Чому Кремлю доводиться ховати залишки Чорноморського флоту РФ – що чекає на росіян у Криму

Принципово важливе значення у війні набувають не величезні броньовані кораблі, які видно у будь-якій точці, а «розумні» ракети та безпілотники

Після прильотів в Крим, що почастішали та прийшлися, зокрема, по севастопольській бухті і штабу Чорноморського флоту РФ, росіяни перекинули значну частину ЧФ в Новоросійськ. У Міноборони Британії тим часом заявили, що російський флот зазнав від України "функціональної поразки" у Чорному морі. Чи згодні з такими оцінками? Про що говорять останні дії росіян у Чорному морі? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Відкривається чудова нагода для атак по військових об'єктах на узбережжі Криму

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков поділився таким коментарем:

"Нинішня війна – нелінійна. І нелогічна. Тому в ній найбільших успіхів Україна досягла саме у тій сфері, яка в неї вважалася найслабшою – на морі. Ці успіхи загальновідомі і вивчаються у військових установах світу. А досягнуто їх саме тому, що відображення російської агресії в Чорному морі через відсутність у нас боєздатного флоту виявилося максимально наближеним до війни ХХІ століття".

Суть у тому, пояснює експерт, що принципово важливе значення набувають не величезні броньовані кораблі, які видно в будь-якій точці, а "розумні" ракети та безпілотники, які набагато дешевше, ніж "консервні банки" агресора.

"Фактично, з усіх завдань, які потенційно здатний виконувати флот Росії, залишилося одне – терористичні удари по Україні ракетами "Калібр". З появою у нас сучасної авіації і цю можливість буде мінімізовано, – упевнений Олександр Кочетков. – Така ситуація, коли флот агресора прагне триматися подалі від наших берегів, відкриває чудову нагоду для атак по військових об'єктах на узбережжі Криму українськими диверсійно-розвідувальними групами (ДРГ). Що ми, власне, і спостерігаємо. І подібні атаки, які ініціює ГУР, цілком можуть стати більш масованими".

Для РФ те, що відбувається в Криму - своєрідний сигнал

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль впевнена, що успішні операції України по тимчасово окупованому Криму і не лише увійдуть до світових підручників.

"Ми впевнено рухаємось до міжнародно визнаних кордонів 1991 року. А для РФ те, що відбувається в Криму, – своєрідний сигнал. Безкарність – це не назавжди. У нас є підтримка світової спільноти, адже йдеться про глобальну безпеку, про покарання тоталітарного режиму, який кинув виклик демократичному. Так що не сумніваюся – і нові ракетні удари на кшталт тих, що не раз уже були по Севастополю, по низці інших військових об'єктів, і чергові десантні операції, різного роду диверсії тільки наростатимуть. І, як чітко зазначав секретар РНБО Олексій Данілов, для Чорноморського флоту РФ залишилося лише два варіанти: добровільна самоліквідація або примусове знищення. Зважаючи на те, як драпає цей самий флот, поки він обрав самоліквідацію – принаймні з Криму", – зазначає експерт.

Навряд чи випадковим називає Катерина Коваль та повідомлення про те, що Росія планує побудувати військову базу на окупованій території Грузії – Абхазії.

"Все це говорить про те, що РФ розуміє – її перебування у Криму є тимчасовим. І цей час спливає. Як він закінчиться для агресора і на всіх територіях, які він окупував в різні роки", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни.