Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що намагається домовитися Україна з партнерами: як це може вплинути на перебіг війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що намагається домовитися Україна з партнерами: як це може вплинути на перебіг війни

Захід все ще вагається "ображати" російського диктатора і вступати у відкриту конфронтацію

21 травня 2024, 12:42 comments3289
Поділіться публікацією:

Паралельно з переговорами про саміт миру та гарантії безпеки Україна веде з партнерами переговори і з приводу дозволу завдавати ударів їхньою зброєю по Росії. Це підтвердив у недавньому інтерв'ю Reuters президент Володимир Зеленський. Як оцінюєте перспективи цих кейсів переговорів (саміт миру, гарантії безпеки, дозвіл бити західним озброєнням по території країни-агресора)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що намагається домовитися Україна з партнерами: як це може вплинути на перебіг війни

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Наші партнери хочуть посилити можливості Сил оборони України

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що шлях до миру у нас може відбутися через, на жаль, війну та широку політичну коаліцію, з якою потрібно працювати 24/7.

"Вже 15-16 червня у Швейцарії відбудеться саміт миру, присвячений проблематиці міжнародної безпеки, подолання війни та російської агресії. Ця зустріч, за нашими переконаннями, має стати найбільшою подією для консолідації міжнародних зусиль щодо вирішення актуальних проблем глобальної безпеки. На сьогодні участь підтвердили 50 глав держав та урядів. Мета саміту – розпочати мирний процес та розробити практичні кроки на цьому шляху. Усі держави запрошуються поділитися своїми ідеями та баченням справедливого та тривалого миру в Україні. Серед головних питань, винесених на порядок денний Саміту: обмін полоненими "всіх на всіх", повернення українських дітей, депортованих українців, питання ядерної та продовольчої безпеки", – розповіла експерт.

Ця зустріч, продовжує вона, відбудеться без Росії, адже та не готова відмовитися від вимог легалізації награбованого в Україні та продовжує називати це "врахуванням її інтересів".

Водночас, наголошує Світлана Кушнір, "яструби миру" в особах Ллойда Остіна, міністра оборони США, Девіда Кемерона, глави МЗС Великобританії розпочали публічну дискусію щодо надання Україні права воювати за допомогою західних зразків зброї на території Російської Федерації.

"Україна зазначає, що досі ми ведемо ураження військових цілей на території держави-агресора виключно зброєю вітчизняного виробництва. Швидше за все, такі висловлювання є яскравим підтвердженням того, що західний світ остаточно прозріває та починає усвідомлювати весь масштаб загрози путінської Росії. Думаю, у такий спосіб наші партнери хочуть посилити можливості Сил оборони України. Але поки що дискусія навіть не на середині тривалості обговорення. Захід все ще вагається "ображати" російського диктатора і вступати у відкриту конфронтацію", – констатує експерт.

На її думку, до саміту миру або під час нього високі сторони остаточно дійдуть згоди щодо цього питання.

"А на підтвердження усвідомлення загрози ми побачили раптовий та швидкий візит держсекретаря США Блінкена до Києва – із запевненням підтримки та погодженням щодо прискорення постачання озброєння. Чекаємо на нові Patriot і ATACMS", – резюмує Світлана Кушнір.

Найкращим міжнародним гарантом нашої безпеки є членство України в НАТО

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що Україна правильно робить, наполегливо домагаючись згоди партнерів щодо застосування переданого ними озброєння по російській території.

"Це необхідно, щоб убезпечити себе від нових загроз наступу в районах тієї ж Сумської та Чернігівської областей. Росіяни у прикордонні мають можливість накопичувати свої війська для атак проти нашої країни", – пояснює експерт.

До того ж, наголошує він, окрім суто військових цілей, є в отриманні такого дозволу і політична складова.

"Адже дозвіл від західних країн на те, щоб їхня зброя використовувалася для ударів по території РФ, означатиме демонстрацію їхньої більшої готовності гарантувати безпеку України. У тому числі в контексті угод про безпеку, що укладаються зараз", – зазначає Сергій Таран.

Звичайно, він уточнює, що самі по собі відповідні дозволи від тих чи інших країн ще не гарантують того, що ми отримаємо прийнятні гарантії безпеки від них. Найкращим міжнародним гарантом нашої безпеки є повноцінне членство України в НАТО. Але те, що західні країни краще ставляться до потреб нашої безпеки, вже підвищить наші шанси відтягнути новий раунд війни, якщо якась "заморозка" конфлікту стане можливою найближчим часом, вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — удари по РФ та війська НАТО в Україні: що дав зрозуміти Захід, з чим поки що складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

22 травня 2024, 07:26

А напишите, пожалуйста, статью о том, как можно отказаться от гражданства украинского. Я не хочу быть гражданином страны, где происходит принудительная "могилизация" в то время, как зе-выблядки набивают карманы разворовывая помощь и бюджет. Я не хочу быть гражданином страны в которой нет уважения конституции, т.к. роль президента сейчас выполняет самозванец, этот бляденыш клоун. Напишите как отказаться от этого чертового гражданства.


Новини