Головна Новини Суспільство Війна з Росією Коли на нас чекають вирішальні бої – про що говорять заяви Зеленського, Путіна та Дуди
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли на нас чекають вирішальні бої – про що говорять заяви Зеленського, Путіна та Дуди

Необхідна максимальна концентрація західних союзників, постачання нам танків, бронемашин, авіаційних та артилерійських систем – для того, щоб Україна була готова відбивати атаки стани-агресора

19 січня 2023, 12:10 comments1368
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Путін продовжує жити у паралельній реальності, називаючи війну проти України "захистом", а захоплені росіянами українські регіони – "історично російськими". У свою чергу президент України Володимир Зеленський зазначає, що нові наступальні плани РФ – ні для кого у світі не секрет. А тому потрібні нові – більш рішучі кроки партнерів – щодо підтримки нашої країни. Президент Польщі Анджей Дуда на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі взагалі заявив, що "через кілька, можливо, місяців, можливо, тижнів, настане черговий вирішальний момент цієї війни", який "дасть відповідь на запитання: чи виживе Україна чи ні". Як оцінюєте дані заяви та ситуацію на фронтах (включаючи дипломатичний) з початку року та в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли на нас чекають вирішальні бої – про що говорять заяви Зеленського, Путіна та Дуди

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Тільки після вирішальних боїв буде визначено нові позиції

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник пояснює:

"Український і польський президенти говорять, швидше за все, про те, що найближчими тижнями-місяцями можливий новий повномасштабний російський наступ. Причому не лише в районі Донбасу, а й на інших напрямках. І тому потрібна сьогодні максимальна концентрація західних союзників, постачання нам танків, бронемашин, авіаційних та артилерійських систем – для того, щоб Україна була готова відбивати масовані атаки стани-агресора".

На думку Руслана Бортника, лютий-квітень стане певною мірою вирішальним періодом у цій фазі війни. І після нього вже визначаться переговорні позиції сторін.

"Паралельно ми бачимо, що Росія продовжує наполягати на визнанні захоплення нею українських територій. Що, як зазначив учора держсекретар США Ентоні Блінкен, є нездоланною перепоною для початку переговорного процесу. Тобто позиція, за якою за РФ закріплюється українське Приазов'я чи Донбас, є неприйнятною ні для Києва, ні для Вашингтона. І вони не мають наміру розпочинати будь-який діалог з Москвою в такому ракурсі. Саме тому, – констатує експерт, – ми знаходимося напередодні вирішальних боїв цього етапу війни, після чого буде визначено нові позиції, з якими сторони сядуть за стіл переговорів улітку-восени цього року".

Чим більше у противника буде міжусобиці, тим краще для нас

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Усі путінські заяви про те, що РФ воює заради миру і захищає "споконвічно російські території" (щоправда, в чужій країні) — це, безумовно, паралельна реальність, інший всесвіт. Але це дозволяє Путіну будь-який поворот війни, будь-який результат — видати за "перемогу". Мовляв, ми "демілітаризували Україну", "зуміли протистояти НАТО", "захистили російськомовних". Тобто Путін та його пропаганда створили своєрідний "люфт", який дозволяє їм закінчити війну будь-якої миті, сказавши – ми досягли цілей, які ставили. А цілі всі – розмиті, нечіткі. Що зручно Кремлю".

Щодо заяв Зеленського та Дуди, то вони, на думку експерта, абсолютно правильні в ракурсі необхідності швидше та потужніше озброювати Україну.

"Але я не згоден із висловом польського лідера, що вирішальний для України момент настане найближчими тижнями-місяцями. Вирішальний момент для нас настав у лютому минулого року, коли почалося широкомасштабне російське вторгнення. Вся ця війна для нас – вирішальний момент. Тим важливіше, щоб допомога йшла, не зупиняючись, прискорюючись", – наголошує Іван Ступак.

На фронтах важко, наголошує він. Але ми бачимо, що росіяни видихаються.

"Бахмута ними так і не взято, хоч вони витратили на його багатомісячний штурм колосальні сили. Невеликий Соледар, де раніше мешкало близько 10 тисяч людей, теж досі окупанти повністю не контролюють, хоч поклали там тисячі своїх солдатів. І тут нам на руку ще й протистояння між керівником ПВК "Вагнер" Пригожиним – і власне збройними силами РФ. Чим більше у противника буде міжусобиці, тим краще для нас, – упевнений експерт. – Глава Генштабу ЗС РФ Герасимов, командувач тепер окупаційної армії мститиме Пригожину за критику вищого військового керівництва. Не явно, але – мстити. Наприклад, не постачати вчасно боєкомплект, техніку. Така собі латентна диверсія, що знижує наступальний потенціал найманців".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому на Заході починають жалкувати, що Україна не в НАТО – чи ситуація може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини