Головна Новини Суспільство Війна з Росією Коли може з'явитися загроза вторгнення з Білорусі – чи залишився у Лукашенко шанс уникнути цього
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли може з'явитися загроза вторгнення з Білорусі – чи залишився у Лукашенко шанс уникнути цього

Українське угруповання на кордоні з РБ набагато краще укомплектоване людьми, технікою, прикордонні території заміновані, ситуація кардинально відрізняється від 24 лютого 2022 року

18 січня 2023, 16:15 comments1184
Поділіться публікацією:

З Росії продовжує прибувати до Республіки Білорусь (РБ) військова техніка та особовий склад армії РФ. Наївно думати, що там будуть звичайні навчання, вважає головний редактор незалежного сайту Білорусі "Хартія'97" Наталія Радіна. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк відкрито повідомив, що ми змушені вести військову розвідку на території РБ, але ймовірність повторного вторгнення звідти (російських військ чи спільного угрупування з білорусами) найближчими тижнями залишається низькою. Чи має Лукашенко ще шанс відвернутися від відкритої війни проти України? Чи готові ми і Захід реагувати на посилення загрози, зокрема превентивно? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли може з'явитися загроза вторгнення з Білорусі – чи залишився у Лукашенко шанс уникнути цього

Вторгнення з Білорусі. Фото: із відкритих джерел

Навіть якщо білоруські контрактники долучаться до ЗС РФ, це серйозної переваги противнику не дасть

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що за даними Держприкордонслужби України, на території РБ на даний момент перебуває близько 11 тисяч російських військових. Цього точно недостатньо для повторного вторгнення в Україну, не кажучи вже про спробу захоплення Києва чи окупацію частини наших західних територій.

"У лютому-2022 росіян було набагато більше, вони йшли з різних боків, був певний ефект раптовості, а українська армія була набагато гірше підготовлена, ніж тепер. Нині ж наше угруповання на кордоні з РБ набагато краще укомплектоване людьми, технікою, прикордонні території заміновані", – зазначає Максим Ялі.

За його словами, основне завдання всіх маневрів російських та білоруських військовослужбовців з боку РБ – відволікання уваги та ресурсів ЗСУ від інших напрямків, де йдуть головні бої. Це Донбас, а також південь, де РФ намагається зберегти сухопутний коридор до Криму.

"Що стосується Лукашенка, то він збільшив свої шанси відвернутися від відкритої війни проти України після того, як у середині вересня на саміті ШОС у Самарканді підписав домовленості з Китаєм про посилення статусу та дипвідносин між КНР та РБ. І зараз відносини Пекіна з Мінськом навіть вищі, ніж із Москвою, – наголошує політолог. – Я впевнений, що Лукашенко заручився підтримкою Сі Цзіньпіня, щоб той допоміг йому маневрувати та ухилятися від тиску з боку Путіна. А той явно хоче дотиснути Лукашенка, щоби втягнути і Білорусь у повномасштабну війну".

Але, продовжує Максим Ялі, навіть якщо білоруські контрактники долучаться до ЗС РФ, це серйозної переваги противнику не дасть. Тому до значного збільшення російського чи спільного угруповання на території РБ можливість повторного вторгнення з північного напрямку слід розглядати як мінімальну, вважає експерт.

"Ми постійно реагуємо на посилення загрози РБ. Захід також оголошує нові пакети допомоги. Є серйозний прорив – Британія вирішила надавати нам танки "Челленджер 2", йдуть розмови про постачання німецьких "Леопардів" різними країнами. Поки що називаються невеликі цифри, але це лише початок. Важливо консолідувати партнерів, щоби постачання важкого озброєння поставили на потік, як уже поставили надання нам боєприпасів, різних видів артилерії. Якщо з боку РБ буде серйозна загроза, танки підуть і туди", – прогнозує Максим Ялі.

Превентивний удар з боку України йому бачиться вкрай малоймовірним. Насамперед, щоб не дати РФ привід збільшувати ескалацію, використати ситуацію проти нас на дипломатичному, інформаційному фронті, пояснює політолог. Хоча з погляду міжнародного права, Білорусь є співучасником агресії (з її території минулого року відбувалося вторгнення, летіли Україною ракети та снаряди, росіяни використовують її озброєння, полігони, аеродроми).

До гіпотетичного вторгнення з Білорусі готується не лише Україна

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що питання "білоруського наступу" залишається актуальним для багатьох українців не перший місяць. І це реальна загроза. Ми пам'ятаємо, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого минулого року, зокрема з території РБ. І скидати з рахунків ймовірність повторного наступу точно не варто, впевнений експерт. Інше питання – наскільки ця ймовірність висока за нинішніх умов.

"Якщо спиратися на дані розвідки, в РБ на даний момент дійсно немає ударного угруповання, яке могло б потужно наступати. До того ж ми вже готові до такого розвитку подій. А от чи готова Білорусь відкрито вступати у війну? Якщо відстежити переміщення військової техніки та особового складу ЗС РФ біля РБ, то його там явно недостатньо. Тим більше, що він періодично від'їжджає з білоруських полігонів і прямує, за даними відкритих джерел, на різні фронти в Україні, в тому числі на Донбас. Тобто відбувається, як казав керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов – "карусель". Коли до Білорусі одні росіяни (останнім часом – свіжомобілізовані) заїжджають, а інші, які пройшли певне навчання, виїжджають. Плюс, як також повідомляла наша розвідка, РФ із території РБ активно вивозила боєприпаси протягом усього минулого року. І зараз можна припустити, що необхідної для широкомасштабного наступу в Україну кількості боєкомплекту та військової техніки в Білорусі також немає", – зазначає Валерій Клочок.

Проте, продовжує він, важко не погодитися зі словами Наталії Радіної, що будь-які такі навчання можуть стати початком вторгнення. Звідси – пильне відстеження ситуації, підготовка до розвитку подій.

"До гіпотетичного вторгнення готується не лише Україна. Той самий Захід (Польща, Литва) на кордонах із Білоруссю тримають солідні угруповання. І будь-яка спроба атакувати з території РБ отримає миттєву відповідь. Не виключаю, що із залученням сил НАТО", – каже аналітик.

А всі хвилювання з цього приводу білоруської опозиції, на його думку, давно мали б вилитися в протестну хвилю, яка б змила режим Лукашенка. Щоб Білорусь мала осудну особу на міжнародній арені в найближчому історичному майбутньому.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як ЄС хоче посилити санкції проти Росії – чи ще є обмеження, які можуть добити агресора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини