Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ставка на мобілізацію не спрацьовує: як Україні потрібно міняти підходи
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ставка на мобілізацію не спрацьовує: як Україні потрібно міняти підходи

Україні потрібно створювати за рахунок держкоштів центри перспективних досліджень, розробок, виробляти максимально багато своєї зброї та боєприпасів

23 листопада 2023, 14:05 comments1368
Поділіться публікацією:

В Україні триває полювання представників ТЦК на чоловіків призовного віку. Тим часом у Верховній Раді напрацьовуються нові принципи мобілізації, демобілізації та ротації особового складу ЗСУ, повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо "мобілізаційних" планів нардепів.

Чому ставка на мобілізацію не спрацьовує: як Україні потрібно міняти підходи

Мобілізація в Україні. Фото з відкритих джерел

Потрібно наголошувати на виробництві власних озброєнь, дронів, ракет

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Слід виходити з того, що мобілізаційний ресурс РФ все одно – вищий за український. І навіть, якщо у нас теоретично буде додатково мобілізовано 200-500 тисяч, росіяни на це можуть відповісти мільйонами. Тож які б закони не ухвалювала Рада, ставка на мобілізацію – це тупиковий шлях. Чисто математично наш ворог сильніший – і економічно, і демографічно".

Відповідно, продовжує експерт, треба міняти підхід до війни. Нарощувати той ресурс, який у нас необмежений.

"Мова про виробництво власних озброєнь, дронів, ракет, – пояснює Тарас Загородній. – Щоби переносити війну на територію РФ. Західні країни не дозволяють використовувати їхнє озброєння для цього. Тому доведеться справлятися власними силами. І робити так, щоб російські солдати просто не доїжджали до фронту. Тоді у нас покращиться ситуація і з наступальними діями, і з оборонними".

За словами експерта, слід створювати за рахунок держкоштів центри перспективних досліджень, розробок. Виробляти максимально багато своєї зброї та боєприпасів. Створювати нове озброєння. Мобілізувати тил у максимальну механізацію армії. Щоб замість солдатів максимально воювали машини – роботизовані, керовані людьми чи штучним інтелектом, робить висновок Тарас Загородній.

Нам дуже потрібна діджиталізація

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль наголошує, що нам дуже потрібна діджиталізація даного сектору. І, зазначає вона, вже є державна ініціатива щодо оцифрування даних військовозобов'язаних.

"Все це зберігатиметься в електронних базах, дозволяючи моніторити по кожній області кількість військовозобов'язаних, певні спеціальності тощо, – пояснює експерт. – Важлива, звісно, свідомість самих українців. При зміні місця проживання слід відвідувати ТЦК, оновлювати свої дані. Це дозволить розуміти, які резерви ми маємо".

Навіть, якщо людина не має військової освіти, якщо вона не служила, все одно слід відвідати ТЦК, підкреслює Катерина Коваль. Збройним силам, наголошує вона, потрібні водії, бухгалтери, люди різнопланових ремонтних професій і так далі. Практично будь-яка спеціалізація може стати в нагоді.

"Нещодавно Міноборони запровадило дуже правильну інновацію щодо кадрової політики ЗСУ. А саме – рекрутинг. Це електронна система, де можна переглянути вакансії, щоб мобілізуватися на військову службу – до певного підрозділу за певною професією. Впевнена, що подібне слід продовжувати. І робити мобілізацію більш ефективною, зокрема, на законодавчому рівні", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як змінилася російсько-українська війна: на що зараз роблять ставки Київ та Москва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини