Головна Новини Суспільство Війна з Росією МАГАТЕ і демілітаризація ЗАЕС: Ситуація патова
commentss НОВИНИ Всі новини

МАГАТЕ і демілітаризація ЗАЕС: Ситуація патова

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі фактично визнав, що всі плани, ідеї та пропозиції щодо демілітаризації є нереалізованими

28 березня 2023, 19:29
Поділіться публікацією:

Зараз знову можна актуалізувати тему про необхідність запровадження додаткових санкцій проти Росії, які безпосередньо стосуватимуться її атомної галузі. Якщо вони нічого не зробили щодо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), наразі відсутні жодні взагалі причини не вводити ці санкції. Таку думку в Телеефірі висловив політолог Ігор Рейтерович, пишуть "Коментарі".

МАГАТЕ і демілітаризація ЗАЕС: Ситуація патова

Міжнародній місії не вдалося реалізувати плани на окупованій рашистами АЕС

“Якщо раніше багато країн, дійсно багато хто, говорили, що “от дивіться, може якось ситуація вирішиться і вони покажуть якийсь жест доброї волі тощо, і ми якось це питання розв’яжемо”, то зараз, коли вони це питання розв’язувати не збираються, мені здається, що немає вже ніякого сенсу ці санкції стримувати. Ось їх би треба було ввести, а потім, подивившись на реакцію Росії, і на те, як це б ударило по РФ, можливо, вони б тоді позицію щодо ЗАЕС змінили, і повернули б її під контроль України. Тому що на сьогодні це найважливіше, напевно, питання, і якщо Росія цього не зробить, то говорити про якісь там компроміси і тощо щодо ЗАЕС, мені здається, на сьогодні не варто”, — сказав він.

Також політолог прокоментував інформацію, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув із візитом до України і зустрівся із президентом Володимиром Зеленським у Запоріжжі. На Дніпровській ГЕС голові МАГАТЕ показали останні руйнування, завдані ударами росармії. Гроссі заявив, що відвідає і ЗАЕС, щоб оцінити ситуацію з ядерної безпеки на об’єкті.

“На жаль, слід констатувати, що нічого хорошого очікувати від цього візиту з погляду розв’язання тієї проблеми, яку створили росіяни, коли вони окупували ЗАЕС. Гроссі фактично з одного боку визнав, що всі його плани, ідеї та пропозиції щодо демілітаризації є нереалізованими, тому що це все впирається у позицію Росії. Москва, з одного боку, розповідає, що вони за демілітаризацію цієї зони, з іншого боку, вони все роблять навпаки і категорично виступають проти цього”, — каже Рейтерович.

Але, зазначив політолог, хотілося б, щоб ці візити все одно були регулярними або там постійно були присутні представники МАГАТЕ хоча б з погляду захисту українських громадян, які залишаються та виконують свою роботу на цій станції.

Як писали раніше "Коментарі", рашисти намагаються завербувати для роботи на ЗАЕС білоруських ремонтників. Окупанти все ще шукають персонал для функціонування станції, намагаючись хоч якось дати собі раду на ній.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що організація з ядерної безпеки не планує створювати демілітаризовану зону навколо Запорізької атомної станції, адже цю ідею важко реалізувати.

Читайте також на сайті "Коментарі" — кіберстійкість: Як в Україні збираються захищати інформаційні системи Сил оборони.

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олена

28 березня 2023, 18:53

За що ці нероби отримують свою ЗП? Абсолютно безглузда організація...


Новини