Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого побоюється Кремль перед мирним самітом у Швейцарії: що залежить від Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого побоюється Кремль перед мирним самітом у Швейцарії: що залежить від Китаю

Москва розуміє, що після проведення саміту відбудеться інституалізація процесу обговорення, а тому й досягнення миру

30 квітня 2024, 16:47 comments1027
Поділіться публікацією:

Росія усіляко намагається зірвати ініційований Україною саміт миру у Швейцарії, запланований на червень. У тому числі – запускаючи фейки про нібито готовність Києва домовлятися безпосередньо з Москвою. У свою чергу, Україна намагається домогтися участі в саміті не тільки тих країн, що підтримують її у боротьбі з російською агресією, а й умовних нейтралів Глобального Півдня, а особливо – Індії та Китаю, що входять до "Великої двадцятки". Що може статися до саміту серйозно змінюючи розклад сил? Які очікування від самої зустрічі у Швейцарії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чого побоюється Кремль перед мирним самітом у Швейцарії: що залежить від Китаю

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

У Кремлі нервують

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе не сумнівається, що росіяни намагатимуться вкидати все більше фейків. Причому за кількома напрямками.

По-перше, Україна нібито погодилася навесні-2022 на Стамбульські угоди, навіть щось там підписала в сенсі "замирення" з Росією, а потім відкинула всі домовленості.

По-друге — продовжаться вкидання через Китай тези, що переговори про мир без РФ вести немає сенсу. Цим КНР спробує виправдати свою ймовірну неучасть у саміті миру у Швейцарії, пояснює експерт. І тут позиції Москви та Пекіна явно скоординовані.

По-третє, спроби вплинути на настрої в Україні. Мовляв, нічого з переговорів Швейцарії не вийде, українське керівництво хоче лише воювати і таке інше.

"Немає сумнівів, що рашисти спробують усіляко демонізувати військове та політичне керівництво України, постійно розповідати про нібито майже програну війну та здачу інтересів", – прогнозує Антон Кучухідзе.

Насправді, наголошує він, ситуація виглядає інакше. Експерт нагадує, що президент Зеленський ще у 2022 році перехопив дипломатичну ініціативу, презентувавши формулу миру. З того часу пройшла низка зустрічей на рівні радників глав десятків держав з питань зовнішньої політики, а також безпеки та оборони.

"Понад 80 держав зараз підтримують саме наш мирний план. Його сильні позиції в тому, що він ґрунтується на принципах Статуту ООН (непорушність кордонів, повага до суверенітету, не використання війни як фактора ведення та політики). Тому сперечатися з таким баченням миру дуже важко. Там немає якихось політичних речей, "хотілок" (як у росіян). Натомість є – про справедливість, про відновлення міжнародного права, про покарання винних в агресії, військових злочинців тощо", – пояснює Антон Кучухідзе.

Зрозуміло, продовжує він, що це не подобається Кремлю, який витрачає величезні ресурси для дискредитації майбутнього саміту миру. Адже після того, як той відбудеться (а це обов'язково відбудеться) і там близько ста країн підтримають українську формулу миру – це буде найпотужніший удар по РФ. По залишках російської дипломатії, зусиллях країни-агресора на міжнародній арені.

"Всі впливові держави світу, які навіть підіграють рашистам (мова перш за все про Китай), побачать черговий доказ ізоляції Росії та лідерства України. Ну, як можна прислухатися до марення терориста, військового злочинця Путіна, який розшукується Міжнародним кримінальним судом?! Адже він і плану ніякого не пропонує, хоч для нього т.зв. "сво" все ще "йде за планом". Альтернативи формули миру Зеленського просто нема! І всі розсудливі держави це розуміють", – вважає експерт.

Він наголошує, що після проведення цього саміту відбудеться інституалізація, умовно кажучи, процесу обговорення, а тому й досягнення миру. І все відбуватиметься у контексті – ставимо РФ перед фактом.

"Тому у Кремлі так нервують, – зазначає Антон Кучухідзе. – Особливо на тлі того, що Україна отримує все більше допомоги Заходу, а це невдовзі може призвести до позитивних для нас змін на фронті та зміцнення переговорної позиції Києва".

Україна збирає антиросійську коаліцію

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський поділився такою думкою:

"Кремль розуміє, що Україна збирає антиросійську коаліцію. І що більше та стає, то складніше союзникам РФ продовжувати допомагати країні-окупанту. Тому Росія намагатиметься всіма засобами уповільнити цей процес".

На думку експерта, глобально таких інструментів у Росії два: дипломатія та армія.

"За допомогою першого інструменту Кремль намагається переконати інші держави не допомагати Україні, а змусити її шукати мир за ціною власних територій. Мовляв, головне, щоб закінчилася активна фаза війни. І, чим слабшою буде Україна, тим швидше вона погодиться на мир", – пояснює Денис Гороховський.

За допомогою другого інструменту країна-агресор сподівається серйозно вплинути на ситуацію на фронті.

"Якщо Україна почне програвати на полях битв, це може вплинути на рівень підтримки нашої країни, – зазначає експерт. – Що знову ж таки змусить Київ йти на поступки під час переговорів".

Росія активно використовує обидва шляхи, але не має успіху на жодному з них, констатує Денис Гороховський.

Багато залежить від того, чи буде присутній на саміті Китай

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що один із найважливіших моментів підготовки саміту миру у Швейцарії – чи братиме там участь Китай.

"І мені здається, що остання активність на китайському напрямі західних країн (візити до Пекіна канцлера Німеччини Олафа Шольца, голови держдепу США Етоні Блінкена) багато в чому – про це. А у травні китайський лідер Сі Цзіньпін збирається з візитом до Європи – Франції, Угорщини, Сербії. І принаймні у Франції точно обговорюватимуть участь КНР у саміті у Швейцарії", – прогнозує політолог.

На даний момент, зазначає він, Китай займає подвійну позицію. Говорить про важливість припинення, врегулювання війни. Але, водночас, допомагає РФ і дає суперечливі сигнали щодо можливості своєї участі у швейцарському саміті.

"Частина західних країн намагається переконати КНР брати участь у саміті. Сприйняття якого іншими країнами (передусім Глобального Півдня, орієнтованими на Китай) багато в чому залежатиме саме від цього. А в Росії, зрозуміло, інша мета. Невипадково Путін після т.зв. інавгурації 7 травня, перепризначивши себе, любимого, президентом, здійснить перший закордонний візит саме до Китаю. Сподіваючись переконати Сі не брати участь у Глобальному саміті миру. Тим самим знизивши його представництво", – наголошує Олексій Якубін.

Отже, констатує він, від участі/не участі КНР у саміті багато в чому залежатиме ефективність цього заходу. Зменшити яку всіляко намагається Росія, у тому числі вкидаючи нові та нові псевдомирні заяви.

Ну, а Захід, нагадує експерт, чітко дав зрозуміти Китаю – у разі чого той може опинитися під санкціями.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого боїться РФ: як намагається зірвати саміт миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини