Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Зеленський прибув до США - про що свідчить збільшення військової допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Зеленський прибув до США - про що свідчить збільшення військової допомоги Україні

Білий дім, який зараз перебуває в руках демократів, зацікавлений у тому, щоб вибити у опонентів-республіканців козир у вигляді нібито неконтрольованої величезної допомоги з боку США – Україні

21 грудня 2022, 11:00 comments2580
Поділіться публікацією:

Вже сьогодні, 21 грудня, відбудеться раніше неанонсована зустріч президента США Джо Байдена та президента України Володимира Зеленського у Білому домі. Крім того, очікується виступ Зеленського перед Конгресом США і заява американського керівництва про виділення Україні нового пакету оборонної допомоги, який включатиме ракетні системи Patriot. Про що говорить такий поворот подій, включаючи перший із початку російського вторгнення виїзд Зеленського із країни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Зеленський прибув до США - про що свідчить збільшення військової допомоги Україні

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Захід зацікавлений у тому, щоб Україна вистояла, щоб ми перемогли

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Візит Зеленського до Вашингтона – це якесь підбиття підсумків українсько-американських відносин за рік. А ці стосунки зараз на безпрецедентно високому рівні. Військово-технічна та інша допомога з боку США країні, яка не перебуває з ними у союзницьких відносинах, не є союзником поза НАТО чи членом НАТО, ніколи не перевищувала того, що зараз отримує Україна. За динамікою це значно більше, ніж отримували свого часу Афганістан та інші партнери США поза НАТО".

Тож, зазначає експерт, треба підбивати деякі підсумки. Для чого потрібна очна зустріч лідерів наших країн. Щоб звірити годинник, а також провести особистий діалог з приводу динаміки війни. Плюс – обговорити "домашні завдання", які Україна має зробити, щоб зберегти і динаміку підтримки з боку США, і відповісти на питання, що виникають у наших західних партнерів загалом до офіційного Києва.

"Так, ми розуміємо, що Захід зацікавлений у тому, щоб Україна вистояла, щоб ми перемогли. Але в нього є й питання в контексті ефективного використання допомоги, що надається нам, – пояснює Віталій Кулик. – 2024-го у США – президентські вибори, виборча кампанія розпочнеться вже наступного року. І вона буде дуже складною. Тож Білий дім, який зараз перебуває в руках демократів, зацікавлений у тому, щоб вибити у опонентів-республіканців козир у вигляді нібито неконтрольованої величезної допомоги з боку США – Україні. Можна не сумніватися, що республіканці загалом і трампісти, зокрема, на цьому активно гратимуть. Просуваючи ідею або посилення контролю за наданням нам допомоги, або зовсім згортання такої допомоги, зниження її обсягів, підштовхування Києва до переговорів із Москвою. Щоб цього не сталося, Україна обов'язково має виконати певні "домашні завдання". Мова про які й йтиме у Вашингтоні, окрім глобального контексту про обсяги допомоги".

Очевидно, продовжує експерт, що Зеленський повіз список наших потреб у наступальному озброєнні. У тому числі – ракет більшої дальності, високоточного озброєння тощо.

Обговорюватиметься, на думку Віталія Кулика, тема ядерної безпеки. Росія, упевнений він, будь-якої миті може використати тактичну ядерну зброю – і проти України, і проти інших країн.

"Порушить питання втягування Білорусі у військові дії на наших північних кордонах, залучення її збройних сил до війни проти України. Що тоді робити Заходу? Обговорюватимуться сценарії, моделі поведінки з боку НАТО у разі загрози їм з боку РФ, яка вміє провертати різноманітні гібридні види агресії (особлива загроза тут країнам Балтики). Чи стануть країни НАТО втручатися, якщо Білорусь нападе на Україну? Які контрдії можливі? Все це в комплексі є важливим пакетом розмови, яка належить Зеленському", – вважає експерт.

Він також акцентує, що будуть і неприємні питання, на які українському лідеру доведеться відповідати.

"Наприклад, чому досі люди Деркача перебувають у "Енергоатомі"? Чому є концентрація управління силовими структурами в руках людей, яких звинувачують у корупційних діях, до яких є неоднозначне ставлення на Заході (як до тих, хто зливав ту чи іншу інформацію російськими чи "третім сторонам")? Є безліч питань до нашого економічного та енергетичного блоку загалом. До Галущенка, Шмигаля, Свириденка. До представників Офісу президента – таких як Єрмак та Татаров. І на ці питання доведеться Зеленському відповідати, – наголошує Віталій Кулик. – Незважаючи на те, що Україна запевняє, ніби зараз у нас знизилася корупційна рента, що нам вдалося суттєво скоротити корупційну складову, розпочати процес деолігархізації – більшість представників бізнесових структур, асоціацій бізнесу говорять не про зниження, а про збільшення корупційної складової. Про неефективність державного управління. Про збереження просторів, де корупція розквітає з більшою силою, ніж було до широкомасштабного російського вторгнення. Про те, що новостворені структури, покликані боротися з корупцією (як той же Бюро економічної безпеки), субординовано під людину, яку і звинувачують у корупції (мова про Татарова)".

Отже, констатує експерт, має бути серйозна розмова.

"Сподіваюся, Зеленський та його оточення зроблять правильні висновки. У тому числі у вигляді кадрових рішень, на які чекають і українське суспільство, і наші партнери. Якщо не цього року, то у майбутньому. Ігнорувати ці питання українська влада не зможе, якщо вона розраховує на подальшу потужну підтримку з боку Заходу в цілому та США, зокрема", – резюмує Віталій Кулик.

Москва планувала використати зимовий період для створення тріщин у темі підтримки України західними союзниками

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко впевнений, що перший закордонний візит Зеленського з початку повномасштабної війни після 300 днів героїчного опору російському вторгненню та приголомшливому відвідуванню передової у Бахмуті – це потужний сигнал для всієї міжнародної спільноти.

"Його суть у тому, що союзники України не лише сповнені рішучості протидіяти загарбницьким силам та енергетичному терору Кремля, а й практично готові надавати для цього подальшу значну допомогу. Наразі Конгрес США, перед яким особисто виступить Зеленський, вирішує питання про виділення 44,9 млрд дол підтримки офіційному Києву наступного року. До того ж, ще на початку грудня обговорювалася сума на рівні 38 млрд дол. Мова українського президента, безперечно, стане додатковим стимулом для двох палат Конгресу проголосувати за це рішення. Більше того, воно продемонструє консолідовану двопартійну підтримку нашої країни. Це особливо важливо через нещодавні результати Мідтерма (проміжні вибори до Конгресу) і низку спекуляцій про можливе ослаблення лідируючої ролі Вашингтона в антипутінській коаліції", – пояснює керівник ЦАС.

Він зазначає, що сам собою факт візиту Зеленського свідчить про досягнення попередніх домовленостей про якісне посилення допомоги Україні.

"Можливо, це не тільки системи Patriot, про які говорять у ЗМІ, а й низка інших позицій. Впевненість у цьому дає і той факт, що український лідер, наприклад, раніше відмовився від візиту на саміт глав держав G20 на Балі, оскільки не бачив сенсу у дискусії без конкретних прикладних результатів. Сьогодні ж ситуація діаметрально протилежна", – наголошує Ігор Чаленко.

Експерт наголошує, що цей візит Зеленського відбувається після низки інтерв'ю військово-політичного керівництва України та інших матеріалів в англомовному виданні The Economist, яке має велике поширення, у тому числі й у США .

"Думаю, що єдине консолідоване посилання було почуте і позитивно сприйнято на Заході, – зазначає Ігор Чаленко. – Нинішня ситуація є вкрай невигідною для Москви, яка планувала використовувати зимовий період для створення тріщин у темі підтримки України західними союзниками. Як ми бачимо, тенденції розвиваються в іншому руслі, а значить теза про допомогу Києву "стільки, скільки потрібно", набуває нового імпульсу".

Навіть сам факт згоди на постачання зброї такого рівня є позитивним.

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина", політконсультанта Ярослава Божка, насамперед ми маємо отримати більш чіткі відомості про терміни постачання та обсяги нових озброєнь (у тому числі систем Patriot), щоб мати можливість говорити про їхній вплив на ситуацію на фронті.

"Але навіть сам факт згоди на постачання зброї такого рівня, безумовно, є позитивним, – вважає експерт. – Адже він наближає для нас можливості інтеграції з оборонними планами та системами НАТО у перспективі".

Однак на даному етапі війни для України, вважає Ярослав Божко, набагато критичніше і важливіше питання отримання засобів ведення війни великої дальності.

"Це посилює можливості щодо завдання ударів углиб лінії фронту, перерізання логістики та постачання військ РФ і має однозначно першочергове значення. Тому позитивні сигнали в цій сфері були б набагато важливішими, ніж будь-які інші", – упевнений експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки зустрічі Путіна та Лукашенка: якою може бути подальша участь Білорусі у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини