Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи звучали заклики зі США не бити по російських НПЗ: як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи звучали заклики зі США не бити по російських НПЗ: як реагувати Україні

Інформація про те, ніби Вашингтон різними каналами нібито міг натякати Києву на необхідність припинити атаки на російські НПЗ, може бути правдивою, але не достовірною

23 березня 2024, 15:40
Поділіться публікацією:

Видання Financial Times з посиланням на власні джерела повідомило, що Вашингтон закликав Україну припинити атаки безпілотниками на російські нафтопереробні заводи, оскільки це призводить до зростання ціни на нафту у світі. Пізніше це фактично підтвердив координатор стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Радник Офісу президента України Михайло Подоляк запевнив, що ніхто не вказуватиме нашій країні – бити їй по російських НПЗ чи ні. Особливо на фоні ударів росіян по енергетичній та цивільній інфраструктурі України. І, судячи з пожежі на НПЗ у Самарській області в ніч із 22 на 23 березня, Україна продовжує запускати безпілотники по енергетичних об'єктах країни-агресора. Про що говорять зазначені вище сигнали зі США та реакція на них з боку України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи звучали заклики зі США не бити по російських НПЗ: як реагувати Україні

Удари по російським НПЗ. Фото: з відкритих джерел

Україна діє виходячи з міжнародного права та права на оборону

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що інформація, яка з'являється в американській пресі, зокрема щодо НПЗ, резонує із внутрішньоамериканськими питаннями.

"Для чинної Адміністрації Білого дому зараз у пріоритеті питання переобрання. І воно пов'язується із цінами на пальне. Для американців це чи не найболючіша тема, адже у США майже кожен – водій. І ціна на пальне – один з політично чутливих барометрів", – пояснює політолог.

Він не виключає, що інформація про те, ніби Вашингтон різними каналами нібито міг натякати Києву на необхідність припинити атаки на російські НПЗ, потенційно може бути правдивою.

"Але Україна, – наголошує експерт, – діє, виходячи з міжнародного права та права на оборону. І б'є по військових об'єктах чи тих, що використовуються у військовій логістиці (ті самі НПЗ). Тим більше, що Росія оминає багато санкцій, у тому числі торгуючи нафтою та нафтопродуктами, отримуючи від цього кошти на війну. І логічно, що Україна всіма способами намагається зменшити можливості країни-агресора отримувати кошти на продовження агресії", – пояснює Олексій Якубін.

Щодо США, продовжує політолог, то вони не так і залежать від світових цін на пальне, адже мають серйозні внутрішні резерви.

"За бажанням Штати завжди можуть їх використати, – упевнений експерт. – До того ж, поряд є країни (та сама Венесуела), які за потреби можуть заповнити ті чи інші нюанси з паливом".

Росія постійно намагається обрушити нашу економіку, завдаючи ударів

На думку аналітика, кандидата політичних наук Олесі Яхно, навряд чи Київ отримував пряму вказівку з Вашингтона не завдавати ударів по російських НПЗ. Але всередині американського істеблішменту є група, яка, ймовірно, вважає, що такі атаки не потрібні. І внутрішні розмови, мабуть, велися. Невипадково про це почали писати американські медіа.

"Якщо певна група всередині американського істеблішменту (робить, схоже, ставку на війну, розтягнуту в часі) має таку позицію – це говорить лише про ефективність дій України. І для нас на першому місці має бути скорочення нафтопродуктів у РФ, що дорівнює скороченню у неї можливостей для продовження війни", – впевнена Олеся Яхно.

Вона нагадує, що Росія постійно намагається обрушити нашу економіку, завдаючи ударів у тому числі по критичних енергооб'єктах. І лише відбиватися ми не можемо. Потрібно бити й самим.

"Що ми й робимо, причому, – наголошує аналітик, – досить ефективно, оскільки ехо цих ударів докотилося навіть до США. Цікаво, що з боку Європи, яка все більше відчуває, що це війна не Росії проти України, а Росії проти європейських цінностей, ми подібних застережень не чуємо. Навпаки, Європа стає сміливішою і рішучішою, тоді як Штати, на жаль, здають позиції, зокрема через внутрішньополітичні баталії".

Не варто вірити чуткам

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко поділився такою думкою:

"Не варто вірити всьому, що пише той самий Financial Times. Тим більше, що там нема конкретики. Якісь джерела, якісь дискусії. Поговорили незрозуміло з ким, незрозуміло про що. Зрозуміло, що серед президента є різні чиновники з різними думками. Але тут хайп практично на рівному місці. Як бачите, українські дрони як били – так і б'ють по російських НПЗ".

Війна продовжується, констатує експерт. І для нас важливо знищувати нафтопереробку в країні-агресорі. А враховуючи, що та продовжує повітряні атаки щодо нас – Україні треба більше ППО. І краще б американські медіа писали саме про це, вважає Олександр Охріменко.

"Якщо нам вдасться максимально знищити російські НПЗ, це прискорить нашу перемогу, – наголошує він. – Адже РФ дуже залежить від нафти та нафтопереробки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи зможе Росія захистити свої НПЗ від українських атак: прогноз британської розвідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 березня 2024, 16:37

Як би не казали, що це чутки, але ж тиша настала по-справжньому.


Новини