Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підсумки 300 днів повномасштабної війни – чи є перспективи, що в 2023-му все закінчиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки 300 днів повномасштабної війни – чи є перспективи, що в 2023-му все закінчиться

Жоден план, який був у РФ з моменту вторгнення, не виконано

20 грудня 2022, 12:00 comments1039
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні 19 грудня президент України Володимир Зеленський серед іншого зазначив, що РФ втратила в цій війні вже майже сто тисяч своїх людей. При цьому Кремль не може сказати, заради чого, не здатний визнати своїх помилок і боїться реальності. Тим часом сьогодні, 20 грудня, виповнюється 300 днів з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Як оцінюєте результати цих трьох сотень днів протистояння? Які перспективи завершення війни у 2023 році? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки 300 днів повномасштабної війни – чи є перспективи, що в 2023-му все закінчиться

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Насправді далеко не все закінчено – і попереду на нас чекають складніші битви та часів, ніж зараз

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає головним підсумком року, що Україна – існує, що ми маємо і незалежність, і державність.

"Тобто всі плани, що були у РФ з моменту вторгнення, не виконані. І вже ясно, що не будуть виконані у принципі. І це – досягнення нашої країни, – пояснює експерт. – Росія, розмила свої плани так званої "військової спецоперації". Схоже, вона не до кінця сама розуміла, що хоче. Усі ці "денацифікація", "демілітаризація" не зрозумілі російському обивателю. І, схоже, самому Кремлю. А тому й незрозуміло, яким бачить Путін та його оточення завершення цієї війни. На відміну від офіційного Києва, котрий не раз вже дав зрозуміти, що для нас кінець конфлікту – вихід на міжнародно визнані кордони України 1991 року".

На думку Олексія Голобуцького, поки що у найбільш виграшній ситуації в цьому конфлікті є Захід.

"Так, він зараз втрачає у грошах. Але це тактичні втрати, вважає експерт. – А стратегічно Захід виграє, за допомогою України вирішуючи завдання чи то умиротворення РФ, чи знищення її як суб'єкта, чи значного зменшення її ролі на геополітичній арені. Усі нинішні економічно та енергетичні проблеми підштовхують ті самі Європу та США до вирішення глобального завдання, яке Західний світ намагається вже якийсь час вирішити. А саме – перехід до нового етапу розвитку цивілізації, економіки. І російсько-українська війна підштовхує швидше вирішувати це завдання".

Щодо перспектив завершення війни у 2023 році, то тут все непросто, зазначає Олексій Голобуцький.

"У Західному розумінні ця війна може тривати ще кілька років. І там готуються до цього. Росія, схоже, також готова до такого розвитку подій. Слід бути готовими і нам, – упевнений експерт. – І останні заяви головкому ЗСУ Валерія Залужного саме про це. Протверезіння великої кількості людей в Україні, які вже мало не квитки в гіпотетично незабаром звільнений Крим купують. Насправді далеко не все закінчено – і попереду на нас чекають складніші битви та часів, ніж зараз. Але в результаті все, звісно, завершиться нашою перемогою".

Відбувається не просто двосторонній конфлікт між Україною та РФ, а зіткнення цивілізацій, світоглядів

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин наголошує, що російсько-українська війна як така триває не 300 днів, а понад 3000 днів. Фактично з кінця 2013 року, коли РФ почала відкрито втручатися у справи України.

"А 300 днів – це власне широкомасштабне вторгнення, яке переросло в один із найкривавіших конфліктів сучасності. Втрати росіян, причому не лише за даними нашого Генштабу, а й за даними західних аналітиків, є колосальними. Противник справді втратив лише загиблими не менше 100 тисяч людей. Поранених – у рази більше. Але це не зупиняє агресора. РФ намагається взяти під контроль усю Україну, використовуючи різні види озброєнь. Якщо чогось не вистачає, вона намагається отримати це за кордоном. Не зважаючи на втрати Кремль, продовжує агресію, підспудно шукаючи союзників в особі таких же авторитарних режимів, – підкреслює полковник. – Для України закінченням війни може лише звільнення всіх окупованих територій – і материкових, і Криму. Це буде непросто, але станеться – обов'язково!".

За словами Влада Волошина, відбувається не просто двосторонній конфлікт між Україною та РФ, а зіткнення цивілізацій, світоглядів. Саме тому в нього, хай поки що опосередковано, втягується все більше держав.

"У пошуках озброєнь для продовження агресії Росія звертається до Білорусі, Ірану, Сирії, Північної Кореї. Шукає тієї чи іншої допомоги (у тому числі в обході санкцій) у Китаю, Індії, у низці арабських та африканських країн. У свою чергу союзниками України виступають демократичні країни всього світу – США, Канада, Великобританія, ЄС, Японія, Австралія тощо. Особливо близькі нам Польща та країни Балтії, які розуміють, що РФ несе загрозу всьому Західному світу, всім, хто підтримує демократичні цінності", – наголошує експерт.

Він зазначає, що інтенсивність нинішнього воєнного конфлікту неймовірно висока. Вище, ніж битви Другої світової та подальші конфлікти – у Кореї, В'єтнамі, Афганістані. Щодня в Україні вистрілюється значно більше боєприпасів, причому на невеликій площі.

"Важко прогнозувати, коли і як цей конфлікт буде завершено. Вже зрозуміло, що РФ на поступки не піде. Принаймні при путінському режимі. Країна-агресор збільшує виробництво та закупівлю озброєнь та боєприпасів, закінчує підготовку "чмобіків" (тих, кого ще не відправили на фронт), схоже, готує нову хвилю мобілізації. А це говорить про те, що війна не просто продовжиться, але вийде на новий рівень ескалації, – попереджає Влад Волошин. – Але ЗСУ готові до різних сценаріїв – і боротимуться, доки ми не звільнимо всю нашу землю".

Читайте також на порталі "Коментарі" – встановлено історичний рекорд постачання газу "Газпромом": про яку країну йдеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини