Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить новий виток протистояння Пригожина та Кадирова – до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить новий виток протистояння Пригожина та Кадирова – до чого це може призвести

Публічні суперечки можуть вилитися в досить серйозну кризу – зі збройними розбираннями між пригожинською та кадировською групами впливу

2 червня 2023, 17:55 comments2538
Поділіться публікацією:

Оточення голови Чечні Рамзана Кадирова виступило з різкою критикою на адресу ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Від Пригожина та військового керівника його ПВК Дмитра Уткіна прилетіла "відповідь". Про що говорить публічна гризня між "вагнерівцями" та "кадировцями"? До чого все це може привести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить новий виток протистояння Пригожина та Кадирова – до чого це може призвести

Кадиров та Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Нинішній конфлікт демонструє, що "кадировці" — у темі та у справі, а "пригожинці" лише у темі, але не у справі

На думку директора Українського інституту політики Руслана Бортника, публічний конфлікт між "пригожинцями" та "кадировцями" пов'язаний з тим, що Кадиров та його оточення, схоже, досягли певних домовленостей із керівництвом Міноборони (МО), включаючи його голову – Шойгу.

"Раніше і сам Кадиров, та його оточення не менш активно, ніж Пригожин, критикували МО. Особливо навесні та влітку минулого року. Але потім сторони, схоже, досягли певних домовленостей. Сам Кадиров є офіційною частиною системи держуправління РФ. І сьогодні схоже на те, що він взяв на себе роль "приборкання норовливого", ведення публічного дискурсу з тиском на Пригожина і в цілому "вагнерівців", які створюють величезні труднощі для російського генералітету, для певних олігархічних груп. Фактично створюють умови, за яких суспільство може почати вимагати чищення еліт", – пояснює Руслан Бортник.

За його словами, нинішній конфлікт демонструє, що "кадировці" — у темі та у справі, а "пригожинці" лише у темі, але не у справі, не маючи доступу до поділу ресурсів МО (а там лише офіційно понад 80 млрд доларів), не перебувають у настільки привілейованому повженні, як зараз чеченські еліти у відносинах з МО.

"Чим це закінчиться, сказати поки що складно. Дискусія перейшла на рівень військових, коли польові командири починають один одного у чимусь звинувачувати. І мені здається, що це може вилитися у досить серйозну кризу – із озброєними розбираннями між пригожинською та кадировською групами впливу. Подібні конфлікти, звичайно, грають на руку Україні, надаючи деморалізуючий вплив на Росію", – підсумував Руслан Бортник.

Було лише питанням часу, коли зчепляться Кадиров та Пригожин

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так коментує ситуацію:

"Все це – боротьба за вплив найближчого оточення Путіна, за ресурси, включаючи фінансові. Так звані павуки у банці жеруть один одного. Що не дивно, з огляду на їхнє кримінальне минуле. Відчуваючи, що пахне смаженим, вони вже зараз намагаються закласти основи для майбутнього розподілу влади".

Водночас, продовжує експерт, це й війна різних веж Кремля.

"Пригожин створив якусь альтернативу Кадирову як представнику крайнього, радикального крила, що має свою армію. Але тепер така є й у Пригожина, – зазначає Максим Ялі. — З огляду на це, а також те, що вони знаходяться в одному електоральному полі (а восени в РФ — вибори у владу різного рівня), було лише питання часу, коли зчепляться Кадиров і Пригожин. Час, як бачимо, настав".

Читайте також на порталі "Коментарі" – підсумки візиту Зеленського на саміт до Молдови – що важливо у відносинах Києва та Кишинева.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини