Головна Новини Суспільство Війна з Росією На фронті з'являться «оновлені» вагнерівці: про що говорить наказ Путіна – чи варто хвилюватися
commentss НОВИНИ Всі новини

На фронті з'являться «оновлені» вагнерівці: про що говорить наказ Путіна – чи варто хвилюватися

Росія продовжить намагатися уникнути відкритої мобілізації, роблячи ставку на "добровольців"

29 вересня 2023, 15:47
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін доручив колишньому начальнику штабу групи "Вагнер", полковнику у відставці Андрію Трошеву зайнятися формуванням добровольчих підрозділів. Про що свідчить цей крок? До чого можуть призвести чергові кремлівські ігри з найманцями та добробатами? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На фронті з'являться «оновлені» вагнерівці: про що говорить наказ Путіна – чи варто хвилюватися

Вагнеровці. Фото: з відкритих джерел

Росії не вистачає на фронті "м'яса"

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Очевидно, що Росії не вистачає на фронті м'яса. Його треба шукати. Від офіційної мобілізації Кремль відмовляється, бо боїться соціальних заворушень".

А такий неформальний, неофіційний механізм як найманство залишається, зазначає експерт. І Путін його використовуватиме.

"Вся ця метушня з "добровольцями" свідчить, що справи у російської армії в Україні йдуть далеко не найкращим чином", – констатує Володимир Огризко.

Підтверджується інформація української розвідки

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин розмірковує так:

"Призначення Трошева на посаду координатора, радника, командира нових добровольчих підрозділів, які вже є і які має намір створити Кремль, підтверджує, що у РФ немає реально добровольчих формувань. Усі такі структури перебувають під жорстким ковпаком російських спецслужб чи військової розвідки (Головне розвідувальне управління – ГРУ, перейменоване Головне управління Генштабу збройних сил РФ). Так було і з ПВК "Вагнер", просто у якийсь момент хтось спробував зіграти у свою гру".

На думку експерта, те, що Путін доручив саме Трошеву керувати комплектацією нових найманських формувань, підтверджує інформацію української розвідки, що Росія продовжить намагатися уникати відкритої мобілізації. Вважаючи за краще формувати нові порції "гарматного м'яса" з тих самих ув'язнених.

"На даний момент на Бахмутському напрямку, де нібито помічені і вагнерівці, діє низка таких підрозділів найманців. Це не тільки "Шторм Z", але і всякого роду "Рисі", "Ведмеді", "Північ Z", "Схід Z". Їх явно побільшає. І те, що за їхню взаємодію з російськими збройними силами відповідатиме такий спеціаліст з військових операцій, спецоперацій як Трошев, говорить про те, що Кремль робить особливу ставку на цей контингент", – зазначає Влад Волошин.

За його словами, у "Вагнері" Трошев (третя людина в ієрархії – після Пригожина та Уткіна, на відміну від яких Кремль, що висловлює лояльність, загалом і Міноборони зокрема) відповідав за професійність найманців. За успіх проведення тих чи інших операцій. Причому, не лише в Україні, а й у тій самій Сирії. І його точно не можна недооцінювати, попереджає полковник.

"Тож це не найприємніші новини для нас, – вважає він. – Тішить лише те, що майбутнє таких людей зумовлено. Мало хто з них помирає своєю смертю. Незалежно від того, лояльний до Кремля чи ні. Тішить і те, що ЗСУ все одно кого знищувати з окупантів – регулярні війська чи найманців. Ми вміємо воювати з усіма. І ми обов'язково очистимо від загарбників усю свою землю".

Трошев вважається зрадником

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький звертає увагу, що Трошев — єдиний із командирів "Вагнера", який 29 червня після зустрічі в Кремлі погодився піти до Міністерства оборони.

"Я читаю внутрішні вагнерівські пабліки. І там ставлення до Трошева негативне. Скажімо так, "корпоративний дух" того ПВК, яким "Вагнер" був за Пригожина та Уткіна, він у нове формування не привнесе. Тому що вважається зрадником", – пояснює експерт.

Він наголошує, що приватні військові компанії в РФ навряд чи можна вважати приватними. Навіть "Вагнер", враховуючи, скільки грошей туди вбухала держава.

"Таких структур уже десятки, якщо не сотні. І ПВК "Вагнер" була своєрідним унікальним явищем – через поєднання бізнес-підходу та близькості до влади Пригожина помноженого на досвід колишніх ГРУшників типу Уткіна. Вийшов унікальний сплав, який, сподіваємось, не повториться", – каже Олексій Голобуцький.

За його словами, головне досягнення "Вагнера" у війні в Україні — це використання карних злочинців як "гарматного м'яса". Але зеків у РФ, зазначає експерт, насправді не так багато, щоб щороку класти десятками тисяч, як було під Соледаром та Бахмутом. Тим більше після того, як ув'язнені дізналися, яким чином використовують їх на цій війні.

"Ентузіазму змінити зону (як місце відсидки з можливістю вийти) на зону бойових дій (як місця, де тебе поженуть у перших рядах під кулі-снаряди) вже немає. Усіх, кого можна було вигребти, по зонах уже вигребли. І має пройти пристойний термін, щоб з'явилася достатня кількість тих, хто готовий ризикнути так", – пояснює Олексій Голобуцький.

Крім того, продовжує він, у жодному новому формуванні не буде таких правил гри, такого авторитету, який був у ПВК "Вагнер" при Пригожіні.

"Там працювали лише з готівкою. Чітко виконували правила договору. У будь-якій структурі, підконтрольній Міноборони, з огляду на російську бюрократію, чиновництво та корупцію нічого подібного не буде, – прогнозує експерт. – Резюмуючи: Кремль, не маючи можливості зрозуміти, як усе збудовано, бере форму і намагається наповнити своїм змістом. У результаті вийде підрозділ типу "Вагнера", який нічим не відрізнятиметься від наявних найманських структур. Все виглядає скоріше як піар. Спроба показати, що вагнерівці не знищені, потрібні своїй країні, ще покажуть себе (але вже під чуйним керівництвом Кремля) і так далі".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування жовтня – що відбуватиметься в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини