Головна Новини Суспільство Війна з Росією Новий етап війни дронів: хто має перевагу – які перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий етап війни дронів: хто має перевагу – які перспективи

Обидві сторони разом із союзниками намагаються застосовувати якомога більше дронів, покращувати їх якість та можливості

10 вересня 2023, 16:05 comments3794
Поділіться публікацією:

Битва дронів між Україною та Росією набирає обертів. У ніч на 10 вересня українська ППО знищила 26 дронів типу Shahed із 33. У ніч на 6 вересня силами протиповітряної оборони було знищено 23 із 33 повітряних цілей, причому росіяни атакували ракетами повітряного та наземного базування, а також дронами-камікадзе. У свою чергу, дрони постійно атакують російську територію. Причому досить ефективно, судячи з даних британської розвідки, яка розповіла про проблеми, з якими стикається РФ через удари безпілотниками. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про історію, перспективи та загрози для України у битвах за допомогою безпілотників.

Новий етап війни дронів: хто має перевагу – які перспективи

Важливо, щоб ми мали більше ударних засобів і атакувати ми могли не лише безпілотниками, а й ракетами

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що останнім часом під час ведення бойових дій у процесі широкомасштабної війни між Силами оборони України та збройними силами держави-агресора – все більше застосовуються безпілотні. Зростає, зокрема, ефективність ураження об'єктів.

Йдеться, уточнює експерт, не лише про безпілотні літальні апарати (БПЛА), а й, що зазначає світова військова наука, зростання ролі та значення інших дронів – на землі, на воді, під водою.

"Досвід нашої війни підтверджує цю тенденцію. Обидві сторони разом із союзниками намагаються застосовувати якнайбільше дронів, покращувати їхню якість і можливості. З боку Сил оборони України – це насамперед БПЛА та морські дрони. Втім, уже йде й використання наземних засобів – вогневого придушення, транспортування, евакуації поранених. У широкому діапазоні. Завершилися, за даними відкритого друку, випробування в Україні підводного безпілотного апарату", – зазначає Ігор Романенко.

До минулого року, продовжує він, у нас була певна перевага у використанні дронів, (і з погляду їхнього ефективнішого застосування вона зберігається). Але приблизно з кінця минулого року росіяни значно збільшили випуск безпілотників.

"Рахунок іде на десятки тисяч. Це і дрони-камікадзе (баражуючі боєприпаси) типу Shahed і ZALA Lancet, це і розвідники типу "Орлан". Безумовно, нам потрібно нарощувати і випуск дронів, та їхній опір засобам радіоелектронного придушення", – вважає генерал.

За його словами, на південному фронті, коли супротивник будував масовану систему оборони, включаючи "лінію Суровікіна", там відбувалося не лише тотальне мінування території, спорудження ровів, окопів, бетонованих укріплень. Росіяни ще й розгорнули буквально на кожному кілометрі засоби радіоелектронної розвідки та радіоелектронного придушення. Що значно ускладнило використання нами безпілотників. Противник їх активно пригнічує, знищує.

"У зв'язку з тим, що у нас незначні можливості в авіаційному прикритті (літаками та вертольотами), ставка при завданні ударів по противнику робиться у 80% на артилерію (ствольна та РСЗВ), далекі ракети, які нам надають (поки це британські Storm Shadow та французькі SCALP, сподіваємося, що, нарешті, отримаємо американські ATACMS та німецькі TAURUS), а також безпілотники. Ударною зброєю є не тільки дрони, а й ракети. Це як дві руки. І чудово, що вітчизняна ракетна галузь після довгого періоду "сплячки" зараз активно розвивається", – акцентує Ігор Романенко.

Щодо дронів, їх розвиток в Україні потужно розпочався минулого року. Це було необхідністю на фоні широкомасштабної російської агресії, пояснює генерал.

"Уряд надав цього літа 40 млрд гривень на розвиток безпілотників. Цією темою опікується віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Було прибрано бюрократичні обмеження на розробку та випуск дронів. Тож випуск безпілотників у нас зростає. Але тепер нам уже доводиться наздоганяти росіян за кількістю дронів, що випускаються. Що, враховуючи більшу, ніж у нас, кількість жителів у РФ, а також значні бюджетні вливання Кремля в цю тему, зробити важко. Російська держава – ресурсна. Боротися кількістю ми не зможемо. Тому слід робити ставку на якість", – упевнений експерт.

Наші дрони, уточнює він, мають бути більш стійкими до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). І нам потрібні засоби такого придушення. Щось надають союзники, щось ми виготовляємо самі. Важливо енергійніше їх виробляти та передавати на озброєння, вважає генерал.

"За рахунок того, що розширюються наші можливості по дронах, почастішали удари по території РФ. Ми бачимо, як вибухи гримлять навіть у Москві та Підмосков'ї, які вважаються чи не найбільш захищеними. Проводяться удари безпілотниками і по Ростову, де я колись розпочинав свою службу і де зараз розташовується штаб окупаційної армії, а також корпус ППО (до якої колись входила моя зенітно-ракетна бригада). Захист там досить потужний. Окрім зенітно-ракетної бригади є авіаційний полк, радіотехнічний. Але ми знаходимо проломи, розширюємо їх. Пробиваємо нові. Швидко розширити можливості своїх ППО росіяни не можуть. Хоча випускають їх постійно – С-300, С-400, С-500, ТОР, БУК. Санкції теж діють, є проблеми із "начинкою". Бракує й мощі ВПК. Втім, жодна держава у світі не здатна прикрити усі свої об'єкти. Доводиться зосереджуватися на найбільш значимих місцях. Тому російські системи ППО-ПРО і сконцентровані біля столиці, в районі військових об'єктів, безпосередньо на фронті та прифронтових територіях. Втім, та сама Москва як місто – дуже складна для прикриття. Там різного рівня будівлі, є можливість завдавати ударів з різних боків", – розповідає Ігор Романенко.

Важливо, підкреслює він, щоб ми мали більше ударних засобів. І атакувати не лише безпілотниками, а й ракетами.

"Застосовувати їх слід саме у комплексі. Як роблять росіяни, коли атакують Україну. Вони використовують крилаті ракети (запускаючи їх з моря, землі та повітря), балістику ("Іскандер", "Кинджал" — з літака та пускової установки), поєднуючи це з атаками БПЛА типу Shahed. Саме такі комбіновані, комплексні, системні удари мають найбільшу ефективність. І нам слід чинити так само", – констатує генерал.

Чергові нальоти зграй Shahed стануть все менш ефективними

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Російсько-українська війна, яка розпочиналася як війна артилерії та ракет, поступово дійсно переходить у війну дронів. Вони набувають набагато більшого значення, ніж у решті війн раніше. Коли я розмовляла з Марією Берлінською, яка допомагає в аеророзвідці, вона зазначила, що малих дронів як розходників нам потрібно за місяць 30-40 тисяч. І, якщо спочатку ми мали перевагу в даному аспекті, то згодом країна-агресор зрозуміла свою помилку — і почала замовляти дрони в Китаї, в Ірані. Як наслідок, у росіян з'явилося більше дронів класу Mavic (невеликі компактні БПЛА), а також ударних дронів типу Shahed, які вони успішно застосовують із минулої осені. Але з кожною новою такою атакою її успішність знижується. Тому що українці навчилися відбивати ці нальоти за допомогою антидронових рушниць, німецької зенітної самохідної установки Gepard, інших зеніток, великокаліберних кулеметів тощо", – зазначає експерт.

Відповідно, продовжує Тетяна Попова, чергові нальоти зграй Shahed стануть все менш ефективними. Показовим є, наприклад, сьогоднішній їхній наліт з різних боків на Київ. Відсоток збиття в рази вищий, ніж було на початку таких атак близько року тому. Основні збитки зараз – від падіння уламків. Столиця у нас захищена дуже добре, підступи до неї, на жаль, не так. І тут бувають частково пошкоджені будинки. Тому важливо пам'ятати про правило "двох стін". Не можна лягати спати біля вікна, а тим більше – виглядати у нього, виходити на балкон під час повітряної тривоги. І, звісно, категорично не можна знімати роботу ППО.

"Якщо говорити про перспективи – впевнена, що в Україні буде нарощено виробництво ударних дронів. Проте за кількістю ми, швидше за все, відставатимемо від РФ. Сподіваюся, покращити ситуацію в портах на Дунаї, які страждають від російських нальотів, проведення у тому районі спільних навчань за участю України та країн НАТО. Як мінімум, на якийсь час ситуація там буде стабілізована. У той же час розрахунки, які борються з атаками Shahed, нерівномірно розміщені по країні. І тоді як від такого нальоту на Київ може в результаті постраждати одна квартира чи низка приватних будинків, у портах Рені, Ізмаїла страждають цілі підприємства, припортова інфраструктура, є жертви. Звичайно, треба розуміти, що ці атаки будуть продовжуватися", – зазначила експерт.

При цьому Тетяна Попова не має сумнівів, що під час осінньо-зимового періоду росіяни продовжать атакувати нашу енергетичну інфраструктуру. Тож слід запасатися генераторами, акумуляторами, повербанками.

"Не знаю, чи буде наша відповідь щодо енергетичних об'єктів у тій самій Москві чи Підмосков'ї. Але я це робила б. Це давало б зрозуміти росіянам, що війна – є. І що бумеранги повертаються. І, що, якщо продовжуватимуться удари по Україні загалом і по нашій енергосистемі, зокрема – це зрикошетить по самих росіянах", – резюмувала Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня: що було у центрі уваги – яких наслідків очікувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини