Головна Новини Суспільство Війна з Росією До Європи прибув "мисливець за ядерною зброєю"
commentss НОВИНИ Всі новини

До Європи прибув "мисливець за ядерною зброєю"

Літак ядерного моніторингу WC-135R Constant Phoenix для відбору проб атмосферного повітря та виявлення радіоактивних викидів

1 липня 2023, 20:53 comments1899
Поділіться публікацією:

До Європи прибув американський спеціальний літак ядерного моніторингу WC-135R Constant Phoenix для відбору проб атмосферного повітря та виявлення радіоактивних викидів. Про це повідомляють "Коментарі".

До Європи прибув "мисливець за ядерною зброєю"

Boeing WC-135W Constant Phoenix

WC-135 Constant Phoenix – літак радіологічного контролю на базі C-135 Stratolifter, основними завданнями якого є спостереження за ядерними випробуваннями, відстеження ядерної зброї та збирання проб повітря на наявність радіоактивних речовин. Завдяки наявній на борту літака системі збирання проб, WC-135 може виявляти радіоактивні хмари в режимі реального часу.

Негласно у ЗМІ охрестили його мисливцем за ядерною зброєю. Єдиним експлуатантом WC-135 Constant Phoenix є ВПС США.

Його історія почалася у вересні 1947 року, коли Дуайт Д. Ейзенхауер своїм дорученням для ВПС США започаткував програму Constant Phoenix. Її метою було розробити літак, який міг би ідентифікувати ядерні вибухи в усьому світі.

Так, після катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році до Європи було направлено 1 WC-135B "Constant Phoenix" та 1 WC-135C "Snoopy". Вони виконували польоти над Європою, збираючи повітряні проби та аналізуючи їх, щоб визначити рівень радіації та хімічний склад викидів. Ці дані були використані для моніторингу поширення радіоактивних матеріалів по всьому світу та оцінки їхнього потенційного впливу на здоров'я людей та навколишнє середовище.

У 2017 році не раз WC-135 патрулювали повітряний простір поряд із КНДР. Це було спричинено побоюваннями, що КНДР проводить ядерні випробування, порушуючи міжнародні договори.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив про загрозу підриву Росією найбільшої в Європі Запорізької АЕС. У зв'язку з цим у Запоріжжі провели навчання, а в Миколаєві мешканцям порадили зробити запаси їжі та води.

Експерти також прокоментували ймовірність того, що Кремль зважиться на підрив ЗАЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини