Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підготовку до контрнаступу завершено: про що говорить заява Резнікова – що чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Підготовку до контрнаступу завершено: про що говорить заява Резнікова – що чекати далі

Ми бачимо проведення різних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО), що здійснюються, у тому числі, шляхом різних прогнозів, оцінок, заяв

1 травня 2023, 18:55 comments1985
Поділіться публікацією:

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що завершується підготовка до давно анонсованого контрнаступу ЗСУ. Він також запевняє, що ми обов'язково отримаємо сучасні винищувачі. Хоч і визнав, що партнери зволікають, як і практично з кожним новим видом озброєнь, що поставляються нам. Про що говорять дані заяви Резнікова і загалом галас навколо підготовки контрнаступу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Підготовку до контрнаступу завершено: про що говорить заява Резнікова – що чекати далі

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Один із факторів успіху контрнаступу є раптовість

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Щодо контрнаступу та інформаційного супроводу, ми повинні розуміти, що сучасна війна відбувається не лише на полі бою. Це ще й економічна та інформаційна сфера. Тобто контрнаступ – це не лише військовий фактор, а ще й про інформацію, а також про економіку".

За словами експерта, ми бачимо проведення різних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО), які здійснюються, у тому числі, шляхом різних прогнозів, оцінок, заяв тощо. І б'ють, зокрема, по економіці противника.

"Тим часом, одним із чинників успіху контрнаступу є раптовість. Наступати в стилі італійського варіанта пограбування відомого мультфільму "Пограбування по…", коли все місто знає, що Маріо йде грабувати банк – не має сенсу. Звичайно, будуть називатися різні передумови для контрнаступу, оголошуватимуться різні інформаційні параметри цієї події, її маркери. Все – з метою напустити більше туману, заплутати супротивника", – пояснює Олексій Кущ.

Для того, щоб зібрати повний пазл інгредієнтів, необхідних для успіху, нам потрібно, наголосив експерт, щоб закінчили навчання українські військові на європейських полігонах (а там, за різними даними, ще залишаються тисячі наших захисників), щоб ми отримали весь необхідний комплект важкого озброєння, включаючи танки. Можливо, дочекатися революційного рішення партнерів щодо надання Україні авіації. Посилювати систему ППО.

"Відповіддю на контрнаступ ЗСУ буде ескалація ракетних та авіаційних ударів по українських містах з боку російського агресора. І нам важливо мати більше можливостей для захисту свого неба, – наголошує Олексій Кущ. – Резюмуючи: слід керуватися досить лаконічною відповіддю президента України Володимира Зеленського. Коли його запитали про контрнаступ ЗСУ, він просто сказав, що він станеться. Що Україна обов'язково у потрібний час деокупуватиме всі свої території. А все інше слід сприймати як необхідну інформаційно-психологічну гру, яка має на меті заплутати супротивника".

Є відчуття, що ми є свідками великої гри, основна мета якої – розфокусувати увагу окупантів

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун звертає увагу, що контрнаступ як явище обросло останнім часом різними абстрактними уявленнями.

"У деяких склалося враження, що це якась магічна паличка-виручалочка, яка за умовні місяць-тиждень може призвести до кардинальних змін на полі бою та повернути Україні ледь не всі території одразу. Частково таке сприйняття було спровоковано й українською верхівкою. Народні депутати, деякі міністри, представники інших гілок влади, а також низка українських (і не тільки) медіа розганяли цю історію, формуючи у людей завищені очікування від майбутнього контрнаступу", – зазначає політолог.

Тому, продовжує він, Резніков зараз, з одного боку, займається тим, що заспокоює пристрасті, пояснюючи, що не буває чарівних наступів. І що це точно буде не одна операція, після якої вже можна буде говорити про безповоротну Перемогу. Міністр фактично намагається погасити інформаційну "пожежу" навколо контрнаступу. Дати зрозуміти людям, що він планується, але є багато факторів, які слід враховувати. З іншого боку, зазначає Максим Джигун, подібні заяви свідчать про те, що Україна активно намагається дезінформувати ворога, максимально заплутати його щодо того – коли, де і що і якими силами ми маємо намір зробити.

"Якщо простежити заяви української влади останніх чотирьох-п'яти місяців, видно, як багато було розмов з приводу того, що контрнаступ обов'язково буде пов'язаний із Кримом. Про це говорив і керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов, і представники Офісу президента, про це постійно заявляють українські медіа. Чомусь нав'язується (або не нав'язується) ідея удару саме на кримському напрямі, – наголошує політолог. – Хоч ніхто не так відкрито говоритиме про те, куди ми саме направимо основні сили. Можливо, все це теж частина інформаційної завіси, щоб у результаті піти зовсім з іншого напрямку. Є відчуття, що ми свідки великої гри, основна мета якої – розфокусувати увагу окупантів, не дозволивши до останнього зрозуміти, що саме планують ЗСУ".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які очікування від травня у ракурсі російсько-української війни – чого боїться агресор.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини