Головна Новини Суспільство Війна з Росією Готуємось до «Рамштайну»: що і коли може отримати Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємось до «Рамштайну»: що і коли може отримати Україна

На «Рамштайні» щільніше обговорять – хто готовий передати нам літаки F-16

25 травня 2023, 12:04
Поділіться публікацією:

Очікується вже 12-та зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Які очікування? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Готуємось до «Рамштайну»: що і коли може отримати Україна

Зустріч у форматі "Рамштайн". Фото: з відкритих джерел

Найближчим часом точно щось прийде по лінії ППО, а також намічатимуть, як посилювати наші військово-повітряні сили

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков зазначає, що українська сторона повезла на нову зустріч пропозиції, отримані від Генштабу – щодо посилення номенклатури озброєнь, пов'язаних із повітряними силами.

"А саме – з бойовою авіацією (військово-повітряні сили) та компонентами протиповітряної та протиракетної оборони (йдеться про додаткові ЗРК). Також нам важливо постійно зміцнювати радіотехнічні війська", – наголошує експерт.

За його словами, найближчим часом точно щось прийде по лінії ППО (зенітно-ракетне озброєння та радіотехнічна компонента). А також намічатимуть, як посилювати наші військово-повітряні сили.

"Найлегше навчити наших льотчиків, навіть на таких сучасних літаках як F-16. Це займе лічені місяці (максимум – півроку). А ось система обслуговування цих літаків (підготовка інженерно-технічного персоналу, аеродромів, необхідних систем) – це вже до року, якщо не більше. Тому повноцінне насичення нашої армії саме F-16 можливе не раніше другої половини 2024 року", – прогнозує Олег Старіков.

Крім того, наголошує він, на "Рамштайні" більш щільно обговорять – хто саме готовий передати нам дані види літаків. Адже віддавати нам їх, не отримавши натомість сучасніші (ті ж F-35), навряд чи хтось наважиться.

Болюче питання – надання нам далекобійного озброєння

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко розмірковує так:

"Крім уже анонсованої теми обговорення навчання українських льотчиків на американських винищувачах F-16 (тема, нарешті, зрушила з мертвої точки), болюче питання – надання нам далекобійного озброєння. Навіть те, що почали нарешті давати, дають із застереженнями про неприпустимість його застосування по російській території. Звідки по нам постійно летять ракети та керовані авіабомби".

Поки що, продовжує експерт, у нас вистачає цілей на тимчасово окупованих територіях материкової України, а також у Криму. Що стосується прикордонних військових баз, об'єктів, з яких Росія завдає ударів по Україні, то частково ми можемо закрити проблему зброї, що є у нас, включаючи безпілотники.

"Але будь у нас навіть можливість використовувати те, що передають партнери, цього виявиться недостатньо. Коли здіймаються російські стратегічні ракетоносці над Каспієм – і звідти починають бити, ми їх не можемо дістати ані американськими, ані британськими крилатими ракетами. Ні їх, ні їх бази базування. Це питання майбутнього. Концепції зброї стримування (виключаючи ядерну), яка обов'язково має з'явитися в арсеналі України після цієї війни", – констатує Андрій Сенченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому зараз активно почали говорити про мир – із чим пов'язаний візит Кулеби до Африки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини