Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Росія намагатиметься зірвати «зернове перемир'я»: які є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія намагатиметься зірвати «зернове перемир'я»: які є ризики

Росія програє від такого "зернового перемир'я", тому є великий ризик, що його буде зірвано

30 липня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 29 липня президент України Володимир Зеленський повідомив, що відвідав Одесу та запевнив, що розпочалася конкретна робота щодо відновлення експорту українського зерна. Раніше головний редактор сайту BlackSeaNews Андрій Клименко опублікував у соціальній мережі карти із зображенням "зернового коридору", угоду про яку було підписано 22 липня, а сам він має ось-ось запрацювати. Які шанси, що все працюватиме? Які бачаться ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Росія намагатиметься зірвати «зернове перемир'я»: які є ризики

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Головний ризик – те, що Росія намагатиметься зривати ці домовленості, блокуючи Чорне море

Політичний експерт Олександр Антонюк вважає, що спроби відновлення українського морського експорту поки що виглядають саме як спроби. Як це буде (і чи буде) працювати, побачимо найближчої доби, припускає він.

"Щодо ризиків. Головне – те, що Росія, швидше за все, намагатиметься зривати ці домовленості, блокуючи Чорне море й надалі. Під різними приводами", – зазначає експерт.

На його думку, зернові угоди невигідні РФ. А вона, наголошує Олександр Антонюк, ніколи не дотримувалася домовленостей, які їй невигідні.

"Якби угоди були невигідні нам, якби вони якось загрожували нашій безпеці, Генштаб не дав би "добро" на них, – упевнений експерт. – До того ж, ми вже маємо досвід потоплення російських кораблів, включаючи флагман Чорноморського флоту – крейсер "Москва". Плюс – успішне вибивання рашистів із острова Зміїний. Враховуючи поставки в Україну сучасних видів озброєння, які продовжуються, питання безпеки тієї ж Одеси в ракурсі гіпотетичної спроби росіян висадити десант, думаю, вирішені в позитивному для нас ключі".

Зривом угод росіяни, на думку Олександра Антонюка, намагатимуться вирішити два тактичні завдання.

Перша – вкотре продемонструвати неспроможність, нежиттєздатність ООН, яка є одним із гарантів угод.

Друга – підняти ставки у ракурсі зняття з Росії санкцій. Домогтися ще більшого їхнього послаблення або навіть скасування деяких обмежень.

Розблокування морського експорту українського зерна – питання, важливе не лише для нас, а й для багатьох країн

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук міркує так:

"Так зване “зернове перемир'я” – досить складний процес. Не перший місяць йдуть розмови про це, понад тиждень тому підписано угоди про створення відповідного коридору у Чорному морі. Але все поки що так толком і не запрацювало. При цьому я схильний вважати, що серйозний міжнародний тиск чиниться у цьому плані як на Росію, так і на Україну, – зазначає експерт. – Як посередники, нагадаю, виступають Туреччина та ООН. Розблокування морського експорту українського зерна – питання, важливе не лише для нас, а й для багатьох країн. Неодноразово говорилося, що дефіцит поставок продовольства з України може призвести до голоду в Африці. Світ зараз глобальний, взаємопов'язаний. Думаю, що швидше за все "зерновий коридор" запрацює".

При цьому, продовжує Микита Трачук, безперечно, є ризики. Він нагадує, що 23 липня, наступного дня після укладання відповідної угоди, росіяни обстріляли Одеський порт.

"Головний ризик – чи не знайдуться якісь гарячі голови, які не бажають, щоб запрацювали навіть такі точкові домовленості. Ті, хто живе виключно війною, – зазначає експерт. – Такі можуть тієї чи іншою провокацією зірвати угоди, які, наголошую, є критично важливими для всього світу. А також є маркерними у тому сенсі, що – нехай важко, нехай складно, нехай із певними поступками – але домовлятися можна. І в цьому сенсі хочеться вірити, що зернове перемир'я все ж таки запрацює і стане першим кроком до ширших переговорів – про припинення вогню, а потім і про власне мир".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому так важливо виграти битву за Африку – у чому такий інтерес України та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 липня 2022, 12:16

Зе зустрічав "Мрію" з намордниками Герег. Потім у кілька разів, не за вищою ціною, купували їх бюджетним коштом. Хто відкати не мав? Може хтось з ОП (Обслуги Президента), або Сам? Поїхав в Одесу, щоб особисто проконтролювати. Хто не отримає комісійних від олігархів за посередництво держави, ще і за продаж не за завищеними в не рази цінами? В першому випадку втрутилась Карма: "Мрія", яка не використовувалась для корупції - всьо. А в цьому випадку? Якщо і справді рятують світ від голоду, то гроші за це не треба. Все одно вони не принесуть користі суспільству. Зато Україна, нарешті, хоч раз, допоможе іншим - досить все тільки для себе вимагати. Старим олігархам, які 30 років не займались рейдерством і не віджимали в інвесторів землю, вистачіть і 20% відшкодованого, за рахунок інших платників податків ПДВ.


Новини