Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому саме зараз з'явилися розмови про наступ Росії – що важливо розуміти українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому саме зараз з'явилися розмови про наступ Росії – що важливо розуміти українцям

Путін намагається встигнути повторно атакувати, доки Україна не отримала більше західної зброї

6 лютого 2023, 17:40 comments2937
Поділіться публікацією:

Тема нового широкомасштабного наступу росіян останнім часом активно присутня в українському (і не лише) медійному просторі. При цьому в Офісі президента запевняють, що українська розвідка має всю інформацію про пересування окупантів. І закликають не реагувати на гібридну стратегію росіян, не брати участь у руйнівних внутрішніх "війнах". У свою чергу, більшість українців очікують, що саме ЗСУ незабаром перейдуть у контрнаступ. Про що говорять "наступальні новини", що почастішали? Що важливо розуміти українцям? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому саме зараз з'явилися розмови про наступ Росії – що важливо розуміти українцям

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Зброя, зброя, більше зброї та ще трохи зброї – ось що потрібно Україні

Народний депутат Верховної Ради VIII та IX скликань Олексій Гончаренко зазначає, що багатьох дивують чи лякають заяви у західних ЗМІ і не лише їх щодо швидкої ескалації. Той ж саме Financial Times, нагадує він, попереджає, що протягом 10 днів Росія може перейти в масований наступ.

"Чому про це заговорили саме зараз? Пояснюю по пунктам. Перше. Ми вже у стані війни. В Україні не залишилося місць, куди російські терористи не могли б добити ракетою чи вчинити там інший акт тероризму. На Донбасі наступ йшов до публікації FT – і продовжиться, доки росіян не зупинять ЗСУ, – наголошує нардеп. — Друге. Зброя, зброя, більше зброї та ще трохи зброї. Ось що допоможе нам вистояти. Звичайно, якби потрібна нам зброя була надана раніше, ми могли б перейти в контрнаступ. Але не все так просто. На жаль, іноді доводиться чекати, і тим часом окупанти намагаються перехопити ініціативу. Їм треба встигнути захопити хоч щось, доки ми не отримали зброї. Нам – дочекатися зброї та вже з нею йти звільняти свої землі. Відчуваєте різницю?".

Ці моменти – визначальні, пояснює Олексій Гончаренко. Страхи, які путін живив фейками та пропагандою, розвіяні.

"Тепер західні медіа не запитують своїх читачів, чи за Україну вони. Запитання стоїть чітко: як підтримати, що надати українцям. Це єдине вікно можливостей путіна, яке залишилося в нього. І як тільки нашою землею поїдуть перші танки з Німеччини та США, це вікно почне закриватися. Згодом закриється зовсім", – прогнозує нардеп.

Ситуація під контролем Генштабу, у професіоналізмі якого не доводиться сумніватися

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює:

"Ми проводимо свою фундаментальну аналітику, активно працює розвідка. Але завжди важливо враховувати інформацію ззовні. У тому числі меседжі, що почастішали, від наших партнерів про ймовірність російського масованого наступу. Сукупність даних дозволяє отримати максимально розширену картину. Так аналіз ситуації буде ефективнішим".

За словами експерта, незалежно від того, коли і якими силами росіяни кинуться у новий наступ, за майже рік повномасштабної війни ми готові до будь-яких сценаріїв. Ситуація, наголошує вона, під контролем Генштабу, у професіоналізмі якого не доводиться сумніватися. Як і в нашій армії, яка стала за неповний рік активних бойових дій на величезній лінії фронту, є реально професійною.

"Ми загартувалась у боях. Українські воїни проходять постійну підготовку як у країні, так і за кордоном – за стандартами НАТО. Як наслідок – висока ефективність на полі бою. Крім того, Україна активно працює на міжнародній арені, завдяки чому отримуємо дедалі більше пакетів військової допомоги. Йде постійне освоєння нових образів техніки, цілодобові переговори з партнерами про те, щоб отримувати все необхідне швидше, більше та в більш розширеному спектрі, – наголошує Катерина Коваль. – Удосконалюється робота на полі бою, нашої ППО, дипломатичний фронт. Не дивно, що опитування демонструють абсолютну віру українців до армії, нашої перемоги, деокупації всіх наших територій " .

Головне змагання зараз відбувається у штабах, у рамках планування оборонних та наступальних дій

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран нагадує, що, прусський офіцер Карл фон Клаузевіц (1780-1831), учасник "наполеонівських воєн", у своєму трактаті про військове мистецтво зазначав, що одним із етапів війни, поряд з наступальними та оборонними діями, є пауза.

"І оперативна пауза, коли війська завмерли в очікуванні – це саме те, що ми спостерігали приблизно з листопада до теперішнього часу. Ситуація нагадує двох боксерів, які завмерли на рингу, очікуючи, коли супротивник або відкриється, або піде в атаку. І сподіваючись зловити його ударом на першому або на другому. Ось зараз Україна та РФ нагадують саме таких боксерів після низки складних раундів. Ми втомилися, ми обмінялися безліччю болючих ударів. Очевидно, що кожен чогось чекає. Готується. Накопичує сили. Але хоч би скільки розповідали щось реальне військові та "дивані" експерти, які б припущення не висували журналісти з посиланням на неназвані джерела, до реальності це не має відношення", – наголошує Віктор Таран.

За його словами, головне змагання зараз йде у штабах, у рамках планування оборонних та наступальних дій, переміщення резервів та завдання ударів. І змагання це між двома головкомами – Залужним (ЗСУ) та Герасимовим (окупаційна армія).

"Це змагання нервів, досвіду, інтуїції, обсягу розвідданих та ще безлічі факторів, – пояснює експерт. – Хто почне, коли, де, як, чи це буде відволікаючий маневр чи реальна операція – ми дізнаємося лише постфактум. Тому порадив би українському суспільству розуміти, що військова реальність відрізняється від медійної, довіриться генію нашого головнокомандувача, продовжувати максимально підтримувати у ЗСУ (які за рік стали зовсім іншими, потужнішими, оснащеними сучасним озброєнням) та вірити у перемогу, яка точно буде за нами" .

Читайте також на порталі "Коментарі" — найімовірніші ділянки нового наступу Росії – що потрібно Україні, щоб вистояти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

микола

12 лютого 2023, 05:59

куку


Новини