Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Заходу не вдасться уникнути прямого конфлікту з РФ – що відбувається всередині ЄС та США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Заходу не вдасться уникнути прямого конфлікту з РФ – що відбувається всередині ЄС та США

Ситуація ускладнюється низкою виборів у Європі та США, скрізь є політичні сили, які готові йти на заморозку війни в Україні, але відіграти назад ситуацію вже не вийде

5 жовтня 2023, 12:25
Поділіться публікацією:

На тлі розброду та хитання в Конгресі, в тому числі через політичні ігрища навколо (не)підтримки України, президент США Джо Байден анонсував велику промову якраз таки про важливість надання допомоги нашій країні. Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр наголосила, що в Адміністрації Байдена переконані – припинення підтримки України в її боротьбі проти російського агресора було б великою помилкою для США. Тим часом, що серед американців, що серед європейців спостерігається явне послаблення такого роду підтримки нашої країни. Чи розуміє Захід, що це, як буквально криком кричать представники Офісу президента України, не лише наша війна, і що, якщо не відбити російську агресію на українській території, наслідки будуть набагато гіршими – для глобальної безпеки та стабільності, економіки та міжнародного права? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Заходу не вдасться уникнути прямого конфлікту з РФ – що відбувається всередині ЄС та США

США. Фото: з відкритих джерел

Навіть якщо нашу війну спробують заморозити, це буде лише на деякий час

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Будь-які спроби стабілізувати будь-що повинні ґрунтуватися на ресурсі для подібної стабілізації. Та сама Західна система не хоче змінюватися. Всередині вона має опір, інерцію. Тому вона справді намагається заморозити якісь турбулентні процеси – і повернутися до того, що, умовно кажучи, було до початку російсько-української війни. Але ресурсу для того, щоб продовжити жити, як раніше, система вже не має. Це проявляється у геоекономіці, у геополітиці, у гуманітарній сфері тощо. Криза зайшла надто далеко. Ми знаходимося у точці переходу. І навіть якщо відтягнути цей перехід на якийсь час – уникнути його вже неможливо".

Тому, пояснює експерт, навіть якщо нашу війну спробують заморозити, це буде лише на якийсь час. Причому нетривалий.

"Звідси моя теза про геополітичне диво, "чорні лебеді" (непередбачувані події, що різко змінюють звичний порядок), що гніздяться в Україні. Це не езотерика, а матеріалістичне розуміння історичного процесу. Так, ситуація ускладнюється низкою виборів у Європі та США. Так, скрізь є політичні сили, які становлять частину істеблішменту, частину суспільства, які готові йти на "заморозку" війни в Україні, на перезапуск відносин із Росією, з Китаєм. Сподіваючись повернути все, як було. Але цього вже не буде – через те, що я сказав вище", – наголошує Віталій Кулик.

За його словами, для України, безперечно, є певні виклики. Адже будь-яке зниження підтримки у вигляді боєприпасів, озброєнь, фінансів позначиться на нашій обороноздатності.

"Для нас це критично. Але! Якщо ресурси, що надходять, не проїдати, не витрачати непродумано, задля досягнення якихось піарівських результатів, не намагатися щось зробити під якусь дату, щоб комусь щось довести, – то акумуляція цих ресурсів дозволить нам пройти вузький момент скорочення допомоги. І вийти на новий пік, коли допомога знову нарощуватиметься", – упевнений експерт.

Захід, наголошує він, зацікавлений у локалізації загроз, що виходять із РФ. Відкладення вирішення цієї проблеми на потім призводить лише до збільшення ступеня загроз, що показали останні десятиліття. Стратегічно Захід змушений вступити у конфлікт із Росією – і завдати їй поразки у тому чи іншому вигляді. Співіснування двох таких різних систем вже неможливе, констатує Віталій Кулик.

"У цій ситуації Україні важливо не потрапити в ситуацію, коли між піками зниження та підвищення допомоги у нас не виявиться ресурсу для опору, – зазначає експерт. – Завдання вищого військово-політичного керівництва країни – так вибудувати стратегію, щоб у разі ослаблення підтримки (не припинення, чого не трапиться, а ослаблення) ми не отримали надто негативних наслідків – як на фронті, так і всередині країни".

Україні важливо пояснювати свою позицію, бити контраргументами

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що в США починається процес спікеріади (минулого разу знадобилося 15 голосувань), тож і з прийняттям необхідних законів щодо підтримки України можуть виникнути труднощі.

При цьому, нагадує вона, згідно з літнім опитуванням, Зеленського в США підтримували 57% респондентів, тоді як Байдена — 41%. Це показово.

"Американське суспільство позитивно налаштоване на підтримку України загалом та Зеленського зокрема, – пояснює аналітик. – Але запущено потужну компанію з дискредитації і України, і українців, і нашої влади. Саме так я сприймаю нещодавній уїдливий твіт американського мільярдера, власника соцмережі X (колишній Твіттер) та компанії Tesla Ілона Маска, який традиційно грає на боці республіканців, причому їхнього радикального – трампістського – крила. І завдяки купленій ним соцмережі, де експерти вже відзначали масу дезінформаційних, пропагандистських матеріалів, створюватиме спотворену картинку сприйняття України. Негативне зображення. Щоб знижувати фінансування нашої країни, "аргументуючи" це пересмикнутими псевдофактами. У такому ж ключі діятиме Трамп".

Олександра Решмеділова попереджає, що розгортається серйозна виборча боротьба. Багаторівнева. Непроста. У якій, на жаль, "заграють" і Україну.

"Республіканці хочуть створити Байдену безліч незручностей. У тому числі з українського питання. Вони вимагатимуть безліч перевірок, звітів тощо. Нагадаю, що українське питання свого часу стало одним із приводів для імпічменту Трампу. І Байдена республіканці можуть спробувати вдарити тим самим", – вважає експерт.

За її словами, Україні важливо пояснювати свою позицію, бити контраргументами. Але не агресивно, а лагідно. Зрозуміло. Чому важливо нас підтримувати? Чому важливо нас підтримувати вчасно – саме тими видами озброєнь, про які просимо. Що ми робимо із отриманим, як використовуємо. Чому Росія – спільний ворог. І так далі.

"Те, що нам здається і так зрозумілим, потрібно максимально коректно та доступно роз'яснити і США, і Європі, – наголошує Олександра Решмеділова. – При цьому слід розуміти, що ми залежимо від допомоги Заходу. І нам її важливо не просто зберегти, а й примножити. Отже, треба робити – і свою справу (на фронті і в тилу), і правильні висновки, і українське слово – голосніше, на всіх майданчиках".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини