Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки Рамштайну-10: із чим «проспали» західні партнери – чи є привід для оптимізму
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки Рамштайну-10: із чим «проспали» західні партнери – чи є привід для оптимізму

Найбільше критики викликає те, що техніка, яка почала надходити до частин ЗСУ, надходить, ну дуже повільно, втрачається дорогоцінний час

16 березня 2023, 17:00 comments2461
Поділіться публікацією:

Відбулася десята зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). За словами президента Володимира Зеленського, обговорювали боєприпаси, артилерія, танки, захист українського неба. Серед іншого відомо, що 150 танків Leopard для оборони України пообіцяли передати дев'ять країн. Які висновки можна зробити після ювілейного "Рамштайну"? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Підсумки Рамштайну-10: із чим «проспали» західні партнери – чи є привід для оптимізму

Зустріч Контактної групи з питань оборони України

Танки і не тільки вони потрібні нам тут і зараз

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Муса Магомедов розмірковує так:

"З урахуванням тієї ситуації, яка у нас зараз на фронті, ті ж 150 танків Leopard, які надходили надто пізно, можуть уже бути не потрібні. Нам важливо отримати необхідне озброєння не лише у потрібній кількості, а й якнайшвидше. Танки і не лише вони потрібні нам тут і зараз".

Ми вдячні партнерам за будь-яку допомогу, наголошує нардеп. Але щоб ЗСУ могли застосувати її максимально ефективно, нам важлива швидкість її отримання.

Найважливішим питанням залишається підготовка ударних частин на західних полігонах

Політолог Володимир Цибулько звертає увагу на те, що ювілейний "Рамштайн" був не дуже галасливим у медійному плані. А це означає, вважає він, що було обговорено низку питань, менш ефектних, ніж літаки та танки.

"Великі обсяги техніки, які почали надходити в частини ЗСУ, потребують баз обслуговування та додаткового навантаження на логістику. Очікуваний наступ вимагатиме також додаткових госпітальних резервів. Також питання фінансів фактично зникли з медійного поля", – зазначає Володимир Цибулько.

Найважливішим питанням, наголошує політолог, залишається підготовка ударних частин на західних полігонах.

"І тут можна сказати, – підсумовує експерт, – що питання, що отримують резонанс, пов'язані швидше не з бойовою підготовкою, а з особливістю політичної системи тієї чи іншої країни!".

Тільки зараз, повільно, Захід потроху дозріває до того, щоб передати льотну техніку відповідно до наших потреб

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній нагадує слова міністра оборони України Олексія Резнікова, що "Рамштайн-10" вселяє оптимізм.

"Це зрозуміла та правильна реакція з боку української влади на чергові пакети військової допомоги від західних країн, – вважає експерт. – Рамштайн як майданчик для спільної від країн НАТО підтримки України в цілому виконує своє завдання. Допомога продовжує надходити. До того ж цей формат виконує ще й функцію солідарності західних країн між собою. Можна навіть сказати, що певної конкуренції чи навіть тиску. Якщо щось підтримали одні країни, то вони мають право чекати аналогічної позиції від інших".

За словами Олеся Донія, важливі оголошення зробили Канада і Швеція про підготовку відправлення в Україну танків західного виробництва. Але про танки йшлося і на Рамштайні-9, нагадує він.

"І, якщо українська влада має говорити слова подяки західним країнам (і це справедливо), то експерти можуть порушувати ті питання, які не можуть дозволити голосно артикулювати владі України, – зазначає експерт. – А саме той факт, що західна допомога не встигає за потребами напрямків. Танки були потрібні на вчора. Українське суспільство в очікуванні наступу ЗСУ, але поки що тривають наступальні дії з боку окупантів, які досі перевершують нас кількісно не лише за живою силою, а й щодо озброєння. Добре, що героїзм, уміння та наявна техніка у ЗСУ не дозволяють окупантам просуватися так, як ті хотіли б. Але про ті ж літаки ми говоримо протягом року. І тільки зараз, повільно, Захід потроху дозріває до того, щоб передати льотну техніку відповідно до наших потреб. Тому найкраща інформація одразу після "Рамштайну-10" виходила від польського президента Дуди, що невдовзі перші бойові літаки будуть передані. Хочеться, щоб це "невдовзі" було не надто довгим. І щоб літаки були не лише від Польщі".

Тому, констатує Олесь Доній, дякуємо "Рамштайну-10" – і з нетерпінням чекаємо на "Рамштайн-11".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому стратегічний наступ РФ вже неможливий – що може змінити розклад сил на полі бою



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини