Головна Новини Суспільство Війна з Росією Місія – пережити ще раз 24 лютого: що потрібно знати українцям – як не піддаватися паніці
commentss НОВИНИ Всі новини

Місія – пережити ще раз 24 лютого: що потрібно знати українцям – як не піддаватися паніці

Панікуючих в Україні зараз побільшало. Рік повномасштабної війни на українців вплинув з погляду емоцій досить негативним чином

20 лютого 2023, 12:10 comments3078
Поділіться публікацією:

До роковин російського повномасштабного вторгнення в Україну залишаються лічені дні. Продовжують лунати всілякі прогнози щодо того, що влаштує агресор до 24 лютого. Що важливо розуміти українцям? Як психологічно бути готовими до всього, не впадати в паніку та розпач? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Місія – пережити ще раз 24 лютого: що потрібно знати українцям – як не піддаватися паніці

Біженці. Фото: із відкритих джерел

Йде емоційне нагнітання, яке особливо відбивається на людях, які постійно споживають та обговорюють інформацію

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроектів Олена Рихальська наголошує на важливості розрізняти поняття "паніки" і того, що людина просто концентрує свої сили.

"У паніці ми вразливі і чинимо не ті конструктивні дії, які необхідні, якщо раптом трапляється якась НП. А в другому випадку ми просто спочатку в собі опрацьовуємо алгоритм, який потім спрацьовує, якщо трапляється щось негативне, – пояснює експерт. – Виходячи з цього, я розділила б навіть сприйняття населення на дві категорії. Перші – панікуючі, другі – витісняючі. Є також адекватні, але коментар сьогодні не про них".

Ті, хто витісняє – це ті, хто відкидає інформацію, каже, що все буде в порядку, нічого страшного не станеться. Такий тип особистості.

"Плюс у тому, що їхня емоційна сфера перебуває у стабільному стані. Мінус у тому, що вони можуть виявитися непідготовленими. Тому тут важливо не ігнорувати всю інформацію, а продумати – якщо раптом щось станеться, як я діятиму", – зазначає Олена Рихальська.

Панікуючих, за її словами, зараз більше. Рік повномасштабної війни на українців вплинув із погляду емоцій досить негативним чином. Весь набір негативних емоцій, у різних формах прояви є у кожного громадянина нашої країни, у різних формах інтенсивності.

"У когось – апатія, у когось – роздратування, у когось – ненависть, у когось – підвищена тривожність. Цей рік не оминув емоційну фазу негативу в жодного українця. Навіть у найпозитивніших людей. Навіть тих, хто перебуває у безпеці – за межами країни, – наголошує експерт. – У кожної людини, незалежно від психотипу, існують дві сфери площини в нервовій системі, – раціональна та емоційна. Сьогодні у багатьох українців стався перекіс в емоційну сферу. А що більше емоцій, то менше "раціо" — і навпаки. Виходить, що емоційні люди дуже багато слухають негативної інформації, яку часто активно підкидають ЗМІ. В останні тижні ми тільки й чуємо про те, що будуть нові обстріли, атаки, наступ і таке інше. Йде емоційне нагнітання, яке особливо відбивається на людях, які постійно споживають та обговорюють інформацію. Споживають нерідко у кількостях, куди більших, ніж потрібно їх психіці. А, коли обговорюють – ще й закріплюють та асимілюють її. Звідси – панічні настрої".

Олена Рихальська надала основні рекомендації для зниження таких настроїв.

1. Зрозуміти, до якого типу ви належите – і вжити відповідних заходів.

2. Менше споживати інформацію в стилі "ось щось почнеться". Чи не ігнорувати, але споживати менше. Не обговорювати отриману тривожну інформацію з родичами, близькими, колегами, тим більше – з дітьми. Тому що таким чином ми її закріплюємо у своїй свідомості, не кажучи вже про несвідоме.

3. Намагатися, часом навіть примушуючи себе, аналізувати інформацію. Коли включається аналіз, ми поступово починаємо переходити до раціональної площини функціонування нервової системи. Якщо кожен хоч трохи підніме рівень раціо, емоційність знизиться. А надлишок емоцій, особливо негативних, робить нас уразливими. Люди, які не розуміють, що і навіщо вони роблять, можуть нести загрозу і для себе, і для оточуючих.

4. Продумати алгоритм – що робитиму, якщо ЦЕ почне відбуватися. Кожен має свої умови життя, свої можливості. Вихід завжди можна знайти. Важливо по пунктах скласти послідовність дій. "Тривожну валізку" приготувати заздалегідь. Знати, що говоритимете дітям (якщо вони у вас є), кому зателефонуєте насамперед, що візьмете з собою, куди підете (поїдете). Покрокова реакція дозволить подолати страх, який, у будь-якому випадку, буде присутнім, якщо прийде якесь лихо. І ми не зможемо раціонально мислити. Піде об'єктивна емоційна реакція. Однак, якщо ви заздалегідь продумали алгоритм поведінки, заклали його у свою свідомість, то він автоматично ввімкнеться, навіть якщо раптом настане об'єктивна паніка.

5. Якщо ви дуже турбуєтеся, боїтеся, важливо це якось знецінити. Ті ж, хто витісняє, міркують так: раз навколо стільки говорять про ймовірність нового масованого наступу чи обстрілу – значить, цього точно не буде. Адже противник також аналізує інформацію, бачить, що ми – готові. Чому в нас виникла паніка рік тому на початку цього варварського вторгнення? Тому що люди не очікували такого у принципі. Не уявляли, що таке можливе в нашій країні, яка є частиною Європи. Це потім ми вже сконцентрувалися, нам щось стали пояснювати, чогось вчити. Ніхто не застрахований від прильоту і зараз. Але важливо бути готовими до всього. Це об'єктивне ставлення до воєнної ситуації.

Що б там не сталося 24 лютого, ми вже знаємо, що робити

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова пояснює:

"Наразі дуже важливо не піддаватися паніці та не реагувати на інформаційні вкидання. Ворог системно працює над розхитуванням ситуації, росіянам дуже потрібно, щоб ми залишалися в стресі, нервували, втрачали здоровий глузд. А це означає, що не втратити здатність аналізувати, реагувати спокійно та зібрано, зберегти нерви, спокій та розум якомога більшої кількості людей – дуже важливе завдання".

За словами експерта, слухати слід лише офіційну інформацію – від військових, влади та розвідки. Аналізувати її, реагувати спокійно.

"Хоч би що там трапилося 24 лютого (а це, на жаль, дуже важко спрогнозувати), ми вже знаємо, що робити. Це не лютий 2022-го. Всі українці знають, як збирати "тривожну валізку", де найближче укриття. Ми вже багато пройшли – і сподіватимемося, що найгірше позаду. Ми пережили цю зиму, а нам обіцяли, що вона буде найскладнішою, без світла та опалення, води та каналізації. Я точно можу сказати, що буде 24 лютого. Будуть сльози, біль, ми прокинемося рано. Хтось, можливо, не лягатиме. Ми згадаємо, як починалося вторгнення. Буде туга за мирним життям та вшанування загиблих на цій страшній війні. Ми вкотре побажаємо перемоги собі та збільшенню кількості чорних пакетів – ворогам. Хтось піде на цвинтар, відвідає героїв, хтось пом'яне їх вдома. А потім ми обіймемо своїх рідних та близьких, візьмемо себе в руки та продовжимо ще наполегливіше боротися з ворогом, захищати, рятувати, допомагати, прискорювати перемогу, – наголосила Тетяна Лупова. – І все буде – Україна!".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Україна може вирішити питання із озброєнням – чому відкладається питання щодо західної авіації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини