Головна Новини Суспільство Війна з Росією Прогноз на другу половину зими – чого очікувати на фронті, в економіці, від Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на другу половину зими – чого очікувати на фронті, в економіці, від Заходу

Друга половина зими пройде під знаком посилення військово-технічної підтримки України

16 січня 2023, 16:04
Поділіться публікацією:

Під безперервними російськими атаками, особливо на Донбасі, під періодичними масованими ракетними обстрілами Україна пережила першу половину зими. Експерти спрогнозували для видання "Коментарі", чого, вірогідно, нам чекати у другій її половині – у фронтовому, економічному, зовнішньополітичному плані.

Прогноз на другу половину зими – чого очікувати на фронті, в економіці, від Заходу

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на полі бою

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович припускає, що друга половина зими пройде під знаком посилення військово-технічної підтримки України. Про що вже говорять і що закріплять, вважає він, 20 січня в рамках чергової зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Швидше за все, асортимент усіх постачань буде сильно збільшений. Причому за категоріями, про які говорили наші Генштаб, головком генерал Залужний. Можливо, новими фарбами заграє історія з наданням Україні не лише засобів ППО/ПРО та важкої бронетехніки, а й літаків. Принаймні розмови про це ведуться. Наші військові вже почали навчатись обслуговування ЗРК "Петріот". Припускаю, що до кінця зими ці комплекси вже будуть в Україні. Питання лише у кількості", – зазначає експерт.

На фронті на нас, на його думку, чекає у другій половині зими ескалація. Все вказує на те, пояснює Ігор Рейтерович, що Росія до кінця зими спробує провести кілька локальних наступів, щоб тримати нас постійно в напрузі та не давати можливості підготувати свої сили для контрнаступів та повернення тимчасово окупованих територій.

Після чергових військових злочинів росіян, у тому числі теракту в Дніпрі, де ракета агресора вдарила 14 січня по житловому будинку, призвівши до численних жертв питання створення Міжнародного трибуналу проти РФ інтенсифікується, прогнозує експерт.

"З цього приводу, – нагадує він, – вже є консенсус серед країн "Великої сімки". Не виключено, що побачимо продовження на рівні ООН. І в лютому це може бути винесено у практичну площину. Вже відомі імена конкретних людей, які не лише віддають накази про завдання подібних терористичних ударів, а й безпосередньо їх завдавали. Проти них прямо зараз має бути розроблений якийсь механізм, який почав би поки що побічно, проте впливати на цих військових злочинців".

Щодо економічного моменту, Україна, на думку Ігоря Рейтеровича, продовжує залежати від зовнішніх фінансових запозичень та грантів. Але на сьогодні, акцентує він, відомо, що і США, і ЄС готові виділяти необхідні кошти, щоб ми могли, як мінімум, стабільно пройти зиму. Так, сьогодні стало відомо, що перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 3 мільярдів євро (з 18 млрд на рік) Україна отримає вже цього тижня.

"Загалом же все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на полі бою", – констатує експерт.

Наші закордонні партнери, схоже, зрозуміли, що Україна не вистоїть без важкого озброєння, нових систем ППО, дальнобійного озброєння

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає, що будь-які прогнози у стані війни – справа невдячна. Але деякі тенденції можна простежити.

"На фронті, ймовірно, дуже повільне і з величезними для них втратами просування росіян на сході України. Якщо подивитися на карту, то за першу половину зими, незважаючи на масовані атаки, вони просунулися лише на 10-12 км. по всій лінії фронту. Це мізер, порівняно з тими силами, які вони на це витратили і які багато в чому було знищено ЗСУ", – пояснює аналітик.

З іншого боку, акцентує він, ми бачимо (виходячи з досліджень різних аналітичних центрів, відкритої інформації, даних розвідки), що продовжується концентрація військ РФ з півночі на території Республіки Білорусь. Що створюються резервні частини, полки, дивізії на півдні.

"Все це може бути використане не тільки як резерв, а й для наступу, можливого вже в лютому, поки земля буде ще мерзлою, дозволяючи активно рухатися військовій техніці. Якщо лютий виявиться теплим, наступальні плани противника можуть виявитися зірваними", – вважає Микола Мельник.

За його словами, в економічному плані Україна дедалі більше підпадає під зовнішній економічний вплив наших країн-союзниць.

"Це абсолютно прогнозовано. В Україні – війна, багато логістичних ланцюжків розірвано, низка підприємств зруйновано, деякі опинилися на тимчасово окупованих територіях. До того ж, в уряді та ВР у нас люди, які мають лише одне "економічне бачення" – концентрацію бізнесу у руках держави. За фіскальну політику продовжує відповідати Данило Гетманцев (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.). І він чомусь вважає, що єдиний спосіб роботи з українським бізнесом – тиск на нього. За такого підходу очікувати економічних проривів точно не доводиться, – пояснює експерт. – А за відсутності нормального стимулювання бізнесу він стагнуватиме. Особливо за умов війни. У результаті ми більше займатимемо у країн-союзниць, потрапляючи під все більший їхній вплив".

Водночас, наголошує Микола Мельник, наші закордонні партнери, схоже, зрозуміли, що Україна не вистоїть без тяжкого озброєння, нових систем ППО, далекобійного озброєння. І є всі підстави вважати, що колективний Захід зробив ставку на остаточну військову поразку РФ.

"Так що Україну накачуватимуть зброєю. Це дуже добре, адже ми розуміємо, що набагато цікавіше воювати на "Леопардах", ніж на Т-55. Збільшуватимуться обсяги підтримки як фінансової, так і військової, – упевнений експерт. – Але при цьому ми маємо розуміти, що суб'єктність України зменшується. Навряд чи ми зможемо диктувати свої умови світу, коли абсолютно залежні від постачання фінансів та озброєння з-за кордону. І я дуже боюся, щоб не настала ситуація, коли нам чітко скажуть, де треба зупинитись".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Росія здатна переламати ситуацію на фронті — чи справді війна завершиться цього року.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини