Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому зимова кампанія виявилася провальною для росіян – які очікування від весни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому зимова кампанія виявилася провальною для росіян – які очікування від весни

Росія зазнає значно більших втрат на фронті, ніж Україна

2 березня 2023, 12:40
Поділіться публікацією:

За даними Міноборони України, російські окупанти лише у лютому втратили на полі бою в нашій країні близько 21,5 тис осіб особового складу, сотні танків, бойових бронемашин та артсистем. Загалом з початку вторгнення, за рік із невеликим, агресор втратив уже понад 150 тисяч осіб. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки зимової військової кампанії та зробили прогнози на весняну.

Чому зимова кампанія виявилася провальною для росіян – які очікування від весни

Російська армія. Фото: з відкритих джерел

Дуже важливо, щоб наші закордонні партнери затягуванням із передачею ЗСУ необхідного озброєння не грали на руку ворогові

Народний депутат трьох скликань (V, VI та VI), колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко поділився такою думкою:

"Взимку ми спостерігали позиційну боротьбу, здебільшого у Донецькій та Луганській областях. Наші військові вимушено залишили Соледар, який супротивник просто зрівняв із землею. Ми продовжуємо тримати Бахмут. Окупанти втратили величезну кількість живої сили та техніки на півночі Донеччини, але реальних успіхів не досягли. Для Путіна не важливо, скільки там поляжуть тисяч російських солдатів. Йому важливо відпіаритись хоч на якійсь перемозі. Але спроби російської пропаганди видати за таке захоплення Соледара чи гіпотетичне захоплення Бахмута виглядають убого".

У районі Вугледару, нагадує експерт, стався справжній розгром бронетанкового кулака РФ, який за обсягами порівнюють чи не з Курською битвою часів Другої світової. За різними оцінками, під Вугледаром противник втратив до 130 одиниць танків та бронемашин, величезну кількість військових.

"Росія справді зазнає значно більших втрат, ніж Україна. При цьому життя кожного нашого патріота, який гине внаслідок російської агресії – не те саме, що життя загарбника, – акцентує Андрій Сенченко. — Зрозуміло, що ми могли б використати зиму для просування вперед (як зараз є такі перспективи на весну). Але тут все залежить від того, в якому темпі наші західні партнери приходитимуть до правильного розуміння необхідних нам обсягів військово-технічної допомоги – і як швидко все це зможуть реалізовувати. Якби ми не втратили більше півроку через нескінченні міркування німецького канцлера Шольца на тему – чому не можна давати ЗСУ танки – наші втрати були б значно меншими, а деокупованих територій стало б значно більше".

Наші плани не змінилися, наголошує експерт. Ми хочемо звільнити всі наші території. І будувати свою країну, як це треба нам, а не як хоче Росія. Вступати в ЄС, в НАТО.

"Але в агресора плани протилежні. І дуже важливо, щоб наші закордонні партнери затягуванням із передачею ЗСУ необхідного озброєння не грали на руку ворогові, – наголошує Андрій Сенченко. – Ті, хто кажуть "завтра ми звільнимо те або ж відступимо звідти" – просто базіки. Краще за військових ситуацію на фронті ніхто не прокоментує. А вони не коментуватимуть, бо видавати плани ворогові – це стріляти собі в ногу. Очевидно, що питання не лише в наявності у нас сучасних зразків озброєння, а й у зростанні майстерності української армії. Принаймні знизу вона починає серйозно змінюватись і діяти більш ініціативно. Тоді як російська, як і раніше, перебуває в стані, скажімо так, прусської моделі армії, де все ґрунтується на жорсткій вертикалі. І така вертикаль програє. На сьогодні якраз лідерські якості командирів, їх ініціатива в багатьох випадках визначає успіх на полі бою. І такі успіхи у нас були, є та будуть".

Зимова військова кампанія точно пішла не за планами московитів

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що зимова військова кампанія точно пішла не за планами московитів.

"Україна не замерзла, не відкотилася до кам'яного віку. Усі блага цивілізації є. Тил тримається. Як і фронт. Бахмут, який ворог штурмує вже понад півроку, стоїть. Росіяни платять страшну ціну за спроби взяти не найбільше з підконтрольних українській владі місто Донеччини. Противник колосальними темпами втрачає людей, техніку та час. Навіть якщо ЗСУ змушені будуть залишити Бахмут, практично стертий з лиця землі, як раніше Соледар, за ним є ще чимало міст, брати які окупантам буде ще складніше. Вони на Бахмут накочують стільки часу, а за ним укріплення вже зведено потужніші", – пояснює експерт.

Щодо весняних перспектив – до нас ось-ось почне масово надходити важка військова техніка (танки, бронемашини), більш масово підуть боєприпаси, зазначає Іван Ступак. Активно плануються контрнаступальні дії ЗСУ.

"Якщо прорив буде успішним, як минулого року це сталося в Харківській області, як було зі звільненням Херсона, то ми точно отримаємо ще більше військової техніки та боєприпасів, а ситуація з наданням Україні бойової авіації перейде зі стадії обговорення на стадію реалізації", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — поразка під Вугледаром розкрила величезні проблеми армії РФ, — аналітики ISW.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини