Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чим закінчиться план РФ із «Майданом-3»: які висновки має зробити українська влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчиться план РФ із «Майданом-3»: які висновки має зробити українська влада

Українське суспільство явно втомилося від одноманітного інформаційного фону єдиного телемарафону

18 листопада 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підтвердив дані, що Росія готує план дезінформації для розколу українського суспільства, відомий як "Майдан-3". А секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що варто працювати над деанонімізацією діяльності Telegram-каналів. Що можна сказати про інформаційний фронт російсько-української війни на даний момент? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чим закінчиться план РФ із «Майданом-3»: які висновки має зробити українська влада

Російська пропаганда. Фото: з відкритих джерел

Росія боїться об'єднаності українців

Політолог, офіцер ЗСУ Петро Охотін поділився таким коментарем:

"Що Україні допомогло зірвати плани Путіна взяти Київ за три дні? Згуртованість. Саме об'єднаності українців Росія боїться".

Петро Охотін упевнений, що плани на "Майдан-3" виявляться для Росії невдалою статтею витрат грошей із медіабюджетів.

"Усі активні сили українського громадянського суспільства розуміють, що Росія мріє розколоти нашу країну. Поки ми єдині та згуртовані – російська брехня про Україну як failed state (держава, що не відбулася) залишається недосяжною мрією російських пропагандистів", – констатує експерт.

Якщо намагатися закритися від усіх – адже проблеми нікуди не подінуться

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що заяви Зеленського про якийсь третій Майдан, який нібито готують росіяни, мають під собою ґрунт. Тим більше, зазначає він, що ми бачимо, як змінюється ситуація в Україні.

"Якщо на початку широкомасштабного російського вторгнення українці згуртувалися, влада і народ справді були єдиними, то на другому році "великої війни" в цій єдності пішли тріщини. Стали проявлятися внутрішні протистояння", – наголошує політолог.

Українське суспільство, продовжує він, явно втомилося від одноманітного інформаційного фону єдиного телемарафону. Воно хоче більше різних позицій, більше думок. Того, що і називається демократією.

"Влада має це зрозуміти. Вона має обговорювати з людьми складні питання – і щодо фронту, і щодо економіки, і щодо соціалки. Якщо намагатися закритися від усіх, гнути тільки свою лінію – проблеми нікуди не подінуться. Вони просто переміщуються для обговорення на альтернативні майданчики. Включаючи Telegram-канали, у тому числі анонімні. Чи не краще, якщо сама влада буде більш публічною та комунікабельною? Наскільки, зрозуміло, це можливо за умов воєнного часу", – уточнює Олексій Якубін.

Він вважає правильним, що влада реагує на критику, як було за ситуацією з тим самим Міноборони, де в результаті почали приймати кадрові рішення. Але негатив у тому, що влада лише реагує – вже після того, як актуальна тема обговорюється всіма і вся, зокрема, перекручується російською пропагандою, акцентує експерт.

"Щоб купірувати подібні ситуації, зменшити вплив ворога, не дати росіянам спекулювати на темі "Майдану-3", влада має зрозуміти, що ми набули нового періоду інформаційної війни в рамках власне широкомасштабної. І цей період потребує більшої різноманітності думок, більшого представництва різних людей і в рамках телемарафону, і на інших інформаційних майданчиках. Обговорення різних ідей щодо того – що далі? Яким бачимо наше майбутнє? Лише в рамках такого обговорення можна подолати будь-які дезінформаційні хвилі, які Росія вкидала, вкидає і продовжить вкидати в українське суспільство", – упевнений Олексій Якубін.

Ми бачимо, акцентує він, спроби качати мовне питання, мобілізаційне і таке інше. Їх не поменшає, попереджає політолог. І владі точно слід робити висновки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому виникають складнощі з новими санкціями проти РФ: на що варто звернути увагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 листопада 2023, 13:56

Закритись від усіх і триматись своїх забаганок це тактика всіх тоталітарних нацистських режимів. Єдина Ze-відмінність це нечувана розкіш - не війна, а свято гламуру. Біля кожної чиновницької установи по кілька розкішних ювелірних магазинів відкрилось. У чиновників, їх рідних, обласканих владою Притул та львівських розподільників допомоги, їде дах від кількості грошей. От вони і вихваляються один перед одним найдорожчими прикрасами які міняють кожного дня.


Новини