Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять удари по агресору в Криму та Новоросійську – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять удари по агресору в Криму та Новоросійську – чого чекати далі

Тенденція лише наростатиме, адже Україна працює над тим, щоб ті ж атаки на противника за допомогою безпілотників стали частими та масовими

4 серпня 2023, 11:10 comments11723
Поділіться публікацією:

Цієї ночі вибухи пролунали в Новоросійську, а також – у черговий раз – у Криму. У Міноборони РФ запевняють, що нібито ефективно відбили атаки безпілотників як надводного, так і літакового типу. Втім, не секрет, що Кремль намагається замовчувати незручні для себе моменти цієї війни. Особливо, коли вона переноситься на територію РФ або тимчасово окуповану українську. Про що говорять атаки дронів проти агресора, що почастішали? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять удари по агресору в Криму та Новоросійську – чого чекати далі

Дрони. Фото: з відкритих джерел

Російські громадяни повинні звикати жити у реальності війни

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Поширення "бавовни" Кримом і територією РФ має цілком логічне пояснення. А як країна-агресор хотіла? Щоб війна, яку вона принесла на територію нашої країни, не виходила за її межі? Так не буде! Союзники дають нам озброєння, щоб ми відбивалися. А свої розробки ми використовуємо для атак території РФ".

За словами полковника, і на території РФ, і на тимчасово окупованих територіях України, включно з Кримом, є безліч цілей для Сил оборони України.

"Щоб успішно воювати проти переважаючих сил противника, треба бити по його тилах. Що ми й робимо. Не тільки відбиваємось, а й атакуємо, контратакуємо. Знищуємо важливі для росіян об'єкти, послаблюємо супротивника", – наголошує Влад Волошин.

Він упевнений, що ця тенденція лише наростатиме. Адже ми працюємо над тим, щоб ті ж атаки супротивника за допомогою безпілотників стали частими та масовими.

"Так послаблюються російські війська на фронті та загалом російська влада, яка не може нічого вдіяти з тим, що війна охоплює все більше території власне РФ. Російські громадяни мають звикати жити у реальності війни. Не в брехливих картинках по телевізору. А у вибухах за їхніми вікнами. Вони підтримали цю війну – і вона повернулася до їхніх будинків, – зазначає експерт. – І те, що такі безпілотні атаки почастішали, говорить про те, що ми навчилися бити туди, де ворогові боляче. Розробили при цьому необхідні засоби. І ефективно їх застосовуємо. Адже лише захищаючись війну не виграти".

Удари по Москві, Ростовській області, Криму, демонструють, що у нас є відповідні технології

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що тема безпілотників має вже не лише військовий, а й політичний підтекст.

"Протягом кількох місяців звучала активна критика на адресу Міноборони та інших держорганів України, які відповідають за розробку та виготовлення дронів. Дуже потрібних на фронті і не тільки. І наявних у нас у явно недостатній кількості".

За словами експерта, компанія, яка розробляє надводні дрони, представила їх на виставці озброєнь у Туреччині. І є припущення, що держава наша недостатньо вклалася у цю розробку та її придбання. У результаті виготовлялися вони завдяки платформі UNITED24 та проекту "Армія дронів", яким керує віце-прем'єр Федоров.

"Можна згадати ще одну скандальну історію. Співробітники "Укроборонпрому" розповіли, що держава не замовила у них жодного безпілотника. Тоді як подібні замовлення роблять приватним компаніям. І зараз усі чиновники – від міністра оборони Резнікова до секретаря РНБО Данілова – запевняють, що дрони у нас є, їх активно виготовляють, технології – найновіші. І так далі. Ймовірно, дискусія, що мала місце, яка часом переростала в суперечки, в критику, призвела до того, що влада активізувалася – і почала на практиці демонструвати, що безпілотники у нас є. І, що вони активно себе проявляють на території РФ та тимчасово окупованій території України", – пояснює Валерій Клочок.

У результаті історія з використанням фактично тестових (хоч, уже, можливо, серійних) надводних безпілотників, які вдарили в липні по Кримському мосту, знаходить продовження в атаках по бухтах, де базуються кораблі агресора. Як минулої ночі у Новоросійську. Як усе частіше – у районі Севастополя.

"Удари по Москві, Ростовській області, Криму, демонструють, що у нас є відповідні технології. Тепер важливо запустити серійне виробництво, постійно нарощуючи його. І виходити на системність ударів, подібних до тих, що ми бачимо останнім часом, – акцентує експерт. – Схоже, вже зараз є певна кількість безпілотників, щоб завдавати системних ударів по противнику, зокрема на його території та на тимчасово окупованій – українській. Можна простежити навіть тенденцію – атаки відбуваються фактично кожні три дні. Це непогано. Але мало, якщо порівнювати із масовими нальотами російських та російсько-іранських БПЛА на Україну".

На даний момент, констатує Валерій Клочок, можна говорити, що ми проводимо демонстрацію своєї могутності з одночасним виконанням завдань щодо звільнення своїх територій шляхом завдання ударів по військовій інфраструктурі в тилу ворога. Важливо й те, наголошує він, що в хід ідуть наші розробки, адже використання того, що надають союзники, обмежується територією України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — генерал-бунтівник Теплинський заговорив про втрати десантників РФ – у Кремлі одразу вжили заходів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини