Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Формула миру» Зеленського: яка ймовірність її прийняття – як Україні досягти миру з РФ по сусідству
commentss НОВИНИ Всі новини

«Формула миру» Зеленського: яка ймовірність її прийняття – як Україні досягти миру з РФ по сусідству

В Україні можливий мир лише за тотального реформування оборонного сектору та найсильнішого зміцнення ЗСУ

22 вересня 2022, 13:35 comments1128
Поділіться публікацією:

Під час онлайн-виступу на 77-й Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський запропонував "формулу умов миру", яка допоможе уникнути воєн у майбутньому. За його словами, ця формула пропонує такі умови миру: покарання за злочин; захист життя; відновлення безпеки та територіальної цілісності; гарантії безпеки; рішучість. Якою є ймовірність прийняття такої формули? Якщо не така – яка може бути прийнята у майбутньому, створивши дієвий механізм запобігання чи швидкому завершенню воєн? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

«Формула миру» Зеленського: яка ймовірність її прийняття – як Україні досягти миру з РФ по сусідству

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Ідея Зеленського на перспективу – і вона, можливо, буде реалізована у процесі реформування ООН

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко наголошує, що вічний мир, повне та гарантоване запобігання війнам – давня мрія людства. Практично, продовжує він, це обговорюють уже кілька століть – з часів Вестфальського миру 1648 року.

"Імануїл Кант написав трактат про вічний мир понад 200 років тому. Саме в кантівській традиції існує та розвивається ідея світового уряду як гарантії вічного миру. Поки що все це сприймається як утопія. Але людство повільно, тяжко і драматично (зокрема через нові війни) рухається ідеї вічного миру. До речі, хоча б частково й у обмежених масштабах ця утопія реалізувалась у масштабах Євросоюзу. На території ЄС з часів його створення та після Другої світової – немає війн", – наголошує Володимир Фесенко.

За його словами, ця історична прелюдія потрібна для правильної оцінки пропозицій президента Зеленського.

"Це правильна ідея і в правильному напрямку, яким людство намагається йти вже кілька століть. До того ж, для України це зумовлено нинішніми трагічними обставинами війни, яку росія розв'язала проти нашої країни, – пояснює експерт. — Тепер пропозиції Зеленського можуть сприйматися як утопічні, і Росія блокуватиме їх на рівні Радбезу ООН. На рівні Генасамблеї потенційно це може бути реалізовано, але не одразу. Швидше за все, це ідея на перспективу – і її, можливо, буде реалізовано у процесі реформування ООН, а перед цим, хоча б частково, – у процесі закріплення міжнародних гарантій безпеки для України. Про необхідність реформування ООН Зеленський, до речі, говорив ще до початку нинішньої великої війни. Нині ж це вже обговорюється й іншими світовими лідерами. Спочатку було слово. Спочатку треба сформулювати конкретну ідею, а потім уже починається процес її втілення, який може бути досить довгим".

Підтримка безпеки нашої країни продовжуватиметься – і для короткострокового посилення сил оборони України, і для їхнього довгострокового розвитку

Сергій Шаповалов, політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, розмірковує так:

"Принципи відновлення миру, озвучені президентом Зеленським у промові на Генасамблеї ООН, є не просто прийнятними для України умовами, на яких війна може бути завершена. За великим рахунком, це очевидні принципи співіснування цивілізованих держав. Задля дотримання цих принципів і створювалася ООН після Другої світової війни".

Питання в тому, наголошує аналітик, як ці принципи втілювати, якщо якась із держав їх порушує.

"Чи погодиться Росія добровільно виконувати ці принципи, припинити агресію та понести відповідальність за скоєні злочини? Очевидно, що ні. Адже росія заперечує право України на існування як держави, так само як право українського народу на власну ідентичність як окремого народу. Це розуміють і партнери України, зокрема. Не випадково президент США Байден у своєму виступі на Генасамблеї ООН назвав російську агресію війною, націленою на знищення української нації та України як держави", – зазначає Сергій Шаповалов.

Отже, продовжує він, росія має бути змушена виконувати ці принципи. Що можливо шляхом комбінації заходів економічного впливу (санкцій) та військового стримування.

13 вересня Офіс президента презентував рекомендації щодо гарантій безпеки для нашої країни, розроблені спільно з партнерами України, нагадує експерт. За його словами, головний висновок цього документа полягає в тому, що наша країна повинна мати ресурс на розвиток та утримання потужних Збройних Сил, які здатні протистояти збройним силам російської федерації. А для цього необхідні багаторічні стабільні інвестиції в оборонно-промислову базу України, масштабну передачу зброї та розвідувальну підтримку з боку союзників, інтенсивні тренувальні місії та спільні навчання під егідою Європейського Союзу та НАТО.

"Тобто, – пояснює Сергій Шаповалов, – йдеться про посилення сектору безпеки та оборони України у довгостроковій перспективі. Наявність численних сил оборони з новими технологічними зразками озброєння дозволить Україні звільнити всі окуповані території та підняти для Росії ціну повторної агресії до неприйнятного рівня. Що й убезпечить нашу державу від посягань на територіальну цілісність із боку Росії".

На думку експерта, важливо, що цей документ є не просто висловлюванням того, як Україна бачить свою безпеку в майбутньому.

"По-перше, партнери України вже постачають нашій державі зброю, необхідну для захисту від Росії у короткостроковій перспективі. По-друге, про необхідність довгострокової підтримки сил оборони України заявили і країни-партнери нашої держави на п'ятій зустрічі міністрів оборони у Рамштайні 8 вересня. Це важливий показник того, що партнери України також розуміють довгострокову загрозу від Росії, про яку писали у своїй нещодавній статті також і генерали Залужний та Забродський. Отже, підтримка безпеки нашої країни продовжуватиметься – і для короткострокового посилення сил оборони України, і для їхнього довгострокового розвитку. Це і стане тим чинником, який змусить Росію співіснувати з Україною на основі принципів, проголошених президентом Зеленським на Генасамблеї ООН", – резюмує Сергій Шаповалов.

Попереду нас, схоже, чекає тривалий період воєн та хаосу у міжнародних відносинах

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що запропонована формула миру має дуже мало шансів на реалізацію в найближчому майбутньому.

"Справа в тому, – пояснює він, – що немає реальних механізмів для здійснення запропонованих заходів щодо покарання винних у розв'язанні воєн та створенні гарантій безпеки. Наразі відбувається хаотизація міжнародних відносин, зростання напруги. Старий світовий порядок і архітектура безпеки руйнуються, проте нового, який міг би стати фундаментом для миру, зараз немає – і не передбачається в найближчому майбутньому. Немає сили, яка могла б відігравати роль міжнародного авторитету та світової поліції, щоб впроваджувати необхідні принципи та карати за їх порушення на підставі права на легітимне насильство".

Озвучена пропозиція, продовжує експерт, надсилає нас до досвіду Нюрнберзького процесу та створення ООН.

"Ця система лежить в основі сучасного міжнародного порядку, який зараз переживає період руйнування та перебудови, – наголошує Денис Москалик. – Він не запобіг війнам, хоч і покарав невелику частину винних і ввів принцип розуміння загарбницьких війн як злочину. Нині це вже не працює. І навіть тоді, щоб було покарано хоча б невелику частину винних, було задекларовано необхідні принципи, потрібен був розгром та окупація фашистської Німеччини та її союзників, які розв'язали Другу світову. Нинішні ж агресивні диктатури не розбиті, не зазнали поразок, а, навпаки, продовжують агресивну експансію".

Все це, підкреслює експерт, унеможливлює досягнення міцного миру, і швидше створює умови, коли світова напруженість, кількість воєн і кровопролиття зростатиме.

"Попереду нас, схоже, чекає тривалий період воєн та хаосу у міжнародних відносинах, в умовах катастрофи системи міжнародних відносин, що склалися після Другої світової та Холодної війни. Якісь рецепти щодо створення глобальних гарантій миру зараз не працюватимуть, – прогнозує Денис Москалик. – Передумовою для міцного миру може бути беззаперечна перемога коаліції держав, які ставлять собі за мету створення нової системи міжнародних відносин, заснованої на правилах та гарантіях, а також будуть здатні нейтралізувати та покарати агресивні сили на світовій арені. Коаліція переможців зможе створити новий мирний лад на договірних відносинах між союзниками. Потрібні не просто принципи та правила нової формули миру, а сила, яка здатна їх втілювати та карати за відхід від них. Нині умов для цього немає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — продовольча безпека у світі: чому для України важлива ця тема – чого досягає Росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини