Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Росія кинула всі сили на взяття Соледара - звідки таке прагнення особисто у Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія кинула всі сили на взяття Соледара - звідки таке прагнення особисто у Пригожина

На тлі величезних очікувань та перемог у російського суспільства путінському режиму потрібні хоча б тактичні успіхи на війні

12 січня 2023, 12:27 comments1734
Поділіться публікацією:

Після серії невдалих штурмів Бахмута, російські окупанти кинули величезні сили на взяття Соледара все на тій самій півночі Донеччини. Їхні пропагандисти, а також голова ПВК "Вагнера" Пригожин, найманці якого беруть активну участь у цих боях, кілька разів заявляли про захоплення Соледара. Однак, як запевняє міністр оборони США Ллойд Остін, а також президент України Володимир Зеленський, ці дані не відповідають дійсності. Про що говорять маніакальні атаки росіян у Донецькій області та відверта брехня пропагандистів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Росія кинула всі сили на взяття Соледара - звідки таке прагнення особисто у Пригожина

Штурм Соледара. Фото: із відкритих джерел

Пригожину кров із носа – треба взяти хоч щось

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук так коментує те, що відбувається на півночі Донеччини:

"Наскільки я знаю, Соледар наші поки що тримають. Буквально вчора українські снайпери там активно працювали. А нещодавно наші воїни зайшли на позиції орків у Соледарі, п'ятнадцять із них завалили, шість узяли в полон".

На думку експерта, росіяни самі стали заручниками своїх нездійсненних мрій, вирощених шаленою пропагандою. Спершу мріяли захопити всю Україну за три дні. Потім – за тиждень. За місяці. Ну, гаразд, не всю. Нехай хоч би південний схід. Ну, гаразд, не весь. Хай хоча б Херсон та весь Донбас. Ну, гаразд, без Херсона. Хоча б Донецьку та Луганську область у їхніх адмінкордонах. Ну, гаразд, давайте хоч Бахмут до нового року. Ой, не вийшло. Ну, спробуємо тоді Соледар – після нового року… Ото візьмемо його – і буде хоч якась перемога! Ось у такій логіці вони й мислять, пояснює Михайло Макарук.

"Нагадаю, що об Бахмут спочатку протягом місяців обламували зуби збройні сили РФ. І тоді зголосився Пригожин зі своєю ПВК "Вагнера". Мовляв, я все вирішу, я – супермен! У результаті він відгріб там конкретних люлей, поклавши весь кадровий потенціал найманців. Від початкового складу – справді професійних найманців – залишилося щонайменше 10%. Пригожин, який одержав від Кремля карт-бланш, почав масово набирати зеків. Але й закидання наших позицій зеківським "гарматним м'ясом" не допомогло, – наголошує експерт. – У хід пішли фейкові перемоги. Пригожинські тролі, його особисті монтажери та кіностудія почали вкидати кадри нібито зроблені "вагнерівцями" у соляних шахтах Соледара. Але при найближчому розгляді з'ясувалося, що це гіпсові печери у смт Володимирівка. Так, теж на Донеччині. Але – ні, не в Соледарі".

Пригожин розуміє, що "обнулюється". А тут ще й російські військові йому крильця підрізають, наголошує Михайло Макарук. То боєприпасів вчасно не підвезуть, ще щось.

"Бо він – колишній зек, вискочка, дуже високо злетів. І почав брати участь у політичній метушні, намагаючись асоціювати себе з однією з веж Кремля. Стару гвардію, зокрема чексистку, це лякає. І Пригожину ставлять ціпки в колеса, – зазначає експерт. – А йому – кров із носа – треба взяти хоч щось. Особливо на тлі того, що під Бахмутом, за різними даними, росіяни втратили понад дев'ять тисяч людей. Звідси і ці маніакальні атаки на Соледар".

Прорив у районі Соледара – спроба дати пропагандистам хоч якийсь привід мотивувати проведення мобілізації у Росії

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній наголошує, що захоплення Донецької та Луганської областей повністю – це головне завдання, озвучене російським керівництвом публічно, після всіх невдач у 2022 році.

"Ще й Пригожин зі своєю ПВК, критикуючи військове керівництво, взяв роль великого воєначальника, який мав показати, як треба воювати – і пообіцяв взяти Бахмут. Нічого в нього не вийшло. А тут на носі ще й нова хвиля мобілізації в РФ, про яку говорить наша розвідка і не лише. Це складний процес, що вимагає не тільки організаційних зусиль, а й пропагандистської підтримки. Бідолашні російські пропагандисти, які вже з пальця висмоктують мотивацію до війни, не маючи можливості хвалитися перемогами на полі бою, почали розповідати про ядерні удари по Франції та ганяти у своїй хворій уяві французів то до Британії, то назад. Враховуючи все це, спроби зробити прорив у районі Соледара після багатомісячних невдалих атак у напрямку Бахмута є нічим іншим, як спробою дати пропагандистам хоч якийсь привід мотивувати проведення мобілізації в Росії", – вважає експерт.

До того ж, зазначає він, Суровікін зрушений з посади командувача окупаційних військ, а новому керівнику Герасимову також необхідно доводити, що він на щось здатний.

"Думаю, те, що Суровікіна не відправили з посади командувача угрупуванням військ Росії в Україні на заслання, а призначили заступником Герасимова, означає, що відповідальності за провали на фронті з нього не знято. За його керівництва військами все, на що виявився здатний цей персонаж – тероризувати досить цінними ракетами мирне населення та інфраструктуру. І це на тлі величезних очікувань та перемог. Згадайте, як пропаганда захоплювалася генералом Суровікіним при призначенні! І погляньте, як тихо відбулася його заміна, – звертає увагу Юрій Подорожній. – Новий командувач угрупуванням військ Росії в Україні – Герасимов, відомий як творець теорії гібридної війни, звичайно, принесе нову стратегію поведінки на фронті. А наскільки вона буде – залежить не від росіян, а від нашого головнокомандувача Залужного та ЗСУ, від активної допомоги нам із боку закордонних партнерів. Враховуючи, що Залужний ефективно протистояв першим двом керівникам російської армії, думаю, Герасимова чекають на великі неприємності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна: до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини