Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять випади Путіна та Лукашенка на адресу Польщі – яка роль приготована для вагнерівців
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять випади Путіна та Лукашенка на адресу Польщі – яка роль приготована для вагнерівців

Кремль намагається зробити так, щоб Польща знизила свою активність у військовій допомозі Україні

24 липня 2023, 13:58 comments1195
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко посилили інформаційні операції щодо Заходу, запевняючи, що контрнаступ України нібито провалився, а також заявляючи, що "ПВК Вагнер" нібито становить загрозу для Польщі. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), на думку яких, вагнерівська метушня в Білорусі та заяви Путіна з Лукашенком навколо цього – саме ІПСО, а найманці не становлять військової загрози для Польщі чи України, поки не будуть переозброєні механізованою технікою. Чи згодні з цими твердженнями? До чого може призвести гра вагнерівцями на білоруській території, навіщо Кремль намагається "качати" Польщу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять випади Путіна та Лукашенка на адресу Польщі – яка роль приготована для вагнерівців

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Москва та Мінськ намагаються внести розкол у відносинах між Києвом та Варшавою

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що у військово-оперативному сенсі вагнерівці загрози зараз не становлять. Але вони, попереджає він, цілком можуть використовуватися Росією для того, щоб лякати НАТО загрозою прямої війни – якщо для цього, на думку Кремля, дозріють якісь умови.

"Історія з можливим відкриттям польського фронту насправді пов'язана з тим, що РФ важливо, щоб не з'явилася коаліція поза НАТО (передусім, з боку Польщі, Литви, низки інших центральноєвропейських та східноєвропейських країн) для військової допомоги Україні. У тому числі, в рамках можливої військово-поліцейської місії на Захід України (що знизить ризики обстрілів). Або – допомога у сухопутних зусиллях ЗСУ у разі потреби. Адже існує польсько-литовсько-українська бригада. І вона може посилити наступальні можливості України насамперед поповненням у вигляді живої сили", – пояснює експерт.

І Кремль, на його думку, намагається зробити так, щоб Польща знизила свою активність у військовій допомозі Україні.

"З огляду на те, що низка країн Західної Європи (передусім – Німеччина), а також США на даному етапі налаштовані на підштовхування України до переговорів із Росією. На відміну від тих Польщі, Балтійських країн та Британії, які розуміють небезпеку такого процесу за нинішніх умов, – зазначає Вадим Карасьов. – Відповідно, Росія та Білорусь продукують погрози Польщі. Даючи зрозуміти, що та, скажімо так, не повинна заважати Німеччині та США починати займатися так званою миротворчістю".

На цьому фоні, продовжує експерт, Москва та Мінськ намагаються внести розкол у відносинах між Києвом та Варшавою. Особливо зараз, враховуючи непросте ставлення поляків до експорту українського зерна їхньою територією.

"Російська пропаганда й надалі намагатиметься вбивати клин між Україною та Польщею усілякими домислами, – прогнозує Вадим Карасьов. – Мовляв, після блокування транзиту українського зерна до Європи, Польща мало не готова ввести свої війська до Західної України, зайнявшись розчленуванням нашої країни. І це при тому, що сама Росія заблокувала нам морські коридори і намагається заблокувати ще й річковий – дунайський – для експорту українського зерна".

Вагнерівці на кордоні – це велика загроза

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин називає розміщення вагнерівців у Білорусі вдалим ходом Кремля.

По-перше, пояснює він, поява цих бойовиків там створює низку небезпек для України.

"Загроза з північного напрямку (з Білорусі) різко зросла. Навіть не маючи важкої військової техніки, вагнерівці можуть діяти у складі ДРН. Там є і оператори дронів, і люди, які мають реальний бойовий досвід, здатні застосовувати його проти ЗСУ", – зазначає полковник.

Другий момент, за його словами, полягає в тому, що пригожинські найманці навчають, передають свій досвід білоруській армії. Підвищують її рівень.

Третє – ніщо не заважає тим же вагнерівцям начепити білоруські шеврони і під виглядом збройних сил РБ здійснювати якісь провокації проти України, втягуючи Білорусь у цю війну.

"Момент четвертий – РФ і РБ називають себе Союзною державою, тож вагнерівці можуть отримати з білоруських складів або від військових частин все озброєння, яке їм може бути необхідним (танки, бронемашини, артилерію, боєприпаси)", – каже Влад Волошин.

П'яте – перебування на території Білорусі такої кількості людей, які мають бойовий досвід, підвищує напруженість на кордонах із Польщею та країнами Балтії.

"Нагадаю про мігрантську кризу, яку у 2021 році з території РБ організував для них Кремль, масово завозячи туди мігрантів із того ж Іраку. А вагнерівці – це ще більша загроза, ніж мігранти. І вони успішно справляються з відтягуванням уваги на себе, демонстративно брязкаючи зброєю на східному фланзі НАТО. Розпорошуючи увагу, – наголошує експерт. – Заяви Лукашенка у стилі вагнерівці втомилися і хочуть прогулятися до Жешува чи Варшави, лише підкреслили, на що спрямована ІПСО. На те, щоб західні країни приділяли більше уваги цій ділянці, відволікаючись від України. Проте перебування вагнерівців у РБ – реальна небезпека для всіх прикордонних із нею демократичних країн (Україна, Польща, Литва, Латвія)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путін перейшов до прямого шантажу країн НАТО – до чого тут вагнерівці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини