Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого найближчим часом очікувати Україні з боку Білорусі – як розуміти заяви Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого найближчим часом очікувати Україні з боку Білорусі – як розуміти заяви Лукашенка

Кремль чудово розуміє, що розширення кількості країн, що воюють, буде представлятися як чергова поразка Білого дому у справі збереження миру в Європі

29 листопада 2022, 12:20 comments1492
Поділіться публікацією:

Моніторингова група Беларускі Гаюн повідомила, що Росія перекинула до Республіки Білорусь (РБ) великий ешелон з військовою технікою: не менше 15 одиниць ЗРК "Тор-М2" та 10 одиниць інженерної техніки. Тим часом, самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко продовжує "качати" тему необхідності мирних переговорів між Україною та Росією, запевняючи, що їм заважають США. Чого і чому найближчим часом очікувати Україні з боку Білорусі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чого найближчим часом очікувати Україні з боку Білорусі – як розуміти заяви Лукашенка

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Угруповання, здатного активно та ефективно провести наступальні дії, в Білорусі зараз немає

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що активізувалася пропагандистська складова інформаційної війни. А вона, як відомо, найважливіша складова гібридної війни, яка, у свою чергу, проводиться противниками на тлі широкомасштабної війни – етапу спільної війни, що ведеться РФ проти України з 2014 року.

За словами генерала, ЗРК "Тор-М2" – це засоби ППО. Звісно, ​​вони можуть забезпечувати дії наземних військ тощо. Але насамперед це оборонне озброєння.

"З РБ йдуть сигнали, що там чи не за 100 тисяч назбирають особового складу. Але поки що цього немає. Якщо за технікою щось нагромадили, то відповідна кількість живої сили, навіть спільної російсько-білоруської, а тим більше боєздатної, в Білорусі відсутня", – зазначає Ігор Романенко.

З боку України, продовжує він, створюється потужний оборонний рубіж.

"Ми бачимо як у Донецькій області на базі рубежів 2014-15 рр. наші воїни котрий місяць у найважчих оборонних боях стримують значно переважаючі сили противника. Це говорить багато про що. Так ось – і на півночі нашої держави також здійснюється будівництво дуже серйозних оборонних споруд. З урахуванням досвіду Донбасу та особливостей місцевості", – розповідає експерт.

Він наголошує, що дії диверсійних груп, низка інших провокацій з боку Білорусі відбуваються постійно. Але угруповання, здатне активно та ефективно провести наступальні дії, там зараз немає.

"Підсилюємо оборону, здійснюємо розвідку більш поглиблену разом із союзниками – і не втрачаємо пильності", – робить висновок генерал.

На сьогоднішній день безпосередньої військової загрози з боку Білорусі немає

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович наголошує, що зенітні ракетні комплекси "Тор", які доставлені до Білорусі – це ЗРК ближнього радіусу дії, близько 15 км. Вони прикривають лише конкретні об'єкти.

"На сьогоднішній день важко сказати, для яких саме цілей вони перекидаються до Білорусі. Треба розуміти, де саме будуть розташовані їхні стартові позиції, щоб робити якісь висновки, – пояснює експерт. – У будь-якому випадку, це не наступальна зброя, хоча дані ЗРК можуть бути використані для прикриття військ, що наступають".

Проте, продовжує Денис Попович, на сьогоднішній день безпосередньої військової загрози з боку Білорусі немає, оскільки відсутні наступальні угруповання, які теоретично могли бути використані для сухопутного вторгнення до нашої країни.

"Ніхто не каже, що ця ситуація не може змінитися на гірший для нас бік. Теоретично до таких негативних змін можуть призвести наслідки раптової смерті глави МЗС Білорусі Володимира Макея, який допомагав Олександру Лукашенку маневрувати під тиском Володимира Путіна – і навіть вважався головним переговорником Білорусі із Заходом. Але поки що розганяти паніку щодо цього немає жодного сенсу", – констатує експерт.

Вступ у війну Білорусі, на думку експерта, буде подано як черговий провал американської дипломатії на європейському напрямку

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"Істеричні заяви Лукашенка за підсумками саміту ОДКБ із погрозами "повного знищення України" та закликами сісти за стіл переговорів можуть бути продиктовані активною підготовкою Мінська до вступу білоруської армії у війну – та підготовкою нового наступу на Київ. Або спробами піти на Львів із метою порушити логістику постачання озброєнь із Польщі".

Таким чином, зазначає експерт, найближчим часом нам варто очікувати на збільшення регіонального угруповання Союзної Держави (СД) і зростання впливу російського командування в ній, що робить відкриття північного фронту лише питанням часу.

"Кремль чудово розуміє, що розширення кількості країн, що воюють, буде представлятися як чергова поразка Білого дому у справі збереження миру в Європі. Саме тому Лукашенко акцентує увагу на провідній ролі США в українсько-російській війні, представляючи українську армію як "проксі" мілітарне утворення, підконтрольне США, – пояснює Дмитро Громаков. – Нівелюючи суб'єктність Києва, Лукашенко намагається тиснути на європейські держави підштовхуючи їх до дискусії зі США щодо зниження активності підтримки Києва та заморожування конфлікту з метою недопущення його розростання та включення до нього нових країн".

Вступ у війну Білорусі, на думку експерта, буде подано як черговий провал американської дипломатії на європейському напрямку – і нездатність США контролювати конфлікт, що ставить під загрозу безпеку у всій Європі.

"Розрахунок Кремля в цій грі на те, що напередодні президентських виборів у США черговий "провал" Байдена може коштувати демократам президентського крісла – і вони віддадуть перевагу заморозці конфлікту в обмін на визнання нових територіальних придбань Кремля в Україні", – резюмує Дмитро Громаков.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у британській розвідці розповіли, чому росіяни припинили розгортання БТГ в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини