Головна Новини Суспільство Війна з Росією Перспективи визволення Криму – чи змінилося щось після підриву Каховської ГЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Перспективи визволення Криму – чи змінилося щось після підриву Каховської ГЕС

Достатньо ЗСУ вийти на адмінкордон з півостровом, територія Криму опиниться під нашим вогневим контролем

8 червня 2023, 15:30 comments8993
Поділіться публікацією:

Легіон "Свобода Росії", який воює на боці України проти путінського режиму, звернувся до жителів Криму із закликом про сприяння російською та кримсько-татарською мовами. Російські військові опозиціонери чітко дали зрозуміти, що Крим – український, а його повернення – лише справа часу. Раніше начальниця прес-центру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що російські окупанти думають над варіантами виходу із Криму. Про що говорять дані заяви та перспективи звільнення Криму, зокрема після підриву Каховської ГЕС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Перспективи визволення Криму – чи змінилося щось після підриву Каховської ГЕС

Крим. Фото з відкритих джерел

Вихід, як мінімум, до адмінкордонів Криму з перспективами його подальшої деокупації є однією зі стратегічних цілей України

На думку керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігоря Рейтеровича, заяви підтверджують, що деокупація Криму залишається однією зі стратегічних цілей України. І це завдання розглядається нарівні з деокупацією інших тимчасово захоплених росіянами територій.

"Тож істерики РФ про якісь "червоні лінії", якщо Україна спробує відбити Крим, уже не працюють. Ми реалізовуємо стратегію деокупації так, як вважаємо за потрібне. Зрозуміло, що після певних погоджень із закордонними партнерами, які останнім часом все частіше наголошують, що лише Україні вирішувати – як звільняти свої території", – зазначає експерт.

Щодо перспектив деокупації Криму, нагадує він, було вже багато заяв серйозних військових експертів (як українських, так і західних), що з тактичної та стратегічної точки зору цей процес може пройти навіть швидше та ефективніше, ніж звільнення того самого Донбасу.

"З огляду на географічне положення, кримську операцію можна провести успішно, якщо відрізати війська противника, зосереджені на півострові (перебивши сухопутний коридор і знищивши Кримський міст). Після цього їм залишиться або здатися або евакуюватися всіма можливими способами. При тому, що як тільки ми вийдемо навіть на адмінкордон, територія Криму опиниться під нашим вогневим контролем", – наголошує Ігор Рейтерович.

Тож, наголошує він, не просто так з'явилися заяви і прес-центру ОК "Південь", і ЛСР.

"З одного боку, це продовження інформаційного розгойдування всередині РФ та в Криму. З іншого боку – підготовка до можливих наступальних дій, – вважає експерт. – І, зважаючи на все, вихід, як мінімум, до адмінкордонів Криму з перспективами його подальшої деокупації є однією зі стратегічних цілей України".

Щодо підриву Каховської ГЕС, це лише частково впливає на можливості проведення нашого наступу, упевнений Ігор Рейтерович.

"Звичайно, ми судимо лише за непрямими даними. Але навіть виходячи з них напрям, який потрапив до зони затоплення, не розглядався як ЗСУ пріоритетний для наступальних дій. Там не було зосереджено у достатній кількості сил та засобів. Тут швидше йдеться про Запорізький напрям, – вважає експерт. — Про розхитування ситуації, тактику дрібних порізів — з завданням ударів по всій лінії фронту. Так, загарбники вважають, що підривом греблі вони створили перед ЗСУ якусь нову смугу перешкод. Але це лише дещо відкладе проведення наступальних процесів на локальних напрямах. Не більше. Тож тактично, можливо, росіяни щось виграли від цього чергового військового злочину. Але стратегічно це ніяк не впливає на плани декупації всіх українських територій, включаючи Крим".

Те, що представники ЛСР заявляють про Росію, про Крим – відкриває Україні можливість спілкуватися як з російськими регіонами, так і з жителями тимчасово окупованого півострова

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Наразі ситуація багато в чому залежить від того, наскільки Україна зможе виробляти у необхідній кількості власного озброєння, щоб переносити війну на територію Росії та тимчасово окупованого нею Криму. Тільки це прискорить процес українського виграшу у війні з визволенням усіх наших територій".

Захід, нагадує експерт, чітко дав зрозуміти, що не дозволяє застосовувати надану нам зброю (європейську, американську) на території РФ. А без перенесення війни на територію країни-агресора все може тривати ще довго.

"Росія має ресурси, включаючи демографічні, економічні, військові. Вона у цьому плані відверто сильніша, – наголошує Тарас Загородній. – Тож скільки б не надходило нам західної допомоги, її буде недостатньо для перемоги, доки ми не перенесемо війну на територію країни-агресора".

Що стосується дій Легіону "Свобода Росії", а також "Російського добровольчого корпусу", які нині тріплють путінських силовиків у Бєлгородській області, а також наповнюють інформаційний простір правильними меседжами — це дуже хороший кейс, упевнений експерт. Кейс, який дозволяє Україні якраз переносити війну на територію РФ.

"Причому робити це у форматі французького іноземного легіону – спеціальних загонів, куди набираються громадяни інших країн, щоб відстоювати інтереси Франції (переважно вони в Африці воюють), – зазначає Тарас Загородній. – У нашому випадку створюється напруга в РФ її ж громадянами, які просто не згодні з людоїдською політикою путінського режиму. Впевнений, все це було узгоджено з нашими західними партнерами, які зрозуміли, що Україні важливо воювати з РФ також гібридними методами, як традиційно діє саме Росія. І ми бачимо, яку паніку та розгубленість це викликало у її як центральної, так і місцевої влади".

Крім того, це великий привіт Лукашенку, наголошує експерт. Тому що на території Білорусі теж можуть з'явитися "трактористи та доярки" зі зброєю з військторгу, які готові вирішувати питання зміни влади в Білорусі. З подальшою демократизацією цієї країни та звільненням її від російського гніту.

"Те, що представники ЛСР заявляють про Росію, про Крим – дуже добре. Це відкриває Україні можливість спілкуватися як з російськими регіонами, так і з жителями тимчасово окупованого півострова. На даний момент склалася ситуація, коли демонструється безпорадність влади тієї ж Бєлгородшини. Що збільшує нам простір для маневру та звужує його для російської влади, – пояснює Тарас Загородній. – Україна, маючи силовий інструмент у вигляді легіонів із громадян РФ, може запропонувати регіонам Росії зовсім іншу долю, ніж ту, що приготував їм путінський режим. Ту саму європейську інтеграцію через Україну. А це вже цікава конфігурація. Щодо подальшої долі Криму – підрив російськими окупантами Каховської ГЕС має всі ознаки того, що РФ прощається з тими українськими регіонами, які ще нещодавно вважала назавжди своїми. У тому числі – із Кримом".

Читайте на порталі "Коментарі" — Крим без води три, п'ять, десять років: Олексій Данілов озвучив невтішні наслідки підриву Каховської ГЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини