Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кривавий удар по Херсону: чому РФ продовжує відвертий терор – як має відреагувати світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кривавий удар по Херсону: чому РФ продовжує відвертий терор – як має відреагувати світ

Саме як "відповідь" росіяни завдали ударів по цивільній інфраструктурі – замість точкових уражень військових цілей чи цілей подвійного призначення

4 травня 2023, 12:54 comments1320
Поділіться публікацією:

Внаслідок хаотичних обстрілів росіянами цивільної інфраструктури Херсона та Херсонської області за один день там загинуло понад 20 людей, близько 50 отримали поранення. В області, по якій за добу війська РФ випустили 539 снарядів із важкої артилерії, РСЗВ "Град", танків, БпЛА та авіації, оголошено триденну жалобу – з 4 по 6 травня. Про що говорить таке варварське знищення регіону та міста, яке РФ ще недавно гордо величала "російським", запевняючи, що "Росія тут – назавжди"? Чи є шанс, що всіх винних в результаті покарають? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кривавий удар по Херсону: чому РФ продовжує відвертий терор – як має відреагувати світ

Удар по Херсону. Фото: МВС

Окупанти сильно бояться контрнаступу ЗСУ, який може статися на південній ділянці фронту

Політичний експерт Світлана Кушнір поділилася такою думкою:

"Триденна жалоба, майже п'ять десятків поранених та постраждалих, 23 смерті простих мешканців Херсона та області – це результат "братської любові" росіян до українців! Мої щирі співчуття сім'ям та близьким загиблих, якнайшвидшого одужання всім травмованим… Тепер про суть варварського знищення правобережної Херсонщини. Обстріл не припиняється ні вдень, ні вночі. Мінометний вогонь відкривається по всім районам міста, прилеглим до Дніпра. Знищується все в окрузі, бо в логіці ворога – будь-яка будова може стати потенційною небезпекою, де засіли "націоналісти з ЗСУ" та опорним пунктом для подальшого форсування Дніпра".

За словами експерта, контрнаступ українських Сил Оборони, якого так бояться росармійці-загарбники і так чекають українці на тимчасово окупованих територіях, може статися в будь-якій точці лінії фронту. І південний напрямок – не тільки не виняток, а й цілком імовірний.

"До того, – продовжує Світлана Кушнір, – напередодні було знищено низку нафтобаз, які постачають ПММ регулярним військовим утворенням збройних сил РФ на тимчасово окупованих територіях, що знижує їхню активність".

Експерт наголошує, що саме як "відповідь" росіяни завдали ударів по цивільній інфраструктурі (супермаркети, залізничний вокзал, населені квартали) – замість точкових уражень військових цілей чи цілей подвійного призначення.

"Жахлива логіка, страшні наслідки. Світ, побачивши фото – жахнувся. Чоловік прийшов у магазин купити крупів та хліба, а російський розрахунок РСЗВ позбавляє його життя, здійснивши смертоносний залп у бік Херсона... Жінки та діти в крові, скалічені останки тіл при вході в будівлю залізничного вокзалу – все це найсерйозніший привід для екстрених зборів Ради безпеки ООН із засудженням дій РФ. Це привід термінового ухвалення 11 жорсткого пакету санкцій Євросоюзом. Це і привід коаліції "Рамштайн" виділити Україні в рази більше військової допомоги, систем ППО та далекобійної артилерії, здатної вражати цілі на 50 км і далі, – впевнена Світлана Кушнір. – Але... У Раді безпеки головує Росія, в ЄС мнуться з санкціями, а союзники висловлюють невпевненість у необхідності постачання Україні зброї далекої ураження та літаків… Знаєте, ми, українці, не гумові. Бути вашим щитом для нас означає – платити десятками та сотнями життів цивільних та військових за те, щоб ви, сидячи у себе в містах та весях Європи, міркували “А дати чи ні фінансову чи військову допомогу Україні? А може настав час помиритися з Росією і знову торгувати?"... Ми боремося, але якщо ми падемо, то жах смерті і смердючий подих війни відчуєте вже і ви, європейці. Можливо, лише через такі трагедії, як 3 травня в Херсоні, до вас доходить суть усієї цієї війни на знищення?!".

За фактом подій 3 травня та смерті 23 українських громадян українськими силовими відомствами розпочато розслідування, імена винних будуть встановлені, згідно з українським та міжнародним правом вони понесуть покарання, констатує експерт. Але буде ще й покарання на той бік життя, впевнена вона. Страшніше, ніж ті жахи, які щедро сіють росіяни українською землею.

До росіян ніяк не дійде, що ми не зламаємось

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин впевнений, що, здійснюючи обстріл Херсона та звільнену нашими Силами оборони територію Херсонщини, російські окупанти чудово розуміють, що б'ють по цивільній інфраструктурі, по мирному населенню.

"Сумніваюся, що російські військові, які робили смертоносні залпи, не мали координат. Що вони не знали, що стріляють торговим центром, залізничним вокзалом, місцями скупчення цивільних. Одна із цілей такого відвертого тероризму – щоб українці не поверталися на деокуповані території, не відновлювали там нормальне мирне життя, – пояснює полковник. – Ще одна – зробити так, щоб військові на передовій переживали про своїх рідних та близьких у тилу. Один із методів впливу на морально-психологічний стан і ЗСУ, і українського суспільства загалом. До росіян ніяк не дійде, що ми не зламаємось. Що ми лише стаємо злішими, зміцнюючись у розумінні важливості не просто перемогти такого підлого ворога, але скрушити його так, щоб він уже ніколи не піднявся".

На думку Влада Волошина, сьогоднішній візит президента України Володимира Зеленського до Нідерландів, його звернення, зокрема до представників міжнародних судових інституцій, розташованих у Гаазі, наблизять невідворотність трибуналу з військових злочинів росіян. Включно з недавніми трагедіями в Умані та Херсоні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ не припиняє удари ракетами та дронами : про що це говорить – чого чекати далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини