Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому заговорили про переговорний трек: на що робить ставку Кремль і чим відповідає Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому заговорили про переговорний трек: на що робить ставку Кремль і чим відповідає Захід

У Кремлі розуміють, якщо Україна погодиться на щонайменше переговори, це буде демонстрація сили, перемоги РФ

15 березня 2024, 16:02 comments2169
Поділіться публікацією:

Переговорний кейс знову актуалізувався напередодні перевиборів Путіна. При цьому самі офіційні представники Кремля вважають за краще висувати нездійсненні умови для переговорів, вимагаючи фактично капітуляції України. Про що говорять ці потуги, що тут важливо розуміти нашій країні та її партнерам? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому заговорили про переговорний трек: на що робить ставку Кремль і чим відповідає Захід

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Піднімають ставки не лише РФ, а й наші західні партнери

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає, що переговорний кейс активізувався не лише напередодні виборів до РФ, а й після тих заяв, які в минулому-позаминулому році неможливо було уявити. А саме – про можливе відправлення контингентів військ західних країн в Україну, про передачу ЗСУ більш далекобійних ракет, про те, що деякі країни (та сама Фінляндія) дозволяють Україні бити по території РФ наданою ними зброєю.

"Тобто піднімають ставки не лише РФ, а й наші західні партнери. Путін особисто почав говорити про ядерні погрози (зазвичай доручав це придворному блазню Медведєву). На що отримав досить жорстку відповідь від президента Франції Макрона. Можливо, Путін має розрахунок на позитивний для РФ розвиток ситуації в США, де допомога Україні стала заручницею внутрішньополітичної боротьби і може "зависнути" до виборів, а там видно буде. Але мені чомусь здається, що даремно Кремль сподівається, що гіпотетична парафія Трампа до Білого дому може зіграти на руку Кремлю. Незважаючи на персону президента, стратегія США не змінюється. І глава держави не зможе одноосібно фактично віддати Україну на поживу РФ. Тим більше, що Європа значно активізувалася", – зазначає експерт.

Тому, продовжує він, і заговорили про переговорний трек, з'явилися саудити, турки та інші можливі посередники.

В Україні давно зрозуміли, що вірити росіянам не можна

Політолог, військовослужбовець Дмитро Воронков вважає, що Кремль не просто так виставляє неадекватні умови для переговорів.

"Ставка може бути на те, щоб перед виборами отримати якийсь джек-пот у вигляді порятунку рейтингу Путіна. Якщо Україна погодиться як мінімум на переговори, це буде демонстрація сили, перемоги РФ. Або ми бачимо просто чергову неадекватну оцінку наших настроїв з боку Кремля. Можливо, там думають, що українці тільки й мріють швидше закінчити війну – на будь-яких умовах. Або ж розрахунок на те, що після нашої передбачуваної відмови вести переговори про свою фактичну капітуляцію, це розв'яже Росії руки для нових військових злочинів, ще активніших ракетних атак і бомбардування цивільного населення", – розмірковує експерт.

На його думку, РФ може спробувати розв'язати собі руки перед черговими кривавими акціями. І одну з них ми вже побачили 15 березня в Одесі.

"В Україні давно зрозуміли, що вірити росіянам не можна, вести з ними переговори – безглуздо. Із нинішнім режимом – так точно. А ось нашим закордонним партнерам треба було б нарешті зрозуміти, що чим більше вони тягнуть із підтримкою, тим більше жертв буде в Україні, агресивнішою стане Росія. У тому числі стосовно Заходу. Що будь-які мирні пропозиції від РФ чи тих, кого вона обрала своїм рупором – лише підготовка до нових ударів. Заходу слід стати рішучішим, – упевнений Дмитро Воронков. – І заяви на кшталт тих, що робив французький президент Макрон про готовність ввести до нас контингенти з країн НАТО, мають якнайшвидше втілюватися в реальність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як війна в Україні змінює Європу: про що говорить активність Франції.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини