Головна Новини Суспільство Війна з Росією Політолог розповів, за яких обставин у відставці Залужного не було б катастрофи
commentss НОВИНИ Всі новини

Політолог розповів, за яких обставин у відставці Залужного не було б катастрофи

Якщо б українці розуміли причини ймовірної відставки головкома Валерія Залужного, хто його може замінити і чи це буде незалежна людина, то ставлення до кадрових рішень було б інше, пише у Фейсбуці політолог Олег Саакян, передають «Коментарі»

2 лютого 2024, 12:51
Поділіться публікацією:

Ймовірна відставка головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного не стала б катастрофою за трьох обставин, вважає Олег Саакян.

Політолог розповів, за яких обставин у відставці Залужного не було б катастрофи

Невідомо, чому влада хоче звільнити Залужного

По-перше, каже він, головне, щоб це буда не відставка, а заміна.

"Себто ми розуміли прізвище, обговорили й переконалися, що людина на заміну йому — компетентна, має достатній рівень доброчесності й здатна вирішити якість з проблем, які не спромігся вирішити Залужний",
— каже політолог.

По-друге, додає він, важливо розуміти причини відставки. Тобто мають бути названі проблеми, які є, чи навпаки, нові завдання, з якими краще впорається новий очільник.

"На разі, це не очевидно, а отже домінують негативні припущення щодо причин",
— підкреслив Олег Сааяк.

Окрім того, за його словами, важливе розуміння, що новий головнокомандувач хоча би теоретично зможе говорити за закритими дверима президентові Володимиру Зеленському "ні".

"Й це не про недовіру чи поганих/хороших. Не про непослух наказам, а про наявність авторитетного балансу. Це про консенсус в суспільстві з перших днів війни, який й забезпечував консолідацію, що "політики не розповідають військовим як їм робити свою роботу, а військові не лізуть в політику й заграють з нею",
— підкреслив політолог.

Саакян вважає, що Заміна Залужного — це про перегляд цього "суспільного договору", без розуміння нової моделі.

"Відсутність цієї нової моделі консолідації й викликає обґрунтуване занепокоєння, що старе завалять, а нового не збудують. Вірніше вже завалили",
- підсумував він.

Нагадаємо, як писали "Коментарі" президент Володимир Зеленський начебто хоче звільнити Валерія Залужного з посади головкома ЗСУ.

"Коментарі" писали, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у своїй колонці для CNN заявив, що перед Збройними силами стоїть виклик щодо створення нової державної системи технологічного переозброєння, що кардинально змінить ситуацію на полі бою та зміцнить позиції України. При цьому Валерій Залужний перерахував проблеми, що заважають розвитку ЗСУ, серед них, зокрема, нездатність державних інститутів в Україні покращити рівень укомплектованості наших Збройних сил без застосування непопулярних заходів, а також недосконалість нормативно-правової бази в нашій країні та часткову монополізацію оборонної промисловості.

Також "Коментарі" писали, що на думку політтехнолога Олексія Голобуцького, після оприлюднення стратегії, всі коментарі про відставку Валерія Залужного виглядають недолуго.

Окрім того, "Коментарі" також аналізували, чи пішов Залужний у ва-банк.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини