Головна Новини Суспільство Війна з Росією Позаду 7 місяців повномасштабної війни: основні висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Позаду 7 місяців повномасштабної війни: основні висновки та прогнози

На 7-му місяці повномасштабної війни Путін остаточно зрозумів, що програє, тож пішов на вкрай радикальний крок – анексію захоплених територій

24 вересня 2022, 14:27 comments1068
Поділіться публікацією:

Сім місяців повномасштабного російського вторгнення. Які висновки можна зробити зараз? Які перспективи вирішення конфлікту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Позаду 7 місяців повномасштабної війни: основні висновки та прогнози

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Відчуття, що війна набуває затяжного та тривалого характеру для більшості українців приходить саме зараз

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Можна сказати, що розпочався четвертий період війни. Харківський контрнаступ, подальша підтримка України західними країнами, посилення системи протиракетної та протиповітряної оборони змусили РФ переходити до ескалаційних заходів – так званої "часткової" мобілізації, проведення псевдоопитувань для юридичної легітимізації окупації українських територій та переходу до залякування ядерною зброєю".

На думку експерта, велика помилка кваліфікувати ці дії РФ як нерозсудливість. Очевидно, пояснює він, це єдиний хід, який дозволяє Путіну зберігати видимість електоральної величі всередині Росії, адже основа його режиму — це так звана "путінська більшість", вихолощена за всі ці роки.

"І цілком очевидно, що часткова мобілізація навряд чи істотно змінить цей соціальний контракт. Путінська система справлялася і не з такими викликами, тому він розраховує на її міцність і гнучкість, навіть незважаючи на перенесення війни у середину публічної політики в Росії, – наголошує Олег Постернак. – Перед нами ж мобілізація до ставить завдання зміцнення ЗСУ, утримання західної допомоги на потрібному рівні, консолідації суспільства і продовження визвольної боротьби. Схоже, відчуття, що війна набуває затяжного та тривалого характеру для більшості українців приходить саме зараз".

Сім місяців війни показують, що економіки не без втрат, але працюють

Політичний експерт Валентин Гайдай вважає найважливішим висновком за сім місяців широкомасштабної війни – повний провал російських планів.

"Навіть завдання мінімум їй не вдалося реалізувати (захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адміністративних межах). Про проміжні завдання, як і встановлення контролю за всім південним сходом України, говорити зовсім не доводиться. Як, зрозуміло, про завдання максимум типу зміни влади насильницьким шляхом чи захоплення всієї нашої країни. Також ми бачимо розвінчання міфу про потужність російської армії та військової техніки РФ", – зазначає експерт.

Він наголошує, що є низка критичних точок, які нам, схоже, доведеться пройти протягом наступного півріччя.

"Перша – підсумки псевдореферендумів, їхнє визнання Росією та анексія нових територій. Кремль уже не раз погрожував ядерною палицею. Подивимося, як ми пройдемо це випробування. Звісно, підсумки фейкових "референдумів" ніхто в цивілізованому світі не визнає. Але коли це турбувало РФ? І тут важливий момент – як після цього проходитимуть бойові дії. Україна вже дала зрозуміти, що не має наміру зупинятися, доки не деокупує всі свої території, як би їх не називала Росія. І все-таки тут є серйозні ризики", – вважає Валентин Гайдай.

Другою такою точкою він називає оголошену Путіним мобілізацію.

"Швидше за все, ми маємо справу не з частковою, як заявлено офіційно, а з повною мобілізацією, – розмірковує експерт. – Навіть якщо чутки про намір російської влади мобілізувати мільйон людей, виявляться правдивими, слід розуміти, що вони, не завтра і не через місяць з'являться на фронті. До того ж – це будуть непідготовлені, невмотивовані солдати. Але, безумовно, такий крок країни-агресора гальмуватиме деокупацію та відсуватиме нашу перемогу. І, ймовірно, до перших роковин відкритої війни ми зрозуміємо, скільки РФ вдалося закликати, які є труднощі з мобілізацією (а вони вже вимальовуються), наскільки це рішення послабило позиції Кремля".

Третя важлива точка – опалювальний сезон. Як ми пройдемо зимовий період.

"Я припускаю, що РФ не зважиться на ядерний удар, а от удари по критичній інфраструктурі (ТЕС, ТЕЦ, греблі) ракетами різних модифікацій продовжуватимуться. Ми маємо бути до цього готові – і вистояти", – наголошує Валентин Гайдай.

Важливим, за його словами, є такий момент, як стан економіки – як України, так і Росії.

"Сім місяців війни показують, що економіки не без втрат, але працюють. Нам вдалося провести релокацію частини підприємств, перебазувавши їх із півдня, сходу, центру – на захід України. Заручитися підтримкою партнерів, які допомагають фінансово. Росія ж продемонструвала, що вміє оминати санкції, зокрема, за допомогою низки інших країн. Подивимося, як події розвиватимуться далі. Як відомо, санкційний ефект ще до ладу навіть не запрацював. І росіянам лише належить його відчути в найближчому майбутньому", – констатує експерт.

Він також зазначає, що історія свідчить – не можна робити прогнози навіть на півріччя. Все може змінюватися дуже швидко – так було у Першу та Другу світову, так було у 1991 році, коли розпався СРСР. Так, зазначає Валентин Гайдай, може статися й у російсько-українському протистоянні, коли якийсь раптовий чинник абсолютно змішає усі плани, прогнози та поставить крапку у війні. Віримо – на нашу користь.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США попередили Китай про "наслідки" у разі допомоги Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини