Головна Новини Суспільство Війна з Росією На що розраховує Росія, блокуючи зерновий коридор – яким може бути вихід із ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

На що розраховує Росія, блокуючи зерновий коридор – яким може бути вихід із ситуації

РФ сподівається підвищенням ставок, збільшенням обстрілів портової структури, загальним загостренням довкола продовольчої безпеки, вийти на нові переговори

26 липня 2023, 17:08
Поділіться публікацією:

У США не виключають, що Росія після виходу із зернової угоди, обстрілів української портової інфраструктури та замінування підходів до українських портів може здійснити атаки на цивільне судноплавство в Чорному морі. Причому звинуватити у цьому Україну. При цьому, на думку представників Держдепу, у разі атаки РФ на такі кораблі країни, яким вони належать, не стануть "так легко" сприймати цей напад. Що і чому відбувається зараз у Чорному морі, чи лише в українському зерні справа? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На що розраховує Росія, блокуючи зерновий коридор – яким може бути вихід із ситуації

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

Відновлення морського зернового коридору дуже важливе саме в політичному плані

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що при атаці по портовій інфраструктурі України під удар справді можуть потрапити судна, які вирішать зайти туди на завантаження.

"Думаю, Київ це розуміє – і вживатиме заходів, щоб зерновий коридор все ж таки запрацював. За підтримки країн НАТО. Саме сьогодні з цього приводу збереться Рада Україна-НАТО. І питання тут навіть більше політичне, ніж економічне", – наголошує експерт.

На даний момент, пояснює він, у нас достатньо логістики (залізничний, автомобільний транспорт, річковий маршрут), щоб вивозити від 3 до 5 млн. тонн сільськогосподарської продукції щомісяця. При цьому посівні площі зі зрозумілих причин зменшилися, і врожаю буде зібрано менше приблизно вдвічі.

"Але відновлення морського зернового коридору дуже важливе саме в політичному плані. Адже, якщо цього не станеться, ситуація продемонструє, що Росія може шантажувати весь світ загрозою тієї самої продовольчої кризи. Світ, як на мене, це розуміє. І, як і Україна, готовий вживати певних заходів. У тому числі без погодження з Росією", – наголошує Валерій Клочок.

На його думку, тут нам може допомогти та сама Туреччина, з президентом якої – Ердоганом – нещодавно спілкувався із цього приводу Зеленський. Також, продовжує експерт, ми отримуємо опосередковану підтримку наших західних партнерів.

"Чіткої рефлексії поки що немає, але є надія, що вона з'явиться до кінця сьогоднішнього дня, – каже Валерій Клочок. – Якщо відбудеться російська атака на іноземні судна, які будуть в українських портах, навряд чи це призведе до втягування цих країн у війну. Але якщо атака на них відбудеться в нейтральних водах – це буде вже зовсім інша історія. Росія це розуміє, тому навряд чи на такий крок зважиться. Швидше – продовжить і надалі шантажувати світ, банально добиваючись виконання своїх вимог. Наразі Путін відверто бреше, що зерновий коридор України не дав можливості РФ експортувати її продукцію. Згідно з офіційними даними, РФ минулого року експортувала 40 млн. тонн сх-продукції. Примітивно, але росіяни використовують блокування морського зернового коридору виключно для шантажу України та світу, а також як привід для обстрілу тієї самої Одеси".

Росія прагне переговорів щодо умовної паузи у війні, щоб встигнути перегрупуватися, дозброїтися – і знову піти в атаку

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився таким коментарем:

"Якщо говорити про ситуацію навколо зернової угоди, проблема не лише у війні рашистів проти України, вона набагато глибша. Аналізуючи, наприклад, бізнесовий аспект цього питання на поверхні той факт, що українські аграрії завжди були конкурентами російських на світовому ринку. І знищуючи нашу аграрну інфраструктуру, РФ забезпечує собі найкращі позиції саме на світовому ринку. Адже на продовольчий сектор країни-агресора санкцій було накладено небагато. Україна вже рік лобіює, щоби обмеження стосувалися і цієї сфери. І зараз саме час ЄС змінити свою позицію – і почати запроваджувати санкції проти продовольчого сектору рашисткої федерації (на тлі терору, який вона влаштовує українському продовольчому сектору)".

Ще один момент, за словами експерта, полягає у наступному – РФ сподівається підвищенням ставок, збільшенням обстрілів портової структури, загальним загостренням довкола продовольчої безпеки, вийти на нові переговори. Як із Україною, так і з колективним Заходом. Переговори щодо умовної паузи у війні, щоб встигнути перегрупуватись, доозброїтися – і знову піти в атаку.

"Це агресору не вдається. Є принципова позиція президента України Володимира Зеленського не вести переговори з терористом-Путіним. Є й розуміння з боку Заходу, що саме формула миру президента Зеленського, серед іншого, яка передбачає початок переговорів лише за умови повної деокупації українських територій, є єдиним шляхом не призупинення, а реального закінчення війни. Тож навіть спроба з боку РФ створити глобальну продовольчу кризу не змусити Україну та Захід розпочати переговори з рашистами", – упевнений Антон Кучухіддзе.

Крім того, нагадує він, український лідер під час засідання Ставки дав завдання забезпечити роботу зернового коридору. Ідуть консультації між Україною та Туреччиною у цьому плані. Паралельно сьогодні, 26 липня, відбудеться засідання Ради Україна-НАТО з цього питання.

Ми використовуємо широкий спектр механізмів (дипломатичних, військово-технічних) для відновлення морського зернового коридору, констатує експерт.

РФ усвідомлює марність своїх спроб

Політичний експерт Сергій Таран не сумнівається, що ключовим завданням Росія бачить дискредитацію України, звинувачуючи нас у тому, що нібито через нашу країну не було продовжено зернову угоду.

"РФ намагається стати великим другом та братом для країн Африки. Після вигнання із Заходу, вона робить ставку саме на не західні країни. Щоб через них вийти на нові ринки, оминати західні санкції", – пояснює експерт.

Тому, наголошує він, провокації під чужим прапором, які планує Росія, це спроба показати країнам третього світу, що Україна нібито агресор, а РФ – дбає про мир у всьому світі.

"У Кремлі сподіваються, що хтось може у це повірити. Тому там кинули величезні дипломатичні зусилля, намагаючись достукатися до африканських, латиноамериканських, азіатських країн. Але є сумніви, що це матиме серйозний результат, – вважає Сергій Таран. – Підтвердженням цього є те, що Путін відмовився їхати на саміт БРІКС у ПАР. І те, що значна частина африканських країн відмовилася надсилати солідне представництво на саміт Росія-Африка, який пройде днями в Петербурзі. Думаю, сама РФ усвідомлює марність своїх спроб. Але жодних інших важелів впливу, крім терористичних загравань із країнами третього світу, у неї не залишилося".

Читайте також на порталі "Коментарі" — шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають зважитися до НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини