало – до місяця. Наразі нам потрібно до ста танків, щоб ефективно протистояти будь-яким спробам ворожого наступу – і проводити власні наступальні та контрнаступальні операції", – констатує Тарас Березовець.

У своєму наступі росіяни повторють недавню історію

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов нагадує, що у Соледарі та Бахмуті наші воїни продовжують тримати оборону, незважаючи на шалені атаки супротивника. При цьому під час штурму Соледара, де до повномасштабного російського вторгнення проживало близько 10 тисяч осіб, було знищено приблизно стільки ж загарбників.

"Окупанти зовсім не шкодують своїх. Постійно кидають у м'ясорубку нове та нове "гарматне м'ясо". Як наслідок – російська армія зазнає величезних втрат. І є всі підстави вважати, що найближчим часом Кремль оголосить мобілізацію, – каже Кирило Сазонов. — За моїми відчуттями (але я бачу маленький шматочок фронту), у противника стає менше техніки. Якщо раніше вони працювали батально-тактичними групами, що логічно, т.к. піхота без БМП, БТР, танків – це зовсім добре, то тепер – ситуація інша. Враховуючи, що броні потрібна ППО, інакше вона стане легкою мішенню, що потрібна арта, без якої воювати неможливо, що постійно потрібні боєприпаси, а з усім цим у РФ – проблеми, там, схоже, вирішили тупо закидати нас живою силою".

Усім потрібні дрони, продовжує експерт. Без них ми – "сліпі". А так – ти отримуєш інформацію онлайн. Дуже ефективно працюють наші розвідгрупи, ССОшники, які обчислюють казарми ворога, місця зберігання боєкомплекту, базування техніки, а потім йде відпрацювання артою, зазначає Кирило Сазонов.

Важливо, продовжує він, що займається битвою за Донбас командувач сухопутних військ Сирський, який відомий зі звільнення Київщини та рейду на Харківщині.

Мені здається, що росіяни і тут повторють недавню історію. І те, куди вони, можливо, зайдуть після багатомісячних боїв, зазнавши величезних втрат, вони втратять протягом лічених днів через ефективний та раптовий рейд українських військ", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Медведчук виходить із тіні: про що говорить його стаття про Україну – який меседж посилає Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини