Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові вибухи на Кримському мосту – куди може повернути ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові вибухи на Кримському мосту – куди може повернути ситуація

Кримський міст постійно заявлявся як законна ціль ЗСУ

17 липня 2023, 12:00 comments4874
Поділіться публікацією:

У ніч проти 17 липня сталися нові вибухи на Кримському мосту. З боку офіційних представників українських спецслужб та Міноборони звучать туманні заяви із цього приводу. Неофіційно повідомляється, що це могла бути спецоперація військово-морських сил ЗСУ та СБУ за допомогою надводних дронів. Про що говорить те, що відбувається? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять нові вибухи на Кримському мосту – куди може повернути ситуація

Кримський міст. Фото: із відкритих джерел

Російська пропаганда використовуватиме ситуацію для виправдання зриву зернової угоди

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Спецоперації виконуються, виходячи із можливостей. З'явилася можливість – і, як повідомляється, СБУ спільно з військово-морськими силами, нею скористалися. Кримський міст постійно заявлявся як законна ціль ЗСУ. Тож тут нічого екстраординарного немає".

Питання в тому, продовжує експерт, наскільки все серйозно. Поки що надходить суперечлива інформація про пошкодження. Залізничне сполучення мостом, начебто, продовжується. А легкові автомобілі нібито зможуть виїхати з території півострова найближчим часом виключно на поромі, тоді як вантажні – лише через альтернативний маршрут (контрольовані окупантами частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей).

"Отже, поки не ясно, наскільки вдасться затримати транспортні перевезення озброєнь через Кримський міст, – зазначає Олексій Голобуцький. – Ну, а ситуацію, безумовно, російська пропаганда використовуватиме для виправдання зриву зерновї угоди. Але, знову-таки, тут вирішують все не ті чи інші удари по російській інфраструктурі і реакція на це з боку Кремля, а чи готовий Путін йти на загострення відносин з Туреччиною (зацікавленою, як і Україна, у функціонуванні морського зернового коридору) чи ні".

Росіянам все більш явно дають зрозуміти – настав час звикати до того, що Крим доведеться повернути

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов наголошує, що Кримський міст – легітимна ціль для української армії. Але не факт, що в тому, що сталося, однозначно слід шукати саме цей слід.

"Крим незаконно анексовано РФ. Тимчасово… І міст збудований також незаконно. Через нього їдуть не лише цивільні (нелегітимно потрапляючи на півострів), а й у великій кількості військові вантажі. Це – серйозна ланка військової логістики країни-агресора", – наголошує експерт.

Він нагадує, що військові експерти вже неодноразово зазначали – захищати Крим дуже складно. І проблеми з Кримським мостом посилять ситуацію.

"Крім військового є і психологічний фактор. Росіянам все більш явно дають зрозуміти – настав час звикати до того, що Крим доведеться повернути. А тим, хто перебрався туди за час окупації – готуватись покинути півострів, доки ще є можливість. Адже очевидно, що проблеми з наближенням деокупації для них лише наростатимуть. З Криму росіянам доведеться тікати. Як бігли з Херсона, як будуть йти з усієї території України. Нам потрібно просто запастись терпінням – і максимально підтримувати українську армію", – зазначає Микола Спіридонов.

Водночас, продовжує він, оскільки ні представники СБУ, ні представники ГУР, ні загалом Міноборони офіційно про свою причетність до цього не говорять, то немає й причин стверджувати, що нові вибухи на Кримському мосту – справа рук України.

"Не варто відкидати варіант, що має місце провокація російських спецслужб. Представники країни-агресора, а також кримські колаборанти вже закликали добиратися до Криму через тимчасово окуповані частини материкової України. І, якщо люди прислухаються, вони будуть їхати таким маршрутом, де російська армія просто зможе ними прикритися. Традиційна для неї тактика – прикриватись цивільними. А потім, якщо ті опиняться під обстрілом, звинувачувати у всьому Україну. Отже, виходячи з такої цинічної логіки, Кремль міг сам влаштувати авантюру з підривом Кримського мосту задля ускладнення контрнаступу українських військ через потік цивільних машин через ту саму Запорізьку область. Або (і ми вже бачимо такі меседжі), звинувативши українську сторону, зривати зернову угоду", – розмірковує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перспективи переговорів України та РФ: про що говорять ініціативи Франції з Індією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини