Головна Новини Суспільство Війна з Росією Херсон хочуть зробити "другим Сталінградом": чому вибухом Каховської ГЕС Росія вистрілить собі в ногу
commentss НОВИНИ Всі новини

Херсон хочуть зробити "другим Сталінградом": чому вибухом Каховської ГЕС Росія вистрілить собі в ногу

Росія сподівається, що створить українським захисникам багато проблем у Херсоні, змусивши ЗСУ ув'язнути із затяжних вуличних боях

22 жовтня 2022, 12:47 comments2825
Поділіться публікацією:

Тимчасово окупований Херсон залишила значна частина населення. Російські окупанти, що залишилися в місті, перевдягаються у цивільний одяг та заселяються у залишені приміщення. Ворог готує Херсон до вуличних боїв, повідомляє Генштаб ЗСУ. Інститут вивчення війни (ISW) підтверджує дані українського керівництва та розвідки, що російські окупанти, ймовірно, спробують підірвати дамбу Каховської гідроелектростанції (ГЕС), щоб прикрити свій відхід і не дозволити українським військам переслідувати російські сили вглиб Херсонської області. Про що свідчать дані повідомлення? Які варіанти розвитку подій на південному фронті? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Херсон хочуть зробити "другим Сталінградом": чому вибухом Каховської ГЕС Росія вистрілить собі в ногу

Херсонська область. Фото: з відкритих джерел

Підрив дамби Каховської ГЕС не має для росіян жодного сенсу

На думку військового експерта, полковника запасу Сергія Грабського, противник розуміє, що утриматись у Херсоні не може. Але намагається це зробити.

"Залишити Херсон – означає стратегічну поразку для росіян. Тому вони роблять все, щоб спробувати стримати просування ЗСУ. Але сил та засобів окупантам явно не вистачає. Резерви підійти до них не встигають. Як наслідок – росіяни дедалі явніше готуються до відступу на півдні. Причому діють у своїй звичній манері – мародерство, знущання з мирного населення, вбивства, терор, депортація", – зазначає експерт.

Він наголошує, що, згідно з логікою проведення військових операцій, підрив дамби Каховської ГЕС не має для росіян жодного сенсу.

"Правий берег Дніпра, звідки ми зараз видавлюємо росіян, вище за лівий. І у разі підриву дамби буде затоплено саме Лівобережжя, підконтрольне окупаційним військам. Чи буде у нас необхідність форсувати Дніпро після того, як ми виб'ємо окупантів із Херсона? Не думаю. Дніпро там досить широкий, 1,5 км, це серйозна операція. І в нас немає потреби кидати туди значні сили та засоби. Є інші напрямки, через які можемо зробити прорив", – пояснює полковник.

Якщо подивитися на карту, продовжує він, той шмат землі виглядає клином і легко перекривається вогнем артилерії та РСЗВ.

"Саме тому свого часу ми змушені були звідти відступити. А тепер ми можемо перекрити вогнем той шматочок землі, Південну Таврію, значно ускладнивши життя противнику. Завдаючи ударів у тому числі по виходах з Криму, – розповідає Сергій Грабський. – А тепер уявімо, що росіяни підривають дамбу. Тим самим вони стріляють собі в ногу, причому з гармати. Адже так вони знищують комунікацію із Кримом, а також постачання туди води. У результаті Крим стає реально островом. А він потрібен росіянам як база поставок для свого угруповання, яке воює на півдні материкової України. І що робити у такому разі? Вивозити озброєння спочатку в Керч, а потім через Кримський міст – і Бердянськ? У рази збільшуючи логістику. Навіщо?".

Експерт наголошує, з військової точки зору немає жодної логіки для росіян підривати дамбу. Але ми, нагадує він, маємо справу з неадекватними людьми.

"І в Кремлі можуть ухвалити рішення підірвати дамбу, навіть ризикуючи життям своїх солдатів, які перебувають на лівому березі, аби відвернути увагу світової спільноти від ганебної поразки РФ на Херсонщині", – попереджає Сергій Грабський.

Якщо росіяни дамбу висадять в повітря, то ще мінімум 8 років води знову не буде – ні для АРК, ні для 300 тис. га херсонських зрошуваних полів

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що повідомлення Головного управління розвідки Генштабу України про мінування росіянами Каховської ГЕС можна охарактеризувати відомою фразою – так не діставайся ж ти нікому!

"Судячи з методів ведення війни РФ, у наших ворогів немає ні моральних понять, ні обмежень. Причому вони не шкодують ні цивільного населення, зокрема тимчасово окупованих територій, ні власних військових. Те, що єдиний захоплений рашистами з 24 лютого обласний центр – Херсон – хочуть зробити якимось "другим Сталінградом", змусивши українські ЗСУ ув'язнути в затяжних вуличних боях, стало зрозуміло після восьмихвилинної начитки "успіхів і завдань" від нового командувача окупаційного угрупування – генерала Суровікіна. Прогнозовані ним "важкі рішення" – це цілком можливо бажання "перемолоти" ударну і бойову міць української армії улюбленими способами. У тому числі війною в умовах міської забудови або розливом Каховського водосховища у разі детонації турбінної зали Каховської гідроелектросанції. У вищих військово-політичних колах РФ вважають, що чим потворніші і масштабніші методи досягнення своїх цілей, тим краще", – пояснює експерт.

А тому, продовжує вона, не можна виключати, що задля знищення чи хоча б гальмування високомобільних та високотехнологічно оснащених батальйонів ЗСУ противник піде на шалене рішення – підрив дамби у районі Нової Каховки.

"Такі дії та наслідки на роки відріжуть лівий та правий берег Дніпра. Чи вартує воно того, щоб дати відійти з Херсона росармійцям? Екологія та люди постраждають. Розлив і хвиля змітатимуть села та міста. Але найстрашніше буде потім, – попереджає Світлана Кушнір. – Перше. Для Запорізької АЕС не вистачатиме водозабору для охолодження реакторів. Друге. Води в Криму не буде. Управління Північно-Кримського каналу знаходиться на лівому березі Таврійська. Цей канал сезонний. Так, 2022 року, після захоплення, росіяни дали воду в Крим за його руслом. Вісім років цього не було. Але якщо дамбу висадять у повітря, то ще мінімум 8 років води знову не буде – ні для окупованої АРК, ні для 300 тис. га херсонських зрошуваних полів. Третє. Вище за Каховку, в Любимівці, знаходиться Управління Каховського каналу. Він цілий рік прокачує воду, його ресурс – це 1 млн. га зрошення, а також постачання питної води Каховського, Ново-Троїцького, Генічеського районів Херсонської області, а також Мелітопольського району та міста Бердянська Запорізької області. Чи розуміють окупанти, що сотні тисяч гектарів землі без поливу, меліорації та посіву вже через сезон перетворяться на пустелю? До речі, єдина пустеля на Європейському континенті є саме на Херсонщині, це Олешківські піски. Як і реліктовий хвойний ліс, ареал якого обчислюється тисячоліттями. Чи розуміють окупанти, що весь південь двох "звільнених і приєднаних" областей виявиться без питної води, а мільйони людей на цих територіях спіткає гуманітарна катастрофа?".

На думку експерта, судячи з дій військового генералітету і особисто Путіна, все вони усвідомлюють, але не подають вигляду. Адже у їхньому розумінні тепер ці регіони України у складі Росії. А значить – хоч каміння з неба.

"Хоч насправді – з неба летять ракети, – зазначає Світлана Кушнір. – А, якщо плани РФ щодо затоплення та підриву машинного відділення Каховської ГЕС будуть реалізовані (не дай Боже!), то з неба прийде сонце, що виснажує і спалює в степу. І, як наслідок, вимирання та смерть південної частини України. Відповідальність за гуманітарну катастрофу на окупованих територіях, згідно з міжнародними конвенціями, несе держава-окупант. Але для росіян у владі – хіба важливі люди? Для них універсальна формула – "баби нових понароджують". Так було за радянських часів, так залишилося й у дрімучій Росії у новому столітті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ранкова атака ворога: у багатьох регіонах України чути вибухи – люди у багатьох областях без електрики та води.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини