Головна Новини Суспільство Війна з Росією Куди розгортається дипломатичний фронт: які виклики потрібно подолати
commentss НОВИНИ Всі новини

Куди розгортається дипломатичний фронт: які виклики потрібно подолати

Незабаром стане ясно, чи підштовхують нас до «заморозки», чи дадуть можливість не просто вистояти, а й перемогти

12 січня 2024, 11:32 comments1190
Поділіться публікацією:

У США та Євросоюзі продовжують пошук шляхів надання підтримки Україні у війні з російською агресією. Лідер більшості Демократичної партії в Сенаті Чак Шумер закликав терміново схвалити новий пакет військової допомоги нашій країні. І наголосив, що війна РФ проти України – це зіткнення тиранії та демократії, конфлікт, який змінює історію. У свою чергу, три комітети Палати представників Конгресу, які очолюють представники Республіканської партії, закликали надати Україні критично важливу зброю, передати 300 мільярдів заморожених російських суверенних активів, посилити санкції проти путінського режиму. Шукають можливість подолання вето угорського прем'єра Віктора Орбана на допомогу Україні у 50 млрд євро також в Євросоюзі. Ну, а Україна та Росія продовжують війну, у тому числі на дипломатичних фронтах. Ці дії та дії Заходу оцінили для порталу "Коментарі" експерти.

Куди розгортається дипломатичний фронт: які виклики потрібно подолати

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Україна продовжуватиме боротися і на полі бою, і в дипломатичній площині

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився такою думкою:

"Рашистська федерація не змінює цілей війни проти України – знищення нашої державності, нашої нації. А напередодні чергових "виборів Путіна" атак буде більше, агресії більше, нереальних завдань із захоплення нових територій – більше. Тож період загострення нікуди не подінеться".

Щодо України, продовжує експерт, ми максимально мобілізуємо світову підтримку, власне виробництво озброєнь. При цьому слід розуміти, акцентує він, що ні президент, ні все військово-політичне керівництво країни жодних деталей щодо внутрішнього виробництва ВПК не надаватиме. Під час війни ніхто про це не каже.

"Варто відзначити активну дипломатію президента України Володимира Зеленського щодо збільшення підтримки нас з боку партнерів – військово-технічно та фінансово, а також – щодо посилення санкційного тиску на РФ. Близько тижня тому Зеленський закликав західні держави в період, доки заблоковано голосування щодо багатомільярдного пакету допомоги Україні в Конгресі США, а також доки Угорщина блокує виділення 50 млрд євро від ЄС, серйозно зайнятися механізмом передачі нашій країні 300 млрд дол заморожених російських активів. Вже була позитивна реакція із цього приводу Білого дому. І є надія, що процес зрушить з місця", – зазначає Антон Кучухідзе.

За його словами, Росія намагається нагнітати, використовуючи підкуплених західних експертів, лобістів, медіа, щоб просувати свої тези на Заході.

"Але ця комунікація страждає на біполярність. З одного боку, Кремль (нехай навіть чужими вустами) говорить про необхідність переговорів, з іншого – наносить безпрецедентні ракетні удари по мирних українських містах. Тим самим, сам перекреслює будь-які дипломатичні варіанти вирішення конфлікту. А тим більше – варіанти під диктовку Москви", – пояснює експерт.

Україна, впевнений він, продовжуватиме боротися і на полі бою, і в дипломатичній площині.

"Ми не погодимося на жодні угоди, поки окупант знаходиться на території нашої країни, – наголошує Антон Кучухідзе. – На даний момент немає реальних передумов для проведення переговорів, щоб там не говорили ті чи інші західні чиновники, не писали ті чи інші медіа".

Війна без грошей неможлива

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що у четвер, 11 січня, в Українському інституті майбутнього політолог, доктор історичних наук Вадим Денисенко презентував дослідження щодо перспектив РФ у 2024 році.

За її словами, обговорюючи це дослідження, в експертному середовищі дійшли висновку, що ключовими питаннями будуть не лише політичні, а й економічні.

"У цьому плані дуже важливим стане майданчик Всесвітнього економічного форуму у Давосі, де візьме участь президент України Володимир Зеленський. Він зустрінеться з багатьма високопосадовцями з різних країн та організацій, що допоможе зміцнити наші позиції. Сподіваємося, що на економічному напрямі будуть не просто переміщення, а й посилення допомоги Україні. Війна без грошей неможлива. Незабаром стане ясно, чи підштовхують нас до "заморозки", чи дадуть можливість не просто вистояти, а й перемогти", – вважає аналітик.

Ще один виклик 2024-го – вибори, наголошує вона. Як у РФ, так і у США. Потрібно стежити за цими процесами, готуватися до різних сценаріїв, розуміти, як той чи інший розвиток подій вплине на ситуацію російсько-української війни, пояснює Олександра Решмеділова.

"І, якщо з РФ все зрозуміло – чергові вибори Путіна, під які, втім, може і "поштормити", то в США є багато невідомих, – зазначає вона. Чи допустять Трампа до виборів, якою буде конкуренція у Республіканській партії. Там зараз зростає рейтинг колишнього губернатора Південної Кароліни, кандидата у президенти США Ніккі Хейлі, яка стабільно закликає підтримувати Україну. До кінця не зрозуміло і те, чи буде серед демократів саме чинний президент Байден пріоритетною фігурою. Уважно стежимо за тим, що відбувається в Конгресі, де республіканці з демократами шукають компроміс щодо міграційного законодавства, під яке "підв'язали" питання підтримки України".

Олександра Решмеділова звертає увагу, що вже є позитивні рішення щодо виділення нам допомоги після балтійського туру президента Зеленського.

"Україні слід на всіх майданчиках відстоювати не лише нашу формулу миру, а й – посилення санкцій. Причому, як імпортну, так і експортну ізоляцію РФ. Санкції мають бути спрямовані на те, щоб країна-агресор деградувала технологічно, економічно. Це дозволить запустити руйнівні процеси усередині держави-агресора. Так, це гра в довгу – 5-10 років. Однак її треба вести. Санкційна політика має бути узгодженою, сильною, стратегічною", – констатує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Захід робить суперечливі заяви про війну в Україні: до чого схиляються США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини