Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому з'явилися заяви РФ про контрнаступ ЗСУ – як варто реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з'явилися заяви РФ про контрнаступ ЗСУ – як варто реагувати

Український контрнаступ уже кілька місяців, а то й більше – одна із топових тем, зараз на інформаційному фронті нове загострення

5 червня 2023, 15:05 comments1760
Поділіться публікацією:

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван позитивно оцінив перспективи майбутнього контрнаступу Сил оборони України. Тим часом Міноборони РФ повідомляє про те, що ЗСУ вже нібито розпочали великомасштабний наступ на п'яти ділянках фронту на "Південно-Донецькому напрямку", де, за версією російської пропаганди, не мали успіху. У свою чергу, СтратКом ЗСУ попереджає, що росіяни найближчим часом "розповсюджуватимуть недостовірну інформацію про контрнаступ, його напрями і втрати української армії, навіть якщо контрнаступу і немає". Довіряти закликають лише зведенням Генштабу та офіційним спікерам Сил оборони. Як оцінюєте інформаційні битви навколо підготовки (чи вже не лише підготовки) наступальних дій ЗСУ? Як себе проявили різні сторони, про що це говорить? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому з'явилися заяви РФ про контрнаступ ЗСУ – як варто реагувати

Контрнаступ ЗСУ. Фото: із відкритих джерел

Пропаганда країни-агресора діє у абсолютно передбачуваному – брехливому – ключі

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Можна точно говорити, що ми бачимо певні наступи, контрнаступи в інформаційному просторі. Про це – і нещодавня заява президента Зеленського, що ЗСУ – готові. І низка подібних запевнень з боку інших високопосадовців, а також наших західних партнерів. Безумовно, є реакція на це і з боку РФ, яка вже розпочала війну в інформаційному просторі щодо того, чи успішно йде контрнаступ чи ні. Хоч при цьому ніхто насправді не знає — почався віно чи ні. І тут можна погодитися з висловлюванням президента, що це — не кіно, і ніхто точно не скаже, як все відбуватиметься".

Експерт наголошує, що є певні питання щодо необхідності розмінування величезних площ, щоб мати можливість йти вперед на тих чи інших напрямках. Але тут, судячи з інформації, що просочилася в медіа, вже робляться певні дії.

"Український контрнаступ уже кілька місяців, а то й більше – одна із топових тем в інформаційному полі не лише України та РФ, а й світових ЗМІ. Її настільки накрутили, планку очікувань підняли так високо, що важко припустити, як будуть оцінені конкретні військові дії", – вважає Віталій Бала.

На його думку, українська сторона явно намагається деморалізувати російську різними заявами (у стилі – все готово, ми маємо потужну довгострокову підтримку з боку закордонних партнерів, які обіцяють продовжити нас підтримувати стільки, скільки буде потрібно). У це ж вплітаються прогнози військових експертів, у тому числі відставних генералів (не тільки українських, а й західних) про те, що наступ ЗСУ точно буде суперуспішним.

"І російській стороні треба якось реагувати, – пояснює експерт. – Звідси – фейки, що постійно з'являються, про нібито неуспішність дій Сил оборони України, про наші нібито величезні втрати. Тепер уже – у наступальних операціях. У цьому сенсі пропаганда країни-агресора діє у абсолютно передбачуваному – брехливому – ключі".

Пропагандисти розуміють, що треба шукати якісь додаткові інструменти, які могли б як мінімум заспокоїти суспільство

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун звертає увагу, що росіяни йдуть зараз у глибоку оборону, а темпи їх атак – чи не на історичному мінімумі з початку повномасштабного вторгнення. І російське суспільство відчуває провали – емоційні, фізичні. Позитиву немає. Але російська пропаганда невблаганна, наголошує експерт. Вона спрямована виключно на спотворення дійсності. Тому продовжує, навіть коли країна котиться у прірву, формуватиме образ перемог на всіх фронтах.

"Пропагандисти розуміють, що треба шукати якихось додаткових інструментів, які могли б як мінімум заспокоїти суспільство. А в ідеалі – продовжити його годувати обіцянкою перемог, казками про нездатність ЗСУ нав'язати свій порядок денний, звільняти території. Звичайно, так доводиться діяти лише тому, що це продовжує життя російському режиму. Адже якщо не буде перемог хоча б у телевізорі, то рівень громадської підтримки влади, який і так помітно послабшав, стрімко впаде. І виникне ймовірність бунтів", – пояснює Максим Джигун.

За його словами, в інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) роспропаганди в стилі "спроби українського наступу захлинулися" – дві основні аудиторії. Перша – російська, для якої контекст – "у України нічого не виходить, наша доблесна визвольна армія ось-ось вирішить усі завдання СВО". Друга – українська, яку роспропаганда подібними фейками-страшилками хоче змусити послабити підтримку ЗСУ, вищого військово-політичного керівництва, вимагати від влади якнайшвидшого миру на будь-яких умовах.

"Проблема для РФ у тому, що її пропаганда працювала в Україні із прицілом на певну аудиторію. І не працює вже кілька років як. До того ж, як з'ясувалося, фейками годували не лише українців та звичайних росіян, а й навіть російське керівництво. Яке вирішило, що окупаційну армію тут зустрінуть квітами, а Київ упаде за три дні. Насправді все сталося інакше. Тож рівень сприйняття роспропаганди в Україні зараз теж – на історичному мінімумі", – упевнений Максим Джигун.

Водночас він закликає бути акуратними, тверезо мислити, аналізувати, щоб під час чергових ІПСО противника не потрапляти на них.

"Інформаційна війна – частина власне війни. І, звичайно, вірити слід лише офіційним джерелам чи авторитетним медіа. Це – ключове посилання, яке має бути в умах українського суспільства перед таким важливим етапом воєнних дій ЗСУ як наступальні операції. А те, що в нас все вийде – немає жодних сумнівів. Віримо у ЗСУ, підтримай їх усім, чим можемо", – констатує політолог.

Росіяни вкидатимуть історії про тисячі розбитих танків, знищених літаків та "Хаймерсів"

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Повідомлення Страткому ЗСУ про те, що у зв'язку з українським контрнаступом поширюватимуться різноманітні фейки, означає одне – контрнаступ уже розпочався. Він вже йде, як ми бачимо із панічних заяв російських військкорів, на різних напрямках. Активно розпочався ще вчора".

Який напрямок буде основним – досі не зрозуміло, зазначає експерт. Натомість ясно, що легіони "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" знаходяться зараз на території РФ, сковуючи путінських силовиків у Бєлгородській області. Що відбуваються активні дії в районі Сватове на Луганщині, Бахмута, Вугледара та Водяного на Донеччині, на частині Запорізької області.

"Звичайно, росіяни вкидатимуть історії про тисячі розбитих танків, знищених літаків та "Хаймерсів". Українці вже давно зрозуміли, що російським медіа вірити не можна. Чекаємо на відповідні заяви від наших військових, відео зі звільненими містами, яких, сподіваємося, ставатиме з кожним днем все більше", – підсумовує Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим Україні вигідні бої на Бєлгородщині – чи "Руський добровольчий корпус" входить до складу ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини