Головна Новини Суспільство Війна з Росією Новий наступ та обстріл Росії: чим і як може відповісти Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий наступ та обстріл Росії: чим і як може відповісти Україна

Україні важливо не лише вистояти з мінімальними втратами, а й не допустити розвитку ворожого наступу

10 лютого 2023, 16:02
Поділіться публікацією:

Росія веде активний наступ за п'ятьма напрямками на сході України, готується відзначити річницю вторгнення в Україну не лише новими атаками, а й черговими пропагандистськими акціями. Продовжуються ракетні атаки по нашій енергосистемі. Які важливі кроки має вжити українська влада, щоб як мінімум знизити ризики, як максимум – поламати кремлівські плани? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Новий наступ та обстріл Росії: чим і як може відповісти Україна

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Українське небо закривається від ворожих ударів дедалі ефективніше

Засновник у Київській школі державного управління ім. С.Нижнього, екс-радник міністра МВС Ростислав Смірнов вважає, що нам, безумовно, необхідно збільшувати чисельність своїх ППО.

"Наразі українські військові проходять навчання на сучасних системах. Низка країн заявила про готовність надати нам ЗРК "Петріот", інші установки, які, наприклад, допоможуть боротися з тими самими дронами-Шахедами", – зазначає він.

За словами експерта, багато робиться нашою владою на міжнародному рівні. Постійні особисті зустрічі, переговори онлайн проводять президент, голова його офісу, профільні міністри, наші дипломати. Йдеться, наголошує Ростислав Смірнов, загалом про збільшення постачання озброєнь в Україну. І про системи ППО, зокрема.

"Українське небо закривається від ворожих ударів дедалі ефективніше, – наголошує експерт. – Так, сьогодні 86% ракет та дронів було знищено. Це чудовий показник. Збито 61 ворожу ракету з 71, знищено п'ять "Шахедів" під час ранкових обстрілів. Впевнений, коефіцієнт знищення зростатиме".

Політика держави має бути такою: все, що можливо виробляти за нинішніх умов в Україні – слід робити в Україні

Народний депутат V, VI та VII скликань, колишній заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Нинішній наступ масований рівно на стільки, наскільки у Росії вистачає сил. Тут більше російська пропаганда кричить про масованість. Недооцінювати чисельність того "м'яса", яке агресор кидає на забій в Україну – не можна. Але й приводу непритомніти – теж немає. Наше військо вистоїть, наша країна – вистоїть. Ключове питання зараз – як вистояти із мінімальними втратами. Не допустити розвитку ворожого наступу. Зробити так, щоб ця нова спроба призвела до того, що російська воєнщина остаточно поламала тут свої зуби, а ЗСУ перейшли у потужний контрнаступ на Донбасі і не лише. Почавши, зокрема, визволення Криму".

Експерт із жалем зазначає, у нас багато хто зосередився на деяких топових системах озброєння. Забуваючи про інші важливі моменти.

"Звичайно, нам потрібні ті самі танки, нові системи ППО. Потрібні ракети більшої дальності, які дозволять перебивати комунікації противника, блокувати вороже угруповання в Криму, перерізати сухопутний коридор, знищувати центри управління і склади, відсунуті зараз від лінії фронту, поза зоною досяжності засобів ураження, які ми використовували раніше. Але не менш важливо (і я знаю це з перших вуст, розмовляючи з військовими з "передка", читаючи відповідні публікації), щоби з поля зору не випадали боєприпаси, які використовуються на рівні роти, батальйону. Мова про міномети, артилерійські міни 82 мм, 120 мм калібру. І далі – вся лінійка артилерійських боєприпасів. У нас, як і раніше, парк знарядь старих, радянських (російських) калібрів досить великий. І швидко замінити його на натовські зразки фізично неможливо", – пояснює Андрій Сенченко.

За його словами, дефіцит саме таких боєприпасів відчувається досить гостро. І це веде до втрат особового складу, просування росіян на певних ділянках.

"Ми бачимо багато піару щодо спільного виробництва боєприпасів – Україною та кимось із партнерів. Але, на мій погляд, політика держави має бути такою: все, що можливо виробляти за нинішніх умов в Україні – слід робити в Україні. Те саме, що через технічні моменти або загрозу обстрілу неможливо виробляти тут – робити за кордоном. Майже рік ми живемо за умов масованого російського вторгнення. Але досі на рівні уряду не врегульовано питання кооперації у виробництві боєприпасів. І це стримує процес забезпечення українських військ, – наголошує експерт. Слід якнайшвидше врегулювати ці моменти. Як показали місяці інтенсивної війни, українські недержавні підприємства не менш ефективні, ніж той самий Укроборонпром. Тому відповідні рішення не мають дискримінувати бізнес-ініціативу з погляду можливості забезпечення української армії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — російська ракета перетнула кордон країни НАТО: подробиці від Валерія Залужного.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини