Головна Новини Суспільство Війна з Росією Членство в НАТО в обмін на території та корейський сценарій для України: про що говорять розмови
commentss НОВИНИ Всі новини

Членство в НАТО в обмін на території та корейський сценарій для України: про що говорять розмови

Україна не змінювала свою позицію щодо неприпустимості проведення переговорів з Путіним, а також переговорів як таких, поки наші території залишаються окупованими

13 листопада 2023, 11:30
Поділіться публікацією:

Колишні топ-особи НАТО зробили неоднозначні заяви щодо територіальної цілісності України. Генсек НАТО 2009-2014 років Андерс Расмуссен закликав Альянс прийняти нашу країну в блок, незважаючи на окуповані території. Корейський сценарій завершення війни з РФ (фактично розділ України) пропонує екс-командувач НАТО військами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс. У РФ вже аплодують таким пропозиціям, бачачи в них стимул для продовження агресії. В Офісі президента України саме про це і попереджають – мовляв, подібні розмови явно провокують РФ на подальшу ескалацію. І все ж такі розмови ведуться. І зараз – досить голосно, як і розмови про необхідність якнайшвидших переговорів. Чому теми актуалізувалися? Як на це слід реагувати? До чого це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Членство в НАТО в обмін на території та корейський сценарій для України: про що говорять розмови

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україна вже фактично стала східним флангом НАТО

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що заяви колишніх функціонерів НАТО можна сприймати лише як приватну думку тих чи інших осіб.

"Нинішній генсек НАТО Єнс Столтенберг чітко дав зрозуміти, що Альянс продовжить підтримку України, навіть якщо це буде тривала війна. І такі заяви мають значно більшу вагу. Офіційні особи несуть політичну відповідальність за сказане. Вони є орієнтиром для колег, партнерів, дипломатів, міністрів і так далі. Тож на офіційному рівні я не бачу жодних проблем. НАТО підтримує Україну, причому безстроково. Про це ж рішення G7, ухвалене ще влітку 2022 року, про безстрокову військово-технічну підтримку нашої країни".

Паралельно, продовжує експерт, Захід підтримує формулу миру президента Зеленського. Зазначається безальтернативність відновлення територіальної цілісності України, низка інших важливих аспектів.

"При цьому всі розуміють, що післявоєнний період визначатиметься результатами на полі бою. Україна не змінювала своєї позиції про неприпустимість проведення переговорів з терористом Путіним, а також переговорів як таких, доки наші території залишаються окупованими, – нагадує Антон Кучухідзе. – Усі ці фактори свідчать, що наша країна робить ставку на військову перемогу над агресором, що розширить дипломатичні можливості для встановлення справедливого миру після війни".

Жодних принципових змін у цьому треку на офіційному рівні не було, наголошує експерт. Натомість були численні маніпуляції, вкидання, пошук різних підходів у стилі "давайте візьмемо до НАТО частину України, а тимчасово окуповані території поки що залишимо у нинішньому стані". Тим часом Україна вже фактично стала східним флангом НАТО, підкреслює співрозмовник "Коментарів". Як з погляду переходу на сучасні види озброєнь, так і з точки зору функції, яку Україна виконує для всієї системи європейської та євроатлантичної безпеки, пояснює Антон Кучухідзе.

Він констатує:

"Вкидання про розгляд різноманітних неприйнятних сценаріїв – це індивідуальне, а не системне бачення. Що далі, то більше відбувається інформаційних атак, маніпуляцій. Колишні та чинні чиновники і раніше робили двозначні заяви. А потім вибачалися. Слід розуміти, що рашисти постійно проводять свої ІПСО, зокрема посилаючись на заяви нинішніх та екс-функціонерів із Заходу, нерідко перекручуючи суть або вириваючи фрази з контексту. Важливо бути обережними із споживанням такої інформації, спираючись виключно на офіційні джерела".

Нам слід консолідувати всі сили, щоб зірвати плани супротивника

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Нічого дивно у подібних заявах немає. На Заході як не бачили, так і не бачать, як закінчити війну, розв'язану Росією проти України. Там, на жаль, не розуміють, що робити з РФ – ні у разі її перемоги, ні у разі її поразки. Як наслідок – для частини західного політикуму тема деякого замирення з Путіним, деякого проміжного результату в цій війні стає все більш актуальною".

Зараз про це переважно говорять відставні політики та чиновники. Але це не означає, наголошує експерт, що такі ідеї не обговорюються у високих кабінетах офіційних осіб.

"Ідея Расмуссена, в принципі, може бути реалізована. Нагадаю, що у розділеній після Другої світової війни Німеччині частиною НАТО та об'єднаної європейської спільноти стала спочатку ФРН, поки НДР залишалася під керуванням соцтабору. У результаті ФРН у рази краще розвивалася, ніж НДР, ставши фактично мрією для східних німців. А після падіння Берлінського муру німецька нація та держава возз'єдналися. І вже вся Німеччина повноцінно стала і членом НАТО, і членом ЄС", – зазначає Вадим Трюхан.

Щодо ідей Ставридіса, то паралелі з тим, як закінчилася війна Корейському півострові – дуже небезпечні, впевнений він. Тому що історичний контекст та головні геополітичні умови – різняться.

"На початку 50-х років минулого століття, коли воювали Північна та Південна Кореї, було відкрито підтримку ядерними державами-гігантами кожної з них. За Північною стояв СРСР, за Південною – США. І на момент укладання перемир'я (війна офіційно там так і не завершилася), кожна з ядерних держав дала відповідні гарантії. І вони виконувалися. Нині ж у РФ – абсолютно неадекватний режим, який стабільно зриває будь-які домовленості. Тож ідеї, подібні до тих, що продукує Ставрідіс, слід відкидати одразу, навіть не починаючи дискусії навколо них", – пояснює екс-дипломат.

За його словами, росіяни, розуміючи, що "миротворчі" ідеї стануть набирати все більшої актуальності, постараються в зимову кампанію захопити додаткові українські території, щоб "заякоритися" і на них. Після чого, як сподіваються, зможуть створити там якісь квазіутворення типу Абхазії, Південної Осетії, Придністров'я. Що значно послабить Україну.

"Отже, нам слід консолідувати всі сили, щоб зірвати плани противника. Готуючи паралельно свою наступальну кампанію", – робить висновок Вадим Трюхан.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в НАТО без окупованих територій: Арестович пояснив, чому Україні потрібно погоджуватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини