Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому з'явилося багато думок про війну в Україні – що за цим стоїть
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з'явилося багато думок про війну в Україні – що за цим стоїть

Багато кухонних експертів повинні враховувати те, що плоди військових операцій визрівають довго, там є місце для оманливих трюків, розрахованих на ворога

3 вересня 2023, 15:02
Поділіться публікацією:

Коментарі та прогнози на тему війни, схоже, стали новою "розвагою" окремих диванних експертів, журналістів, чиновників, політиків, окремої явно проплаченої братії. Практично весь серпень західна преса та окремі персони твердили про необхідність заморозити війну, про нібито невдалий український контрнаступ. Представники офіційного Києва раз у раз відбивали ці інформаційні атаки. Проте військові коментарі явно далеких від цієї теми людей з'являються із завидною регулярністю, причому ледь не з перших днів широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Про що свідчить ця тенденція? Що слід розуміти українцям і не лише? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому з'явилося багато думок про війну в Україні – що за цим стоїть

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Не знаючи задуму військово-політичного керівництва, неможливо аналізувати успіх чи невдачу на полі бою

Політтехнолог Петро Охотін міркує наступним чином:

"Ситуація навколо фронту та її коментування не мають нічого спільного із футболом чи боксом. Не знаючи задуму військово-політичного керівництва, неможливо аналізувати успіх чи невдачу на полі бою".

Експерт закликає "гарячі голови" та кухонних експертів враховувати те, що плоди військових операцій визрівають довго, там є місце для оманливих трюків, розрахованих на ворога.

"Саме тому коментувати розклад сил мають люди, які діють у рамках задуму. Решта – просто інтелектуальний фітнес, вправи з риторики", – констатує Петро Охотін.

Щоб не випасти з інформаційного потоку, наголошувати на своїй значущості та залученості до процесів, багато експертів починають коментувати війну

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зауважує, що некомпетентні коментарі з'являються як в українському, так і в західному інформаційному просторі. За його словами, у тому, що на такі теми нерідко міркують люди, далекі від війни, є низка причин.

Перша – актуальність-хайповість.

"За рахунок того, що ця тема на слуху є бажання "примазатися" до неї, набрати деякі бонуси. Зрозуміло, що на це звернуть увагу. Особливо, якщо буде подано з деякими скандальними подробицями (часто не мають відношення до реальності) з посиланням на деякі інсайди (яких може й не бути). Відповідно у такого роду коментаторів може зрости рівень популярності-затребуваності (що вони звертають потім у монетизацію)", – пояснює Ігор Рейтерович.

Друга причина – у низки експертів різко звузилося поле для маневру. Особливо – в українців.

"Вони зазвичай коментували теми внутрішньої політики, міжкланових розбірок. Або взагалі працювали на конкретні політичні, фінансово-економічні групи. Оскільки зараз вся публічна політика в контексті України як усередині, так і зовні фактично базується на позиції офіційного Києва, багато експертів залишилися без справ у своїх темах. І щоб не випасти з інформаційного потоку, наголошувати на своїй значущості та залученості до процесів, вони починають коментувати війну", – пояснює представник Українського центру суспільного розвитку.

Він нагадує жарт, що з 1 вересня багато "військових експертів" зникає з інформаційного простору, бо пішли до школи.

"Думаю, щось подібне ми побачимо після нашої Перемоги та закінчення війни. Ті, хто перекваліфікувався на військових експертів, повернуться у звичне для них політико-економічне поле коментування", – прогнозує Ігор Рейтерович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський – чи пов'язана з цим підозра Коломойському.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 вересня 2023, 15:07

Відкривайте ворота цієї концтабірної недокраїни Баг. Дайте можливість всім експертам, яким ви не довіряєте, покинути цю країну Зла. І воюйте собі досхочу. Не до останнього українця, а до останнього бажаючого воювати за цю корумповану олігархічну владу. Добровільно вас ніхто не схоче. Ви самі стверджуєте що на окупованих територіях вже сотні тисяч колаборантів. Що це за недокраїна така, в якої половина деморалізованого населення тримається примусом, а інша половина прагне звільнитись від її кайданів? Вас неонацистів вже весь світ починає все більше ненавидіти, як і ваш юдейський Бог.


Новини