Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові заяви Столтенберга – чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви Столтенберга – чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України

Члени НАТО й надалі підтримуватимуть постачання зброї для ЗСУ, проводитимуть навчання військовослужбовців, організовуватимуть ремонт техніки

26 листопада 2022, 14:30 comments1263
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив низку заяв щодо війни в Україні. Зокрема, заявив, що рішення про постачання системи Patriot в Україну має приймати Німеччина (та хотіла передати цей ЗРК Польщі, а польська влада вважає, що система потрібніша Україні), назвав помилковою минулу політику Заходу, у тому числі залежність від російського газу, а також зазначив "якщо Росія переможе, ми заплатимо набагато більше". Про що говорять дані заяви? Чи можна сподіватися на збільшення підтримки України з боку країн НАТО? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять нові заяви Столтенберга – чи можуть країни НАТО збільшити підтримку України

Єнс Столтенберг. Фото: з відкритих джерел

Столтенберг у своїх заявах вкотре наголошує на необхідності робити вибір

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Наразі кожна країна-член НАТО опинилася перед вибором, яке саме політичне рішення ухвалити в ракурсі російсько-української війни. Війни, яка за своєю суттю значно ширша. Адже РФ цією агресією кинула виклик глобальній безпеці. Її напад на Україну – це не лише про Україну, а й про Європу, про світ загалом. Екологічні та економічні проблеми, численні кризи (у тому числі – продовольча), падіння ракети в Польщі, перебої з енергетикою в Молдові – це все відлуння війни, розв'язаної Росією. Намагається ще й брязкати ядерною зброєю. І це все – загроза всьому людству".

Тож, пояснює експерт, РФ залучила всі країни, включаючи держави НАТО, у цю війну. І мова справді про глобальну безпеку.

"Саме тому Столтенберг у своїх заявах вкотре наголошує на необхідності робити вибір. Відстоювати демократичні цінності, допомагаючи Україні і піклуючись про власне майбутнє, або не діяти, що прирівнюється до прямої чи непрямої підтримки агресора. Осторонь відстоятися не вийде, – впевнена Катерина Коваль. – Ми віримо, що країни НАТО ухвалять правильні рішення, зроблять правильний вибір, збільшивши допомогу Україні та вибудовуючи після нашої перемоги нову (дієву!) систему безпеки у всьому світі".

Закриття неба над Україною стає лише питанням часу

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що серед західних союзників нашої країни складається консенсус щодо часу та сценаріїв завершення війни.

"Напередодні саміту G20 в Індонезії деякі західні ЗМІ писали, що розглядається компромісний варіант, фіксація лінії фронту і можливі мирні переговори. Однак президент Володимир Зеленський на всіх зустрічах наполягав на тому, що переговори неможливі без визнання територіальної цілісності України. Тобто повернення ВСІХ територій є метою України. Варіанти з їхньою здачею Росії призведуть до нової війни в короткій перспективі. Після чергових ударів по українській громадянській інфраструктурі прихильників "партії переговорів" на Заході стало значно менше", – наголошує експерт.

За його словами, деякі західні переговорники через неофіційні канали могли передавати Кремлю пропозиції щодо "дорожньої карти" завершення війни – з урахуванням інтересів України.

"Повне виведення російських військ, насправді, було б болючим, але виправданим рішенням для РФ. Тим не менш, російське керівництво виявилося не готовим до реальних переговорів та справедливих компромісів. Тепер західні союзники схиляються до думки, що переговори з Росією будуть проведені лише після заподіяння поразки на полі бою", – пояснює Ігор Попов.

Він упевнений, що закриття неба над Україною стає лише питанням часу, що нам буде поставлено сучасні системи ППО, що зростає ймовірність отримання винищувачів.

"Інцидент із падінням ракети у Польщі ще раз підтвердив, що НАТО як альянс не збирається вступати в бойові дії, – зазначає Ігор Попов. – Однак члени НАТО підтримуватимуть постачання зброї для ЗСУ, проводитимуть навчання військовослужбовців, організовуватимуть ремонт техніки. У світі формується нова безпекова архітектура, постачання енергоносіїв, логістики, політичних альянсів. Захід вже дав оцінку своїм помилкам у минулому, і в новому – післявоєнному – світі виділив для Росії те місце, яке відповідатиме політичним рішенням та військовим поразкам РФ".

Наші західні партнери починають розуміти, що безпека їхніх держав залежить від військових успіхів України

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що постачання озброєння в Україну – це складний та багатогранний процес. І не завжди неможливість здійснити всі побажання української сторони пов'язані виключно із небажанням наших партнерів.

"Є питання власної обороноздатності, нюанси з відсутністю експортних версій окремих типів озброєння", – пояснює експерт.

Проте, продовжує він, наші західні партнери починають розуміти, що безпека їхніх держав залежить від військових успіхів України. Тому підтримка України посилюється, незважаючи ні на що, наголошує Денис Гороховський.

"Російська пропаганда зараз активно працює із західним електоратом, намагаючись переконати жителів Європи в тому, що всі їхні проблеми виключно через те, що їхні держави підтримують Україну у війні. Десь це дає свої плоди, десь – ні. Але сьогодні вже можна впевнено говорити, що найвище політичне керівництво західноєвропейських країн усвідомлює ризики, пов'язані з військовою активністю РФ. І готове, навіть на шкоду своєму рейтингу, продовжувати підтримувати Україну, оскільки це вже питання стратегічне, а не ситуативне, – зазначає експерт. – Особливо наочно це видно на прикладі Італії, де нещодавно пройшли вибори і до влади прийшли ті, чия передвиборна риторика стосувалася, зокрема, зменшення допомоги України (а насправді ця допомога зростає), і на прикладі тієї самої Німеччини, риторика представників якої стає дедалі проукраїнськішою".

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що ЗСУ має хороші шанси розвинути наступ узимку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини