Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому віддаляється питання деокупації Криму – які можуть бути варіанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому віддаляється питання деокупації Криму – які можуть бути варіанти

Мова сили та зброї виявилася найефективнішим засобом спілкування з агресором, тому не можна виключати і варіанти деокупації Криму військовим шляхом

21 серпня 2023, 13:55 comments2832
Поділіться публікацією:

Голова Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк запевняє, що туристичний сезон у Криму було передчасно закрито. Натомість відбулося успішне відкриття "бавовняного" сезону, головним спонсором якого виступили ЗСУ. Що можна сказати про перспективи деокупації Криму, мова про що, схоже, піде на черговому саміті Кримської платформи цього тижня? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому віддаляється питання деокупації Криму – які можуть бути варіанти

Крим. Фото з відкритих джерел

Військова операція у Криму супроводжуватиметься величезною кількістю жертв, у тому числі серед цивільного населення

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна зазначає, що доля Криму залежить від багатьох чинників. І, на її думку, на жаль, може йтися не про деокупацію, а про певний формат довгострокової оренди Криму Російською Федерацією – або про іншу форму міжнародно-правової легалізації анексії.

"Останнім часом ми часто чуємо закиди з боку окремих західних політиків, чиновників, аналітиків у стилі – чи готова Україна піти на територіальні поступки в обмін на членство в НАТО. І територіальна поступка у вигляді Криму може бути включена до порядку денного. Це дуже попередній прогноз, оскільки станом на сьогодні про якісь переговори не йдеться. Але "зондування" настроїв проводиться. І, якщо такі переговори відбудуться у майбутньому, треба розуміти, що це – пошук компромісу, коли обидві сторони йдуть на умовно прийнятні поступки за збереження обличчя. І ці переговори будуть дуже тяжкими", – впевнена політолог.

На її думку, питання про завершення війни та долю Криму безпосередньо залежить від успіхів ЗСУ.

"Мова сили та зброї виявилася найефективнішим засобом спілкування з агресором. І, звісно, не можна виключати й варіанти деокупації Криму військовим шляхом, – вважає Ганна Малкіна. – Військові експерти кажуть, що це складне, але цілком можливе завдання. Сьогодні Україна веде активну розробку, виробництво та впровадження морських дронів, які зможуть стати потужною зброєю у боротьбі з Чорноморським флотом РФ та суттєво знизити його потенціал в обороні Криму. Ведеться "пристрілка" по Кримському мосту. Регулярна "бавовна" на півострові знищує боєкомплект та техніку загарбників. Але треба розуміти, що військова операція супроводжуватиметься величезною кількістю жертв, зокрема серед цивільного населення. Тому що за Крим Росія триматиметься до кінця. Втрата Криму – це не просто величезна втрата репутації, це тотальне приниження Кремля перед своїми власними громадянами. І це матиме незворотні наслідки".

Можна проводити якісь окремі дії, які ускладнюють переміщення російської військової техніки через Крим, але це не про звільнення півострова

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Курортний сезон у Криму справді не відбувся. Причому другий рік поспіль. Зменшується і кількість російських туристів і грошей, які вони приносять до місцевого бюджету. У результаті бюджет Криму стане ще дотаційнішим. Але туди продовжать вкачувати гроші, викачуючи їх із різних російських регіонів. Образи наростатимуть, адже вже пішли скорочення медичних програм, згортання інфраструктурних проектів".

Гроші, наголошує експерт, йдуть на війну – і до Криму. І це стає тягарем для дедалі більшої кількості росіян, які вже не так радіють, що "Кримїх".

Питання ж деокупації Криму поки що точно не стоїть, вважає Іван Ступак. За його словами, можна проводити якісь окремі дії, які ускладнюють переміщення російської військової техніки через Крим (удари по мостах, залізницях і так далі). Але це не про звільнення півострова, а про ускладнення постачання угруповання окупаційної армії на материковій частині України.

"Але це не означає, що ми не повинні обговорювати питання, пов'язані з його деокупацією (коли вона станеться – тим чи іншим шляхом). У тому числі — що робити з росіянами, які понаїхали туди, як вичисляти колаборантів і притягувати їх до відповідальності? Які мають бути перевірки, щоб надавати українські паспорти? Як розбиратися з диверсантами, які точно будуть, у тому числі, можливо, ховаючись у кримських горах? Із кого набирати місцеві адміністрації? Усі ці процеси можна і потрібно промовляти вже зараз, – наголошує експерт. – У тому числі у рамках Кримської платформи".

З моменту створення Кримської платформи деокупація Криму стала частиною української національної ідеї

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ пояснює, що перспективи деокуації Криму будуть реалізовуватись у рамках загальної геополітичної стратегії України. Що включає і військові, і дипломатичні, і економічні елементи.

"Позитивно те, що перспективи деокупації Криму взагалі з'явилися. До того, як було створено Кримську платформу, ця тема залишалася за умовними дужками. У випадках з Мінськом-1 та Мінськом-2 йшлося виключно про території тимчасово окупованого Донбасу. А Крим не згадувався у переговорному процесі. Однак із моменту формування Кримської платформи ця тема актуалізувалася. І закріплюється новою стратегією, про яку постійно говорить президент Зеленський. А саме – що Україна не торгуватиме своїми територіями. Ми маємо намір звільнити усі свої землі, всіх своїх людей. На цьому Зеленський постійно акцентує, даючи зрозуміти, що мова про Україну в міжнародно визнаних кордонах 1991-го, а не станом до 24 лютого 2022-го", – наголошує експерт.

З його слів, з моменту створення Кримської платформи деокупація Криму стала частиною української національної ідеї. Так само, як колись такою національною ідеєю політичних еліт ФРН було возз'єднання з НДР. Або як деокупація країн Балтії від радянського ярма була частиною стратегії політичних еліт Литви, Латвії, Естонії.

"Коли саме ми повернемо Крим – за рік, два, десять – сказати складно. Але головне, що вже стало частиною національної ідеї, – упевнений Олексій Кущ. – І рано чи пізно деокупація відбудеться. Військовим, дипломатичним чи економічним шляхом, або їх комбінацією".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому сьогодні розмови про мир безглузді – чим викликані скандальні меседжі Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 серпня 2023, 13:50

Цілком можливо. Власники війни обіцяють 2 млн снарядів на рік, тобто звільняти вогняним валом. Спротив місцевого Азову у містах перетворювати на Маріуполь. Потім населення примушувати до покори чистками та геноцидом як Палестину. Історія вже знає як нацисти брали під контроль території, жертвуючи і своїми людьми і місцевими.


Новини